Csillagvizsgáló

Hol érdemes csillagászatról böngészni?

2019. augusztus 24. - PFreddy

Az internet korában az élet minden területéről valósággal ömlik ránk az információ és nincs ez másként a űr világával sem. A nagyobb hírportálok is előszeretettel szemezgetnek a csillagászati hírek közül, ezek azonban néhány kiemelt jelentőségű hírt leszámítva megmaradnak a felületes beszámolók szintjén. Akkor viszont hol és mit érdemes a csillagászatról böngészni az interneten?

 

728613-milky-way.jpg

Nemrégiben szakmai elismerést kapott a Csillagvizsgáló Blog, mégpedig újságírói oldalról. A Juhari Zsuzsanna blogdíjat a Tudományos Újságírók Klubja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat közösen ítél oda a legjobb ismeretterjesztő blogoknak, tudományterülettől függetlenül. Idén is több, mint húsz blogot jelöltek a pályázatra, melynek első díját az Agykutatás egyszerűen nyerte el (gratuláció!). A két különdíj egyikét a Csillagvizsgáló kapta, míg a másikat a szintén egy csillagászati tematikájú Parallaxis blog. Utóbbiról (sajnos) még jómagam sem hallottam a díj kihirdetéséig - ez adta az ötletet, hogy kissé elmerüljek a hazai tematikus oldalak között és egy rövid ajánlót állítsak össze, hírportálokról és könnyedebb hangvételű blogokról egyaránt.

 

agy.pngÉrdemes egyszerűen beleolvasni.

 

A nagyvilág kutatói napi szinten 50-70 csillagászati vonatkozású (a napkutatástól a kozmológiáig) szakmai publikációt jelentetnek meg, amelyek többsége friss szakmai eredményről számol be. Ezek döntő többsége egy kattintással is bárki számára elérhető az arXiv portál segítségével - ugyanakkor a szakmai terjedelem és töménység miatt ezek a cikkek nem ajánlottak kedvtelői fogyasztásra. Éppen ezért készülnek a jelentősebb szakcikkekből sajtóközlemények, amelyekkel a kutatók elsősorban a médiát igyekeznek megszólítani, elsősorban ismeretterjesztés (és talán kisebb jelentőséggel önreklám) céljából. A kiadott és megköröztetett sajtóközlemények közül naponta a 4-5 legérdekesebb éri el és járja végig a nagyobb hírportálokat, mint amilyen pl. az Astronomy.com vagy a Sciencedaily. Habár ezen híroldalak tartalma jelentős átfedést mutat (az egy az egyben átvett közlemények miatt olykor még betű szerint is), az egyes portálok igyekeznek saját tartalommal és stílussal is jelentkezni, így például a Sky & Telescope cikkei rendszeresen ajánlanak távcsöves észlelési célpontokat, a Space.com pedig veti meg a sci-fi filmekkel kapcsolatos híreket (vagy a SpaceX reklámozását) sem.

 

space.bmpA Space.com jó példája az amerikai típusú ismeretterjesztésnek, ahol jól megfér egymás mellett komor hírek, a legújabb felfedezések és a popkultúra. (Forrás: space.com)

 

Hasonlóan működik a legolvasottabb hazai szakmai oldal, a Csillagászat.hu (főszerkesztő: Kiss László, csillagász), amelyet kutató csillagászok, illetve csillagász hallgatók szerkesztenek. A hírportálon elsősorban a fentebb említett oldalakon közölt cikkek, valamint a NASA és az ESO sajtóközleményeinek értő fordításai kerülnek fel, általában napi rendszerességgel. Mindemellett számos hazai jelentőségű hír is helyet kap az oldalon, lehetőséget adva a kutatóknak a saját eredményeikről való beszámolóra - így pl. a jelenelg is futó, meteorok és szupernóvák kutatását folytató GINOP-pályázatok is rendszeresen itt számolnak be a közvéleménynek a legfrissebb eredményeikről.

 

csillagaszat.pngHírek, asztrofotók, programok, ismeretterjesztő anyagok és a legfrissebb magyar kutatási eredmények egy helyen.

 

Cikkszám tekintetében még a Csillagászat.hu-nál is jobban pörög az űrkutatási hírportál, az Űrvilág. A szintén szakmai szerkesztőgárdának köszönhetően (főszerkesztő: Frey Sándor, csillagász) naponta akár 2-3 saját megfogalmazásban íródott cikk jelenik meg a főoldalon a műholdak, az űrutazás és a Naprendszer-kutatás világából. A 2002-ig visszanyúló archívumnak köszönhetően szinte bármilyen űreszközzel kapcsolatban gyorsan képbe kerülhetünk az elmúlt két évtizedből.

 

urvilag.pngNem csak a lángos juthat el a világűrig.

 

Ami a személyesebb hangvételű blogokat illeti, az utóbbi két évben üdítő változás történt. A magyar nyelvű online videós tér ugyan még mindig nélkülözi a tartalmas csillagászati témájú videóblogokat (nem úgy a feltöltött előadásokat: e tekintetben a Magyar Csillagászati Egyesület és a Galileo Webcast csatornáit érdemes felkeresni), írásos formában azonban több színvonalas oldal is felbukkant facebook-on, illetve a különböző blog-platformokon. Ezek közül az egyik legjobb kétség kívül az Égen - Földön - Föld alatt (EFF). A blogot Landy-Gyebnár Mónika szerkeszti, akinek írásai rendre olvashatóak a National Geographic magazin, valamint a Magyar Amatőrcsillagász Portál oldalain is. Az EFF nem csak, hogy oldal hosszúságú írásokkal kínálja meg a csillagászat iránt érdeklődő olvasókat, de bónuszként (ahogy blog neve is sugallja) napi rendszerességgel csemegézhetnek a hasonlóan alapos biológiai és geológiai témájú cikkek közül.

