Csillagvizsgáló

A történelem talán legrövidebb sikeres űrküldetése

2020. január 20. - TheAstronomian

Tegnap délután (2020. január 19-én) délután 4 órakor a SpaceX sikeresen véghezvitte az emberes küldetésekhez szánt Crew Dragon kapszula vészleválasztási tesztjét. Ha van ma 10 perce, akkor ezt a videót érdemes megnéznie.

A Crew Dragon 2020 január 19-ei sikeres repülés közbeni vészleválasztási teszt teljes hosszában

A SpaceX űrtechnológiai cég egy ideje jól ismert Falcon 9 rakétáiról, nagyszabású - Mars-hódító - űrtevékenységi terveikről, és excentrikus alapítójáról, Elon Muskról. Alig négy éve sikerült történelmünkben első ízben olyan rakétát építeni, melyeknek első gyorsító fokozatai vissza tudnak térni a földfelszínre, és újra felhasználhatóak. Azóta a technológia már-már rutinszerűen működik, és a NASAtól is folyamatos megrendeléseket kap a magánvállalat - például a TESS űrtávcső is egy ilyennel indult útjára 2018 nyarán.

 

2015 decemberében első ízben sikeresen végrehajtott Falcon 9 landolás összefoglalója


Egy ideje a cég nem csak a rakétagyártásban tud a NASA szolgálatára lenni, hanem a Dragon névre keresztelt teherszállító egységét is számos alkalommal bevetették, hogy szállítmányt vigyenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS - International Space Station). Ennek egy továbbfejlesztett verziója az a Crew Dragon kapszula, amely a tervek szerint emberek szállítására is alkalmas lesz a közeljövőben. Ez az Amerikai Egyesült Államok számára egy kulcsfontosságú előrelépés lenne, ugyanis az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta nincs emberek szállítására alkalmas űreszközük, és így minden alkalommal az oroszokhoz kell fordulniuk.

show_php.jpeg

A Crew Dragon kapszula élethű fantáziarajza (Forrás: űrvilág.hu)

 

A kapszula technikai sajátossága, hogy rendelkezik 8 SuperDraco névre keresztelt oldalsó, beépített rakétával, amelyekkel képes lebegő mozgással történő helyváltoztatásra, illetve landolásra. Ennek tesztelése már igen előrehaladott állapotban jár. Számos próbát állt ki a technika rögzített pozícióban, habár tavaly tavasszal egy azóta kijavított meghibásodás (az eszköz konkrétan felrobbant a tesztpadon) kilenc hónapos késést okozott az ütemtervnek. Ahhoz, hogy űrtevékenységhez mérten amennyire csak lehet kockázatmentessé tegyék az eszköz használatát, lehetőséget kell biztosítani a vészleállásra, amely során a kapszulának le kell tudnia válni a meghibásodott hordozórakétáról. Ennek tesztelése zajlott le sikeresen a tegnapi nap folyamán.

 

assets_newatlas_com.pngA Crew Dragont hordozó Falcon 9-es indítása a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról (Forrás: NASA)

 

A mindössze kilenc és fél perces küldetés során az indítást követően kevesebb, mint két perccel sikeresen leválasztották a kapszulát a Falcon 9-esről, ami nem sokkal később látványos robbanásban megsemmisült. Ez az úgynevezett maximális dinamikai nyomás állapotánál következett be, amikor a legnagyobb a mechanikai terhelés az eszközön, és amikor a legnagyobb a meghibásodás kockázata. Ezután rövid ereszkedés következett, mely során a Crew Dragon a segéd- és főejtőernyők kibontásával terv szerint landolt a tengerben, az indítóállástól mintegy 30 kilométerre. Ezen a ponton a szemfüles olvasó kiszúrhatja, hogy némiképp túlzás a címben használt "űrküldetés" kifejezés, hiszen mindössze nagyjából 15 kilométeres magasságot értek el, ami nemigen közelíti meg a világűr egyezményesen elfogadott 100 km-es határát, de ennyi költői túlzást engedjünk meg magunknak.ifa-explosion-879x485.jpg

Azon igen ritka pillanatok egyike, amikor egy hordozórakétát terv szerint felrobbantanak. (Forrás: SpaceX)

 

Ezen sikerek fényében a SpaceX várhatóan zöld utat fog kapni az illetékes szervektől, hogy akár már idén áprilisban legénységet szállítson a világűrbe. Ebben az esetben a NASA két űrhajósa, Douglas G. Hurley és Robert L. Behnken indulnak majd a Crew Dragon-nal a harmadik küldetésükre ISS-re, amely a tervek szerint kéthetes lesz. Ha minden jól megy, akkor ez lesz 2011 óta az első teljesen amerikai emberes űrküldetés és feltehetőleg új fejezetet nyit majd az űrtevékenységben.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4815417470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2020.01.21. 00:03:00

"Ez az Amerikai Egyesült Államok számára egy kulcsfontosságú előrelépés lenne, ugyanis az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta nincs emberek szállítására alkalmas űreszközük, és így minden alkalommal az oroszokhoz kell fordulniuk."
Azért egy kissé beszédes és egyben nevetséges is.

gigabursch 2020.01.21. 07:54:11

Egyszer kíváncsi lennék, hogy a sok-sok űrhajó milyen kárt okoz a magaslégtérben.

CM2131 2020.01.21. 08:40:02

Oké, tehát ha tudjuk hogy fel fog robbani a rakéta, akkor már le tudjuk választani a kapszulát. Hát ez is egy lépés, olyan forradalminak azért nem nevezném.

És nekem is az jutott eszembe, hogy nekem pancsolt benzinnel kell járnom és nem égethetem el az avart a kertben ősszel a sötétzöldek miatt, itt meg számolatlanul lehet szennyezni a légteret....

]{udarauszkasz 2020.01.21. 09:23:24

@sóhegy049: foleg annak tukreben, hogy az ursiklo terv kezdeten 2020ra mar telepeket vizionaltak a Holdon es a Marson. Ehhez kepest...

]{udarauszkasz 2020.01.21. 09:29:23

@CM2131: ha a hatar kozeleben laksz, gyere ki Ausztriaba tankolni. Itt meg e5os a benzin. Azert az is verlazito, hogy a cukor ara azert magas, es azert mergezik edesitoszerekkel az elelmiszert, hogy legyen mit belepancsolni a benzinbe, amivel aztan a kocsidat mergezik meg. (cukorrepabol erjesztik a bioetanolt...)
Az urutazasnak ennek ellenere van letjogosultsaga, mert ha az emberiseg az iparaval a Foldon marad, akkor konyec filmu. Az ipart az atomeromuvekkel, miegyebekkel az urbe kell telepiteni, es erre a Hold kivaloan alkalmas. Nem elo bolygo, kozel is van...

korxi 2020.01.21. 10:31:50

Gondolom címlapos lett a poszt, mert akkor szokott itt a kommenteknél ennyi fejhasogató baromság szerepelni.
süti beállítások módosítása