Csillagvizsgáló

Hawking és a Monty Python

2018. március 15. - PFreddy

Néhány nappal ezelőtt hunyt el Stephen Hawking, elméleti fizikus, a fekete lyukak és a kozmológia kutatásának egyik nagy úttörője. Az elektromos székbe kényszerült, bénult, ám szellemes és kétségkívül zseniális tudós figurája mindenki számára ismerős lehet; kétségkívül ő volt a tudomány modernkori arca, akárcsak korábban Carl Sagan vagy Albert Einstein. Rendkívül jó érzékkel viszonyult a popkultúrához és a humorhoz – utóbbiakra talán a legszebb példa a Monty Python társulatával rögzített dal, a Galaxy Song.

stephen-hwaking-meghalt-1-1a1c583b46_2.jpg

Sir Stephen Hawking (a nemesség intézményével hadilábon állt, a lovagi címet pedig egyenesen visszautasította) életművét már sokan összefoglalták az elmúlt napokban. Az egyszeri olvasó valószínűleg nem is a tudományos eredményeire fog emlékezni  elsősorban (pedig volt azokból is bőven), sokkal inkább a megannyi ismeretterjesztő munkájára (Az idő rövid története kötelező darab) a vele kapcsolatos anekdotákra, a világvége jóslataira vagy éppen az életéről készült Mindenség elmélete című filmre. És persze a számtalan médiaszereplésére – elég csak a Star Trek: TNG (nagy rajongója volt) vagy a Big Bang Theory (de miért?!) sorozatokra gondolni, ahol saját magát alakíthatta –, amelyek közül talán kevésbé ismert a Monty Python-nal való együttműködése.

hawking-gamble-670x440-130417-jpg.jpgStephen Hawking a Albert Einstein-nel, Sir Isaac Newton-nal és Data-val kártyázik a Star Trek: TNG egyik epizódjában. Ő az egyetlen Star Trek szereplő, aki saját magát aaakította a sorozatok történetében.

A komikus csoport 1983-ban mutatta be harmadik filmjét, Az élet értelmé-t, amely a hat alapító tag utolsó közös munkája is volt egyben. A film az emberi élet különböző szakaszait követi nyomon lazán összefűzött jelenetekkel, rengeteg fekete humorral és néhány klasszikussá vált dallal körítve. Utóbbiak közé tartozik a Galaxy Song, amelyet a hűtőszekrényből előbújó Eric Idle adott elő a megdöbbent Mrs. Brown-nak (őt Terry Jones játszotta), rávilágítva a kozmoszban betöltött gyakorlatilag elhanyagolható mértékű szerepünkre (ezzel is ösztökélve Mrs. Brown-t a szervtranszplantációra :). A Galaxy Song később önálló életre kelt és több Monty Python albumon is szerepelt. A legkülönlegesebb minden bizonnyal a 2014-ben Stephen Hawking-gal rögzített feldolgozás, amelyet a társulat élő koncertjén, a Monty Python Live (Mostly) keretében hangzott el először.

maxresdefault_3.jpgErid Iddle és Terry Jones Az élet értelme című filmben.

A színpadon Idle által előadott Galaxy Song után (lásd az alábbi videót) a kivetítőkön Brian Cox, angol fizikus jelenik meg a Cambridge-i Egyetem parkjában, aki hosszas magyarázatba kezd a dal szövegének tudományos hiányosságaival kapcsolatban. A háttérben azonban egyszer csak felbukkan az elektromos székével száguldó Hawking figurája, aki nemes egyszerűséggel elgázolja Cox-ot (3:36-tól a lenti videóban), majd a szemére veti, hogy ne legyen annyira tudálékos. Hawking ezután maga is elénekli a dalt, természetesen a tőle megszokott monoton robot-hangon, a háttérben futó animációkon pedig guruló székével szeli át a galaxisokat.


Stephen Hawking a Monty Python Live (Mostly) műsorában...


... és a teljes Galaxy Song Hawking hangján.

A Galaxy Song-ot teljes hosszában felvették Hanwking-gal, így a fizikus az angol lemezlistákon is debütált 2015-ben. Ezzel pedig az elméleti fizikus, egyetemi tanár, regényhős, író, filozófus, közéleti személyiség és filmsorozat-szereplő impozáns listához az énekest is hozzátehette. Igazi polihisztor volt.

dyo6wuwwkaihonh.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr613740896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2018.03.16. 16:50:53

Az élet értelme a negyedik egész estés filmjük volt.
Gyalog galopp, Erik..., Brian, és úgy következett.

zaturek 2018.03.16. 20:26:19

@Janossz: Kicsit kevered a dolgokat. Az Erik a viking nem Monty Python film volt, Terry Jones rendezte 1989-ben, és szerepet kapott benne John Cleese is. Viszont tényleg a negyedik filmjük az Élet értelme, ha a Galopp előtti And now for something... mozis szkeccsfilmjüket is beleszámítjuk.

korxi 2018.03.18. 14:53:32

Volt az indexen egy összeállítás, ami ismeretterjesztő szinten igyekezett összefoglalni Hawking valódi tudományos tevékenységét (szerintem elég jól sikerült).
A popkultúrás celebbel vegyes tudományos ismeretterjesztő mivoltának témájában a napokban megjelentekhez képest nem nagyon lehet újat írni róla, de nem kérdés hogy meg kellett emlékezni róla ebben a blogban is.

PFreddy 2018.03.18. 15:13:01

@korxi: valóban, az elmúlt héten annyian és annyit írtak róla, hogy az életművéről nem lehet többet elmondani. Az említett index-es ismeretterjesztő cikk valóban nagyon jó, be is linkeltem a második bekezdésben.

korxi 2018.03.26. 20:13:25

A halála után jelentette be valaki hogy az utóbbi időben valamiféle sok ősrobbanásos - multiverzumos elméleten dolgozott.
Ez tudományos mércével vajon komolyanvehető lehet?

PFreddy 2018.03.26. 20:43:51

@korxi: Ha jól rémlik, Hawking egyik cikkben társszerző kollégája nyilatkozta ezt. A témának nem vagyok avatott szakértője, de én inkább nevezném hírverésnek az egészet.

Mint ahogy az alábbi cikk is erre utal:

www.space.com/40074-stephen-hawking-multiverse-theory.html
süti beállítások módosítása