Csillagvizsgáló

Szuper péntek: holdfogyatkozás és Mars-közelség egy este!

2018. július 26. - PFreddy

Mind a csillagászati érdekesség, mind pedig a látvány szempontjából nem akármilyen estének nézünk elébe július 27-én, pénteken, amikor a sötétedéstől kezdve lehet majd megfigyelni, ahogy a Telihold lassan a Föld árnyékába vonul. Ezzel párhuzamosan pedig felkapaszkodik az égboltra a Mars, olyan fényesen, ahogy 15 éve nem láthattuk a vörös bolygót. Már csak derült égboltra lesz szükség…

gettyimages_490417230_1.jpgA 2015 szeptemberi holdfogyatkozásról készült felvételek. (Forrás: Matt Cardy/Getty Images)

Kevéssel este nyolc óra után, még bőven világosban fog felkelni a horizont fölé a Hold, amely szinte rögtön belép a Föld árnyékkúpjába (20:25). A fokozatosan halványodó holdkorong vörösödni kezd, amelyet a Föld légkörén átszűrődő fény okoz (a légköri részecskék kiszórják a kék fény zömét, akárcsak naplementénél). A teljes fogyatkozás csak egy órával később, 21:30-kor fog bekövetkezni, és 1 óra 43 percen keresztül fog tartani – ezzel a mostani lesz az egész évszázad leghosszabb holdfogyatkozása. A Hold 23:13-kor kezd majd kikecmeregni bolygónk árnyékából és csak fél 2 körül nyeri majd vissza teljes fényét.

7atmazjhoxey937ia.gifA holdfogyatkozás fázisai a Föld árnyékában (a külső gyűrű jelenti a félárnyékot, a belső szürke rész a teljeset). Az időpontok UT-ben értendők, ehhez két órát kell adni, hogy megkapjuk a magyar időt. (Forrás: EarthSky)

Már javában fog zajlani a fogyatkozás, amikor este kilenc óra után a Holdtól keletre és közelebb a horizonthoz megjelenik egy fényes vörös pont – a Mars. Aki az utóbbi hetekben figyelemmel követte az égboltot, igazi bolygóparádénak lehetett a tanúja, egyszerre volt ugyanis az égen a Vénusz, a Jupiter, a Szaturnusz és a Mars. Közülük mindig a nyugati horizontnál tündöklő Vénusz, azaz az Esthajnal csillag a legfényesebb; a második helyet azonban az utóbbi napokban vette át a Jupitertől az egyre fényesebbé váló Mars.  

stellarium_1.pngA déli égbolt július 27-én negyed 11 körül. A Vénusz már lebukott, a Hold már elhalványult - egy rövid ideig a Mars lesz a legfényesebb az egész égbolton. Mivel a holdfogyatkozás telholdkor lép fel, ugyanúgy egy vonalban van a Földdel és a Nappal, akárcsak az oppozícióban lévő Mars - ezért is látszanak nagyjából ugyanabban az irányban. (Forrás: Stellarium)

A felfényesedés oka, hogy a vörös bolygó oppozícióba kerül a Földdel (egy vonalban lesz a Nap-Föld-Mars hármas), amely egyben azt is jelenti, hogy ekkor lesz hozzánk a legközelebb a pályáján. Ez önmagában nem is annyira ritka, nagyjából 26 hónaponként kerül sor az oppozícióra. Ám mivel sem a Mars, sem a Föld pályája nem tökéletesen kör alakú, azért a Mars-közelségek távolsága is ingadozik. Két éve ez 76 millió km volt, most azonban alig több, mint 57 millió km, a legkisebb távolság 2003 óta. Mivel az észlelt fény intenzitása a távolsággal négyzetesen csökken, így még a két évvel ezelőtti Marsnál is nagyjából 1,8-szor lesz fényesebb a mostani. Legközelebb csak 2035-ben fog ennyire közel járni hozzánk; ha viszont valaki lemaradna most pénteken a látványról, néhány napig még bepótolhatja, mielőtt a Mars észrevehetően elkezd halványodni.

mars-oppositions-2012-2027.pngA Föld-Mars oppozíciók 2012 és 2027 között a Nap északi pólusából nézve (kvázi a Naprendszer ''felülnézete''). A távolságok AU-ban (astronomycal unit ~150 millió km) vannak megadva. (Forrás: Martin J Powell/www.nakedeyeplanet.org)

A fényesebb bolygó nem csak szabad szemmel nézve jelent érdekességet, hanem távcsövön keresztül is, a megfelelő műszerrel ugyanis több részlet is kivehetővé válik. Távcsövezésre pedig bőven fog lehetőség adódni pénteken. A jól ismert bemutató csillagvizsgálók (a budai Polaris; Szegedi Csillagvizsgáló; bakonybéli Pannon Csillagda és így tovább) programjain kívül számos helyen várják az érdeklődőket a helyi amatőrcsillagászok, hogy megmutassák a Mars felszínét és a Hold krátereit. Bónuszként pedig megtekinthető a két óriásbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz mindig csodálatos látványa is. Mindehhez persze derült időre lesz szükség, amely az előrejelzések alapján közel sem vehető készpénznek – a gyorsan változó felhőzet miatt azonban érdemes résen lenni és adni egy esélyt az égboltnak.

37675542_612300309153860_7629033035018534912_n.jpgTávcsöves megfigyelési helyszínek, a teljesség igénye nélkül. Érdemes a helyi csillagészati kluboknál és szakköröknél is érdeklődni. (Forrás: Égen-Földön-Föld alatt blog)

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314142277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyueztveddmeg.hu · http://www.anyueztveddmeg.hu 2018.07.26. 23:01:33

Lehet, hogy buta kérdés. Spanyolországból is látható?

PFreddy 2018.07.27. 00:22:29

@anyueztveddmeg.hu: Egyátalán nem buta kérdés. Spanyolorazág csak a holdfogyatkozás elejéről marad le, de a lényeg onnan is látható lesz.

cdn2.creativecirclemedia.com/claytoday/original/20180717-164101-lunar-eclipse-july-2018-path-800x356.jpg

Kunhallmi Agnes 2018.07.27. 20:43:39

Remelem egyszerre csapodik a Mars es a Hold is a Foldbe. Abba mar csak belebukik az orbanrezsim.

korxi 2018.07.27. 21:42:09

Hát, megszívtuk.....ennél rosszabb időjárás nem is lehetne.

anyueztveddmeg.hu · http://www.anyueztveddmeg.hu 2018.07.27. 23:28:17

@PFreddy: Köszönöm! Sajnos itt olyan felhős az ég most, hogy semmit nem látni :-(
süti beállítások módosítása