Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt: Tatai Csillagda

Csillagászati megfigyelések augusztus 10. és 16. között II.

2020. július 28. - PFreddy

Augusztus 10. és 16. között az ország számos pontján várják programok az érdeklődőket, hogy mindenki átélhesse az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Tatán a helyi csillagvizsgáló három eseménnyel is készül: távcsövezés, hullócsillagles és előadás is szerepel a repertoárban.

tatai_csillagda.png

A tatai csillagvizsgáló történetéhez 1965-ig kell visszatekerni az idő kerekét, amikor is a helyi kötődésű, nem sokkal korábban elhunyt amatőrcsillagász, Posztoczky Károly hagyatékát megvásárolta a megyei tanács. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat közreműködésével egy új csillagvizsgáló építése mellett döntöttek, ahol méltó helyet kaphatott a hagyaték java és annak fő ékessége, a 127/1450-es Reinfelder-Hertel lencsés távcső. Az Öreg-tó közelében lévő telken 1973 novemberében nyitotta meg kapuit (és kupoláját) az Uránia Csillagvizsgáló, és rögvest rendszeres bemutatók és szakkörök színhelye lett.

tcs1.jpgA tatai csillagda kupolájában lakó refraktor távcső és a klasszikus, súllyal működtetett mechanika. (Kép: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum honlapja)

 

A '90-es évekre a csillagvizsgáló egyre kevesebb figyelmet kapott, egy ideig pedig erdei iskolaként is üzemelt a környékbeli iskolások számára. 2008-ra már az épület állapota is nagyon leromlott, ekkor került a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület kezelésébe. Az egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati támogatásával kialakított egy interaktív múzeumot, és távcsöves bemutatásokra alkalmassá tette a kupolában lévő távcsövet.

terkep.pngAz Öreg-tó nyugati partjától nem messze kell keresni a csillagdát. (Kép: Google Maps)

 

A rendszeres (és jól dokumentált) előadások és szakkörök azóta újra a csillagvizsgáló mindennapjaihoz tartoznak, akárcsak a szokásos péntek esti nyitvatartások, amelyekre a belépés díjtalan (ahogy fogalmaznak, "nálunk a tudomány nem eladó!"). Előzetes megbeszélés alapján pedig családokat, csoportokat napszaktól függetlenül bármikor szívesen körbevezetnek.

0928_8.jpgFolynak a kísérletek a Kutatók Éjszakáján. (Képek: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum honlapja)

 

A csillagvizsgáló felépítése, a kiállítási tárgyak és a klasszikus lencsés teleszkóp maga is retró hangulatot sugall, ez azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis az Interreg SKHU pályázatán megítélt támogatással és a TIT hozzájárulásával az épület hamarosan külső és belső átalakításon fog átesni.

107794257_3374080825975813_7938775487874536946_o.jpgA tatai csillagvizsgáló története dióhéjban. (Kép: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum Facebook oldala)

 

A TIT Possztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum munkatársai, akik egyben a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjának is tagjai, három programmal is csatlakoznak az Egy hét a csillagok alatt programsorozathoz. Augusztus 12-én, szerda este közös Perseida meteorozást tartanak Tata-Agostyán egyik sötét, fényszennyezéstől mentes területén (a pontos útmutatásért érdemes előtte felvenni a kapcsolatot a csillagdával). 14-én pénteken este 7 órától a csillagvizsgálóba várják az érdeklődőket a szokásos, előadással és (derült idő esetén) távcsövezéssel egybekötött nyitvatartásukra. Végül 15-én, szombaton este 8 órától a szervezők Tatán, az Öreg-tó partján a Pötörke malom elé járdacsillagászatra hívják az érdeklődőket.

1102_1.jpgKihelyezett távcsöves bemutató a tatai Öreg-tó partján, 2019. november 2-án. (Képek: TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum honlapja)

 

Ha nem szeretnél lemaradni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt facebook eseményére, a kezdeményezés oldalán pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok hamarosan.

map_v9_1.jpg

 

Reméljük minél többen találkozunk majd a csillagos égbolt alatt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016081114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2020.07.29. 21:26:20

Jók ezek a részletes ismertetők, még nem döntöttem el hogy ezek közül melyikekre menjek el.

PFreddy 2020.07.29. 21:37:09

@korxi: Köszönet! Sajnos mindegyik helyszín bemutatására nincs kapacitásunk, de még jó pár várható a következő másfél hétben.

Mi a kiindulási pozíciód? Hátha tudok segíteni.

korxi 2020.07.31. 08:06:04

@PFreddy: Pécelemn lakom Bp. mellett. Itt a közvetlen közelben a PŐolrais mindig volt, így most a Svábhegyi lett volna kézenfekvő, ami nemrégóta van újra, de elaludtam, be vannak telve a mostani éjszakai bemutatók.
Bakonybélbe természetesen el akarok menni, már kétszer majdnem öszejött:) csak a felhős idő szólt közbe.

korxi 2020.07.31. 08:08:47

Ja amúgy az Androméda - galaxist akarom már megnézni egy nagyobb távcsövön, ha jól tudom most már majd elkezd felfelé menni az égbolton. De olyat sosem láttam hogy kifejezetten az lenne valahol a programban.
süti beállítások módosítása