 

28378245_520580468325845_1182583752423618771_n.jpgTöbbek között az Égen - Földön - Föld alatt, valamint a Gravitáció blogok jóvoltából a facebook-on is érdemes csillagászatról olvasni.

 

Szintén a facebook-on érhető el Király Amanda blogja, a Gravitáció. A fenti példáktól eltérően a blog nem a csillagászati vonatkozású híreket és a friss tudományos eredményeket közvetíti, sokkal inkább az (amatőr-)csillagászat és az észlelések személyes élményeire koncentrál. Kirándulási tippeket és könyvajánlókat épp úgy lehet itt találni, mint észlelési beszámolókat vagy eszközbemutatót - ez a fajta változatosság és a blog emberközeli hangulata adja a Gravitáció legnagyobb erősségeit.

 

Ha pedig valaki célirányosan a távcsöves megfigyelésekről és asztrofotózásról olvasna, semmiképp se hagyja ki Fejes Zsolt amatőrcsillagász oldalát. A "címszereplő" napi rendszerességgel ajánl észlelési célpontokat és számol be saját megfigyeléseiről, miközben jelentős ismeretterjesztő tevékenységet folytat (nem mellesleg Csillagfény mellett c. könyve, amelyben a legfontosabb csillagászati ismereteket gyűjtötte össze). A legnagyobb népszerűség azonban kétség kívül a közösségi csillagászati tevékenységét és a saját készítésű felvételeit övezi. Számos hazai asztrofotós osztja meg hasonló módon a látványos felvételeit, jelen oldal erőssége azonban, hogy a képek mellé a technikai részleteken túl terjedelmesebb leírások is kerülnek, a laikus érdeklődők legnagyobb örömére.

 

67187799_639325953143957_3673014189967802368_o.jpgAmatőrcsillagász-sziluettek a júniusban megfigyelt éjszakai világító felhők előterében, Fejes Zsolt felvételén.

 

A bejegyzés végére itt van még egy klasszikus blog, amely valami egyedit is hozzátesz a hazai ismeretterjesztéshez. A bejegyzés elején is említett Juhari Zsuzsanna blogdíj másik különdíjat ugyanis az Parallaxis kapta, amely nem csak terjedelmes írásokat, hanem podcast beszélgetéseket is felvonultat. A három állandó csapattag, név szerint Horváth Ádám Tamás, Farkas Csaba és Vincze Miklós előszeretettel mesél csillagászati felfedezésekről, az űrutazás jelenéről, de ha úgy adódik, a tudománypolitikai témákat sem kerülik meg. A podcast afféle szimbiózisban működik a Tilos Rádión futó Sokolébresztő c. műsorával, amelynek űrkutatási témájú beszélgetései szintén a Parallaxis blogon landolnak. A szakértői gárda gyakran egészül ki vendégekkel, a szakmai témák pedig science-fiction alkotásokkal, egyaránt garantálva ezzel az érdekes és szórakoztató beszélgetéseket.

 

 parallaxis2.bmpA szakújságíró, a gépészmérnök és a fizikus, meg egy csomó jó téma a Parallaxis beszélgetéseiben.

 

 

Ez volt tehát a saját (és ezáltal nyilván szubjektív) ajánlóm - ha kimaradt a kedvenced, írd meg egy hozzászólásban, hogy tovább bővülhessen az alábbi lista.

 

További csillagászati oldalak és blogok:

 

Magyar Amatőrcsillagász Portál

 

Amateur Astronomy Now

 

Planetology.hu

 

Vega Csillagászati Egyesület

 

És persze a Csillagvizsgáló Blognak is van Facebook oldala, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415022600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2019.08.27. 15:37:05

Micsoda jófejség hogy ezeket így ismerteted!

Én személy szerint a csillagaszat.hu-t, az urvilag.hu-t és ezt a blogot olvasom rendszeresen.
Régebben a cydonia.blog.hu/ volt a kedenc, de az abbamaradt, úgyhogy tök örültem ennek a blognak, teljesértékűen a helyébe lépett.

PFreddy 2019.08.28. 22:51:37

@korxi: köszönöm a pozitív visszajelzést. A cydonia-ról most hallottam először, de érdemes volt visszaolvasni a bejegyzések között. Molnár László szerkesztette, talán a kutatási projektjei mellett kevesebb ideje jut az ismeretterjesztő munkákra. Néhány havonta azért felbukkannak írásai a Qubit-en.

korxi 2019.10.17. 10:07:07

A magyar oldalak között szerintem még az asztrofoto.hu ami mindenképpen említendő.

A posztban írtakat amúgy én nagyjából követem. Az urvilag.hu -val kapcsolatban megjegyzendő az a baromi termékenység, amivel lankadatlanul és immár régóta töltik fel az oldalt.
Természetesen nem olvasok el ott minden cikket, és a közvetlen érintetteket leszámítva hülyeség is tudni hogy tegnapelőtt felbocsátottak egy orosz/amerikai/indiai legújabb verzióját ami az öt évvel ezelőttinek a helyébe lép, vagy mi volt az e heti kínai műhold, arra mindenesetre nagyon jól rámutatnak ezek a cikkek - én ezekből világosodtam rá - hogy a földközeli pályás űrtevékenység manapság már milyen szintre jutott. Hogy tehát, a 70 évvel ezelőtti szputnyik óta, ami csak bibippelt és az volt a lényeg hogy egyáltalán ott van, mostanra már mennyire nem számít említésre méltó dolognak egy orbitális pályás mezei műhold felbocsátása, ami pedig csinál is valamit.
süti beállítások módosítása