Csillagvizsgáló

Csillagvizsgálók Magyarországon: Pannon Csillagda

2017. május 26. - PFreddy

Rögvest itt a nyár, a szabadságok, a nyaralások, a kirándulások ideje. Egy bemutató csillagvizsgálót kortól és létszámtól függetlenül jó ötlet meglátogatni, akár nappal is, hiszen a távcsövezésen túlmenően is sok érdekességet várhatja a látogatókat. Mármint tipikusan a nyugati országokban, ahol majd minden nagyvárosban akad egy-egy ilyen, interaktív kiállításnak beillő csillagvizsgáló, tárlatokkal, planetáriummal, kísérletekkel, idegenvezetéssel és persze az elmaradhatatlan távcsövekkel. Hazánkban jóval szegényesebb a helyzet – habár igényes és profi ismeretanyagot felvonultató, ám szegényes infrastruktúrával bíró csillagvizsgálóból akad egy pár (itt írtunk a kedvencünkről), igazán modern és jól felszerelt bemutató csillagvizsgálóból csak egy akad. Azt pedig nem egy városban kell keresni, hanem szinte a világ végén – de megéri. Ez a bakonybéli Pannon Csillagda.

pacsi_kiadvany_hu_press_foto02-800x600.jpgA Pannon Csillagda épülete, tetején a távcsöveket rejtő kupolával.

A Pannon Csillagdában (avagy röviden csak PaCsi) az egyik leggyakrabban feltett kérdés: miért itt? Bakonybél egy nagyjából háromszáz lelket számláló település, Zirc és Pápa között a – és ez részben választ is ad a kérdésre – Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében. Az intézményt kialakítását a nemzeti park kezdeményezte és a 2012-es megnyitása óta működteti is azt. Bakonybél ideális helyszínnek ígérkezett a minimális fényszennyezésével, ám a turisták által amúgy is kedvelt túraútvonalaival. Ráadásul a falu szívében már adott volt egy nemzeti parkos múzeumépület – korábban hajózási kiállítás volt ugyanitt.

terkep_02.pngA Csillagda felépítése: két vetítőterem, négy kiállítószoba és mindennek a tetejébe a kupola.

A Csillagda nappali és esti programokat is kínál, előbbit fix nyitva tartási rend szerint, utóbbit bejelentkezéses alapon. A nappali jegy magába foglalja a négy szinten található kiállítást, a planetáriumi filmvetítést, valamint a kupola megtekintését is. A tárlatok a meteorok, a csillagászattörténet, a Mars kutatás, illetve a holdraszállást mutatják be, modern infografikákkal, látványos felvételekkel és modellekkel. A számos magyarázó felirat miatt a kiállítások egyénileg is végigjárhatóak, az igazi azonban amikor a szakképzett csillagász vezet végig egy csoportot az egész épületen – ilyenkor záporoznak a érdekes háttérinformációk az egyik és a kérdések a másik oldalról.

jegyarak_comp.jpgKiállítási tárgyak a Csillagdából. Jobb oldalt a 90% vastartalmú 22 kg-os Gibbeon meteorit Dél-Afrikából.

Ha valaki mégsem tud elcsípni egy csoportot, akkor se bánkódjon, a fenti távcsövek látogatása minden esetben hozzáértő vezetővel történik. Ugyanitt derült idő esetén nappal is lehetséges a távcsöves megfigyelés: a Hα-szűrővel ellátott teleszkópnak köszönhetően nem csak hogy biztonságosan lehet megcsodálni a Nap felszínét, de rajta keresztül a napfoltok mellett a protuberanciák és a napkitörések is megpillanthatóak.

13271-pannon-csillagda-bakonybel-1424890755.jpgA Nap felszíni aktvitása...

mobil.png...és amit látni lehet belőle - legalábbis egy mobiltelefon kamerájával megörökítve.

Külön kiemelendő a minden egész órakor kezdődő filmvetítés, amikor is nem klasszikus planetáriumi műsort, hanem 20-30 perces ismeretterjesztő mozikat lehet látni. Ezekből ugyan nem lehet választani (általában a Csillagok birodalma című, hazai készítésű filmet vetítik), viszont mindegyik érdekes, szóljanak akár a Naprendszer bolygóiról vagy a fekete lyukakról (a kicsiknek szóló Zula brigád viszont kerülendő, mert már az ovisok is kínosnak érzik). 

pannon-csillagda-011.jpgAz Opportunity marsjáró élethű modellje.

Az esti nyitva tartás egészen más alapokon nyugszik, itt ugyanis minden a távcsövezés körül forog. Ez egyben azt is jelenti, hogy a program erősen időjárás függő, a Csillagda munkatársai viszont mindenkit előre felhívnak ha felhős, borult égbolt várható. Ha azonban szerencsés a csillagok állása, akkor egy planetáriumi film megtekintését követően irány a kupola, ahol az égbolt csodáit egy 40 cm átmérőjű, f/10-es fényerejű (magyarán elég combos) tükrös teleszkópon keresztül lehet szemlélni – ez az ország legnagyobb nyilvános távcsöve, amelybe bárki beletekinthet. Ezzel már a fényes, naprendszerbeli objektumok (Hold, bolygók) mellett a mélyűri objektumok – csillaghalmazok, csillagközi ködök, galaxisok – alakjai is gyönyörűen kirajzolódnak. A nagyjából két órás esti programba tipikusan 5-6 égitestet fér bele, amely elsőre kevésnek tűnhet, de a látvány mindenkit kárpótolni szokott. Amíg pedig mindenki egyesével a teleszkóphoz járul, a nyitva tartó csillagász mesél az aktuális objektumról, válaszolja meg a felmerülő kérdéseket és mutatja be az éjszakai égbolt és a csillagképek világát.

3124266_2221d2dd544a4af04a05d18287a549b7_wm.jpgMűködésben a távcsőpark: a legkisebb teleszkóp a szűrővel ellátott naptávcső, a Maeda feliratú tömzsi pedig a nagy 40 cm-es teleszkóp.

A bakonybéli Pannon Csillagda tehát ideális úticél akár rövid kirándulás vagy túra alkalmával, akár hosszabb, Balaton-felvidéki nyaralás esetén. A belépő ugyan nem olcsó, de a modern, jól karbantartott múzeumok díjszabásához képest nem is túl drága, mindezért pedig 1,5-2 órás tartalmas programot kap a látogató. Magyarországon pedig egyedi élményt nyújt – kihagyhatatlan.

images.png

Összegzés: Pannon Csillagda

Cím: Bakonybél, Szt. Gellért tér 9.

Nyitva tartás: minden pénteken 18:00-21:00, nyári időszámítás: 19:00-22:00 (csoportoknak előzetes bejelentkezés után bármikor)

Jegyár: teljes árú: 2100 Ft, diák/nyugdíjas: 1700 Ft; esti nyitva tartáson egységesen 2500 Ft

Elérhetőség: a Pannon Csillagda honlapja

Miért érdemes ide ellátogatni?

  • modern kiállítás
  • látványos planetáriumi filmek
  • naptávcső!
  • éjszakai nyitva tartás

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312543357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bünge · http://mikegy.fw.hu 2018.01.18. 07:14:20

Ez érdekes, elmegyek oda én es