Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt 2021

2021. július 08. - PFreddy

Idén augusztusban ismételten várunk mindenkit a csillagok alá, hogy együtt fedezzük fel az éjszakai égbolt csodáit.

3rd_d.jpg

A csillagászat páratlanul szerencsés tudományterület: értő művelői ugyanis rendkívüli látványosságok sokaságán keresztül tudják közelebb hozni az űr világát az erre fogékonyak számára. Augusztus második teljes hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek ennek az élménynek, ugyanis nem csak a Hold és az óriásbolygók, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

 

Ilyen remek időszakokban amatőrök és profik egyaránt távcsövet ragadnak, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagos égboltot vagy, amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt. A számos kisebb-nagyobb rendezvény rendre sokakat mozgat meg a helyi csillagvizsgálókban. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy sokakhoz sajnos el sem jut ezen események híre, pedig igény lenne a csillagászati élményekre. Ebből az okból kifolyólag idén másodjára szervezzük meg az országos kampányt, amelynek címe "Egy hét a csillagok alatt".

 

A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

 

Tavaly nyáron első alkalommal szerveztük meg az Egy hét a csillagok alatt programsorozatot és az eredmény felülmúlta minden várakozásunkat: a hét éjszaka folyamán országszerte több mint huszonöt helyszínen várták csillagászati bemutatók az érdeklődőket, akik közül több ezren tapasztalhatták meg elsőkézből a csillagászati megfigyelések élményét.

117648418_648744252691529_7334729781320484977_o_1.jpg

Hajdúböszörményben a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjának rendezvényére  több százan látogattak ki.

 

A következő hetekben újra egy programsorozatba gyűjtjük össze az említett hét folyamán megrendezésre kerülő csillagászati eseményeket, hogy aztán minél szélesebb körhöz juttathassuk el ezek hírét. Az egyes programokról pedig itt a Csillagvizsgáló Blogon kedvcsinálókat is olvashattok majd,  Ilyen módon remélhetőleg olyanokat is ki tudunk csalogatni a csillagos égbolt alá, akiket egyébként nem érnek el a tudománynépszerűsítő események -- vagy éppen olyanok kapnak kedvet a közösségi csillagászkodáshoz, akik eddig egyedül szemlélték a csillagokat.

 

Augusztus 9 és 15. között tehát csillagvizsgálók és amatőrcsillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte várják majd programjaikkal az érdeklődőket a csillagos ég alatt. A kezdeményezéshez már 30 bemutatóhelyszín csatlakozott, többek között:

 

 

Ugyanez térképen:

map_v2_2.jpg

 

 

Interaktív térkép az események napi bontásával (katt a bal felső gombra):

 

 

A fenti lista reményeink szerint még messze nem teljes, a következő hetekben ugyanis számos csillagvizsgálóval és csillagászati csoporttal fog bővülni a programsorozat. Továbbá várjuk mindazok jelentkezését, akik közelebb szeretnék hozni a csillagok és bolygók világát az érdeklődőkhöz. Ha rendelkezel távcsővel és szívesen osztanád meg az élményedet másokkal, írj nekünk itt vagy a csillagvizsgaloblog@gmail.com email címre.

img_20200812_220037.jpgGyál határába tavaly Ruszkai Ákos amatőrcsillagász másodmagával szervezett távcsöves bemutatót, a város melletti helyszínre pedig több mint ötvenen látogattak ki a késői órákon.

 

Ha szeretnél többet megtudni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt 2021 Facebook-eseményére ahol hamarosan elérhetőek lesznek az egyes bemutatóhelyszínek által kínált programok; a kezdeményezés oldalát követve pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok majd.

 

Találkozzunk minél többen a csillagos égbolt alatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616615664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avl2 2021.08.01. 11:27:34

Szia,
bocsanat, nem vagyok es emiatt sem akarok facebook-olni, ezert igy kerdezem:

Szentendre - Vizi Péter, amatőrcsillagász más elérhetösége ?

PFreddy 2021.08.01. 13:25:24

@avl2: Hello! A Facebook ignorálása miatt szerintem senkitől sem kell bocsánatot kérned. :). A szentendrei program saját bejegyzésében szerepel emailes és telefonos elérhetőség is:

csillagvizsgalo.blog.hu/2021/07/27/egy_het_a_csillagok_alatt_szentendrei_tavcsovezes_es_hullocsillagozas
süti beállítások módosítása