Csillagvizsgáló

Életet keresni a Marson I.

2018. június 12. - PFreddy

A napokban újra nagy bejelentéssel készült a NASA a világ számára. A középpontban ezúttal a Curiosity rover volt, amely mint kiderült, nagy mennyiségű szerves anyagot talált a Marson. A világ persze többre vágyott, hiszen a Marssal kapcsolatban mindenkit egy kérdés izgat: volt-e rajta élet vagy sem? A NASA – habár figyeltek arra, hogy szakmai (és etikai) hibát ne vétsenek – pedig rájátszik erre a figyelemre. De mit is jelentenek pontosan ezek az eredmények, és hol tart a kutatás az esetleges vagy egykori földönkívüli élet után? Egyáltalán mit remélünk találni egy kietlen vörös sivatagban? A két részes bejegyzés első felében a marsi élet kutatásának lehetőségeit részletezzük, a másodikban pedig kielemezzük, mit is talált most a NASA guruló laboratóriuma.

pia19808_2.jpgA Curiosity rover fotója saját magáról - a képet több felvételből állították össze, ezért nem látszik a kamerát tartó robotkar. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Tovább

Két trilógia között, egy messzi-messzi galaxisban

Kritika Chuck Wendig: Aftermath c. regénytrilógiájáról

A Star Wars: Aftermath (Utóhatás), Chuck Wendig amerikai író trilógiája megérkezett hozzánk is. Az endori csata után, az Uralkodó és Darth Vader halálával a Galaktikus Birodalom gerince összeroppant, de ezzel még koránt sincs vége a háborúnak. Miközben az Új Köztársaság újdonsült szárnyait próbálgatja, a Galaktikus Birodalom kész végre hajtani az Uralkodó utolsó tervét. Vendégposzt Dinnyepásztor tollából.

star-wars-aftermath.jpg

Tovább

Jó hírek a Mars-szondákról

Itt a Mars-szezon – a vörös bolygó idén július végén lesz ismét, azaz Föld-közelben. A viszonylagos ’’kis’’ távolság azt is jelenti, hogy most lehetséges viszonylag rövid idő alatt, vagyis költséghatékonyan szondát juttatni a Marshoz. Az idei indítási ablak termése viszonylag szegényes, a NASA május 5-én indult Insight elnevezésű leszállóegysége az egyetlen nagyobb misszió – ez azonban nem azt jelenti, hogy az Insight egyedül megy a Marshoz. Jó hír továbbá, hogy a frissen elfogadott tervek alapján két év múlva már jóval nagyobb lesz a forgalom a vörös bolygó körül (és a felszínen is). Mintegy bónuszként pedig elkezdtek szállingózni a felvételek a két évvel ezelőtt indított Mars műholdtól, a Trace Gas Orbiter-től is!

31443895180_5500677e0a_c-700x400.jpgNéhány éven belül megnövekszik a ''népsűrűség'' a Marson. (Forrás: NASA/JPL/MSSS/Sean Doran)

Tovább

Minden idők legnagyobb csillagkatalógusa

Az éjszakai égbolton városi fények mellett általában csak néhány csillagot tudunk megpillantani. Ahol kevésbé zavarnak a mesterséges fények, több százat is észrevehetünk, tökéletes körülmények között pedig elvileg 3-4000 csillagot is látni. Ez a szám azonban eltörpül a Galaxisunkban található kétszázmilliárd csillaghoz képest. Még ha be is kell látnunk, hogy az irdatlan távolságok, valamint a por- és gázfelhők miatt legtöbb hullámhosszon korlátozottak a lehetőségeink, akkor is akár több milliárd csillagról nyerhetünk pontos adatokat. Ez pedig már nem csak elmélet: a Gaia űrszonda több évnyi elképesztően precíz méréseinek köszönhetően minden eddiginél több csillagról vannak pontos információink. Pozíció, távolság, sebesség, fényesség, típus… mindez egyetlen óriási adatbázisban.

9acd39673b78814c9bb85f14f62c5956_xl.jpgAz Európai Űrügynökség (ESA) szondája, a Gaia. (Forrás: ESA)

Tovább

Szombati programajánló: Csillagászat Napja!

A mostani szombaton kerül megrendezésre a Csillagászat Napja, ezen alkalomból pedig amatőr és kutató csillagászok egyaránt ismeretterjesztő előadásokkal, illetve távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket országszerte. A programkínálat idén is impozáns, ráadásul ezúttal (kopogjuk le) az időjárás is kedvezőnek mutatkozik.

dobson.jpgSzombaton ismét a távcsövek lesznek a középpontban. (Forrás: Kelemen Tamás)

Tovább