Csillagvizsgáló

Nem jelent veszélyt az Apophis kisbolygó, de látványosan közel lesz

2021. április 18. - PFreddy

A (99942) Apophis kisbolygó évekig visszatérő szereplője volt a színes magazinoknak és a szakmai publikációknak egyaránt. Az egykor a legveszélyesebb aszteroidaként számontartott égitest az újabb megfigyelések révén már jobbára ártalmatlannak lett nyilvánítva, ám a katasztrófával felérő becsapódását nem lehetett teljes bizonyossággal kizárni. Egészen a közelmúltig, a legfrissebb radaros mérések alapján ugyanis minden korábbinál pontosabban ismerjük az Apophis nyolc év múlva bekövetkező földközelségét. Ez alapján pedig nem veszélyesen, csak látványosan közel lesz hozzánk a 300 méteres sziklatest.

apophis-trajectory-april-13_2029-800x381.jpgNyolc év múlva az Apophis közelebb fog kerülni hozzánk, mint a geostacionárius műholdak (világoskékkel). FORRÁS: NASA/JPL-Caltech)

A bejegyzés a Svábhegyi Csillagvizsgálóval együttműködésben készült, így a teljes tartalmat a Svábhegyi blogfelületén találjátok. Ugyanitt számos további csillagászati témájú írást olvashattok, egyebek mellett csillagászattörténetről, észlelési ajánlókról és friss hírekről is.

A cikk folytatása a sokáig legveszélyesebbnek tartott Apophis kisbolygóról, a sokat emlegetett Torino-skáláról, valamint a következő száz évre történő előrejelzésekről IDE kattinva érhető el.

animation_of_99942_apophis_orbit_around_sun.gifAz Apophis kisbolygó (lilával) útja a Földhöz (kékkel) képest a 2029-es közelséget megelőző és az azt követő évben. FORRÁS: Wikipedia (Phoenix7777), JPL, NASA

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5416505126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2021.04.22. 17:49:19

De akkor egy-egy geostacionárius műholdat eltrafálhat?

PFreddy 2021.04.23. 10:03:13

@korxi: i.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/028/596/dsmGaKWMeHXe9QuJtq_ys30PNfTGnMsRuHuo_MUzGCg.jpg

Hogy egy másik klasszikus idézettel éljek, "már elnézést, de az űr baromi nagy".
süti beállítások módosítása