Csillagvizsgáló

Androméda Webcast: A földönkívüli élet meg nem találása

2021. április 29. - PFreddy
A csillagászati hírek gyakran visszaköszönő kliséje amikor egy jelenség akár "földönkívüli élet nyomaira is utalhat". De vajon hány felfedezés kapcsán merült fel akárcsak félig komoly opcióként az idegen élet jelenléte vagy egy civilizáció hatása? Beszélgetésünkben sorra vettük azokat az eseteket, amikor néhány kutató már ténylegesen a földönkívüli élet közvetett felfedezését vizionálta (mindannyiszor alaptalanul), az első pulzár megfigyelésétől egészen az csillagközi térből érkező 'Oumuamua látogatásáig.
162274865_942029386336216_2892752394578280230_n_1.jpg

 
 

Az Androméda Webcast műsorai tisztán audio-formátumban is elérhetőek Spotify-on és a főbb podcast-platformokon.

logo3b.png
 
 
A képanyaggal és heves gesztikulációkkal megtámogatott röpke két órás videót pedig a Chillagász youtube-csatornán találjátok:
 

 

A héten pedig már érkezik az Androméda Webcast következő epizódja: péntek este 20:00-tól az utóbbi évek egyik (ha nem a) legjobb scifije, a The Expanse (A Térség) univerzumáról fogunk beszélgetni. Fizika, csillagászat, kultúra és politika - mindez spoilerek nélkül, élő Youtube-közvetítésben.

További információkat az esemény facebook-oldalán találhattok.

172580773_135507558580803_741702259539953903_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716516430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2021.04.29. 11:31:20

Ehhez képest érdekesek az USAF nemrég nyilvánosságra került videói - én eddig is úgy voltam vele, hogy bármilyen természetfelettit elhiszek, amint bizonyítottá válik, ez esetben pl. most billen a mérleg nyelve, hiszen ezek elég konkrét videók.

PFreddy 2021.04.29. 11:54:30

@ColT: A webcastben direkt csak a csillagászati keresésre és eredményekre fókuszáltunk, részben azért, mert ehhez értünk. :)
Az UFO észleléseket az idegenek esetleges látogatásához kötni azért problémás, mert bármely videófelvételt le lehet "söpörni" azzal az érvvel, hogy kísérleti katonai repülő, drón, stb. Személy szerint én is erre a véleményre hajlok.

korxi 2021.05.02. 09:09:24

Én akkor nem érte értem rá amikor élőben volt, de ha ráértem volna, akkor meg lehet hogy beálltam volna az oltási sorba szerencsét próbálni.
Az az én szememben ez az alien dolog nem arra a kérdésre ad(na) választ, hogy vajon egyedül vagyunk-e az univerzumban, mert nyilvánvalónak tartom hogy nem, a statisztikai valószínűség alapján még a galaxison belül is, alsó hangon is többszáz másik helyen kellett életnek kialakulni és valameddig elevolucionalizálódnia.
A valódi kérdés az, hogy az irdatlan távolságok vajon abszolút áthatolhatatlan fizikai gátat jelentenek-e minden életforma számára.

PFreddy 2021.05.02. 17:39:08

@korxi: "Én akkor nem érte értem rá amikor élőben volt, de ha ráértem volna, akkor meg lehet hogy beálltam volna az oltási sorba szerencsét próbálni."

Hűha, ennyire rossz volt a műsor, vagy csak a téma nem fogott meg annyira? :)

"A valódi kérdés az, hogy az irdatlan távolságok vajon abszolút áthatolhatatlan fizikai gátat jelentenek-e minden életforma számára. "

Egyetértek, de szerintem érdekes külön boncolgatni az egyes kutatási eredményeket, amelyek mellé valaki odabiggyeszti, hogy "élet nyomaira is utalhat". Egy átlagos hírben vagy ismeretterjesztő cikkben, általában nincs hely vagy kapacitás arra, hogy a dolog jelentőségét vagy az idegen élet megtalálásának (igen csekély) esélyét megvilágítsák.
süti beállítások módosítása