Csillagvizsgáló

Hölgyeim és Uraim: jönnek a Perseidák!

2021. augusztus 08. - PFreddy

Ki ne hallott volna már a meteorzáporok koronázatlan királyáról? A Perseidák hullócsillagai idén nyáron is eljönnek, hogy augusztus 12. környékén meglepetésszerűen bukkanjanak fel az éjszakai égen, a várakozás izgalmával és szemkápráztató felvillanásokkal jutalmazva meg az égbolt kémlelőit. A különleges programhoz ráadásul nem kell semmiféle bonyolult felszerelés vagy előképzettség, pusztán egy fényektől távoli megfigyelési helyszín, tiszta égbolt és persze egy csipetnyi türelem.

201708-2017_aug-asztrofoto-1200x623.jpgPerseidák a Tejút előtt. (Forrás: Kaszás Gergő)

A hét folyamán országszerte csatlakozhatunk távcsöves bemutatókhoz: az Egy hét a csillagok alatt programsorozat keretében ugyanis épp a Perseida-maximum környékére szerveződnek a csillagászati bemutatók. Több mint ötven helyszínen várják majd amatőrcsillagászok, csillagvizsgálók és egyesületek az érdeklődőket. A hullócsillagok és a Tejút szabad szemes látványát így meg lehet spékelni a Jupiter felhősávjaival, a Szaturnusz gyűrűivel és számtalan mélyég-objektum fantasztikus látványával – mindezt hozzáértők tolmácsolásában.

 

A bejegyzés a Svábhegyi Csillagvizsgálóval együttműködésben készült, így a teljes tartalmat a Svábhegyi blogfelületén találjátok. Ugyanitt számos további csillagászati témájú írást olvashattok, egyebek mellett csillagászattörténetről, észlelési ajánlókról és friss hírekről is.

 

A cikk folytatása a hullócsillagzáporok eredetéről és a várható látványról IDE kattinva érhető el.

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1416654234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása