Csillagvizsgáló

A jövő TOP5+1 óriástávcsöve, amelyek új lendületet adnak majd a csillagászatnak

2021. augusztus 18. - PFreddy

Az amatőrcsillagászati megfigyelésektől az asztrofizikai mérésekig általános szabály, hogy a nagyobb távcső egyben jobb távcsőnek is számít. A fénygyűjtő felületek méretének növelése a csillagászat egyik logikus fejlődési iránya. Ennek ellenére a földfelszíni obszervatóriumok királyai évtizedek óta ugyanazok a 9-11 méteres monstrumok; míg az űrbe telepített teleszkópok legnagyobbika (a Herschel 2013-as lekapcsolása óta újra) a már több mint harminc éves Hubble-űrtávcső, 2,4 méteres tükörátmérővel. Az ezirányú előrelépés tehát régóta várat magára, ám már épülnek a jövő megfigyelő csillagászatának csúcseszközei – sőt, akad köztük olyan is, amelyen már tényleg csak az utolsó simításokat végzik. Az alábbiakban egy 5+1 teleszkópot felvonultató, természeténél fogva szubjektív listán tekintjük át az előttünk álló évtizedben munkába lépő legfontosabb csillagászati műszereket. Hol tart most a fejlesztésük és mikor láthatnak először csillagfényt

 

cover-1.jpg

5. Nancy Grace Roman Space Telescope

Meg van az a vicc, hogy a CIA ügynök nézegeti a Hubble-űrtávcső képeit? “Szép-szép – mondja, – a mieink is tudnának ilyet csak épp a másik irányba vannak fordítva…” (ha nem esne le egyből a poén, hát elsütjük: A Hírszerző Ügynökség kémműholdjai is tudnának az űrtávcső felbontását elérő képeket csinálni, csak azok az ég helyett a Földet vizsgálják). A valóság annyiban különbözik, hogy nem a CIA, hanem a National Reconnaissance Office (NRO) kezeli az USA publikus (kutatási célú) és titkos (hírszerzési célú) földfigyelő teleszkópjait. Az NRO 2012-ben két (!) fel nem használt (!!), Hubble-méretű (!!!) űrtávcsövet ajánlott fel tudományos célokra. Habár az optika maga általában csak a költségek kisebb hányadát teszi ki az űrtávcsöveknél, a NASA és a politikai vezetés elkötelezte magát, hogy legalább az egyik eszközből infravörös teleszkópot fejlesztenek. Ennek ellenére a kezdetben Wide Field InfraRed Space Telescope (Nagy Látómezejű Infravörös Űrtávcső), majd később Nancy Grace Roman Space Telescope névre keresztelt teleszkóp befejezése többször is veszélybe került az anyagi források elapadása miatt. Szerencsére az USA új adminisztrációja is zöld utat kíván adni a projektnek, még annak ellenére is, hogy az elhúzódó fejlesztések miatt az összköltsége elérheti a 4 milliárd dollárt.

 

rst_2020_still-scaled.jpg

 

 A Roman-űrtávcső illusztrációja. FORRÁS: NASA

 

A cikk folytatása a jövő TOP5+1 legfontosabb óriástávcsövéről IDE kattinva érhető el.

 

A bejegyzés a Svábhegyi Csillagvizsgálóval együttműködésben készült, így a szubjektív toplista további óriástávcsövek bemutatását a Svábhegyi blogfelületén találjátok. Ugyanitt számos további csillagászati témájú írást olvashattok, egyebek mellett csillagászattörténetről, észlelési ajánlókról és friss hírekről is.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr816664140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.08.20. 16:54:30

Nekem laikusnak a +1 SKA tetszik a legjobban. Sok kicsi sokra megy. :-)

Persze hogy nem állom meg kérdés nélkül. Egyenkénti - teleszkóponkénti adaptív optikával nem lehetne közelíteni a számunkra látható hullámhosszok felé? Mondjuk az adaptív optikáról is Tőled tudok. :-)

korxi 2021.08.20. 20:15:23

Egészen brutális, hogy van egy 4,2 méteres tükör (ELT), és az a távcső MÁSODLAGOS tükre.

PFreddy 2021.10.28. 00:16:59

@rdos: Mármint a SKA-ra szerelt adaptív optikára gondolsz? A SKA hullámhosszain a légkör szinte teljesen átereszt, így nincs szükség adaptív optikára.
A technika a légkör állandó (rétegről rétegre különböző) változásait korrigálja. Optikai és közeli infrában van értelme használni, ahol át is jön az EM sugárzás, de részben kölcsönhat a légköri molekulákkal.
Ultraibolyán pl., ahol szinte semmi sem jut át, még az adaptív optika sem segít. Mikrohullámokon pedig nincs rá szükség.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.11.03. 21:46:02

@PFreddy: Hát én arra az adaptív optikára gondoltam, ami adaptív. :-) Ahol haszna van. :-)
süti beállítások módosítása