Csillagvizsgáló

A Csillagvizsgáló Blog nem vész el, csak átalakul...

2022. március 06. - PFreddy

Kattintásvadász címadás esetén az "Utolsó bejegyzés a Csillagvizsgáló Blogon" került volna ennek a bejegyzésnek a tetejére. De szerencsére a jövő közel sem ennyire sötét, sőt!

csvblog_banner_v3.png

2016. december 29-én töltöttem fel az első bejegyzést, egy kritikának szánt élcelődést a NatGeo új formátumot képviselő Mars sorozatáról. A jó témaválasztás megtette hatását és a blog.hu rögtön előkelő helyre emelte ki az írást, és közel ötezres olvasottságot generált a blognak - számomra pedig kellő muníciót ahhoz, hogy a következő öt évben is lelkesen püföljem a klaviatúrát. Heti-kétheti rendszerességgel jelentek meg hosszú fejtegetések csillagászatról és űrkutatásról, jelenségek magyarázatáról vagy éppen az Egy Hét a Csillagok Alatt rendezvényeiről. Szintén évek óta pörög a Csillagvizsgáló Blog Facebook-oldala, ahol rövid híreket és látványos felvételeket osztottam meg; a mögöttünk hagyott esztendőben pedig belekóstoltunk a podcast műfajába is.

Ennek a munkának az eredménye itt a blogon közel kétszáz bejegyzés, 800.000 kattintás, a legjobb időszakban pedig kétszáznál is több organikusan érkező látogató naponta.

blog_stat.pngVolt néhány jó témánk. Bal oldalon a legsikeresebb bejegyzések címei, a jobb oszlopban pedig az olvasottság.

És akkor a negatívumokról dióhéjban:

A legnépszerűbb, szinte önálló szerkesztőségekként működő blogokat leszámítva az olvasottság zöme a kiemelt bejegyzésekből származik. Ez az aspektusa a blog.hu-nak, ami 2020. augusztusa után rendkívüli módon visszaesett. Az időpont nem véletlen: ekkor állt fel az index.hu teljes szerkesztősége és alakult át a híroldal mind személyi állományát, mind pedig stílusát tekintetve.

Bár a blog.hu és az index.hu szigorúan véve egymástól függetlenül működött, az anyaoldal változásai a blogos felületet is érintették közvetett módon. Bár az index.hu statisztikái szerint továbbra is piacvezető volt az elérések számában (fogadjuk el), az olvasó közönség valószínűleg gyökeresen átalakult és jól láthatóan kevesebb érdeklődést mutatott a blogok iránt. A kiemelések révén elért közönség harmadára-negyedére esett vissza, és nem csak a Csillagvizsgáló, de szinte minden blog esetében. Ezzel párhuzamosan a blog.hu szerkesztésében is negatív változások történtek: megjelentek a támogatott tartalmak és kiszámíthatatlanok lettek a kiemelési elvek, miközben a kissé fapados blogfelület semmit sem változott. Minden más általam tapasztalt 

Az olvasottság természetesen nem minden, főleg egy hobbiból írt, abszolút bevételmentes blog esetében. A platform visszafejlődése azonban arra sarkallt, hogy új felületet keressek a Csillagvizsgáló Blognak.

Ez lett végül a HVG blog, egy másik országos híroldal viszonylag új platformja, amely válogatott, többségében szakmai blogoknak biztosít felületet. Az új cím tehát:

 

www.csillagvizsgalo.hvgblog.hu

 

Sok minden tehát nem változik: továbbra is jómagam szerkesztem és (pár kivételtől eltekintve) írom a cikkeket szabadidős tevékenység gyanánt, marad a csillagászat-űrkutatás-scifi tematika és ugyanúgy hosszú, esetenként részletekbe menő magyarázatokat olvashattok barokkos körmondatokkal megspékelve. (Nnna, ez is egy volt.)

Sőt, a HVG Blog ténylegesen létező user supportja révén az összes korábbi bejegyzés elérhető az új blogon is!

uj_blog.pngAz új címlap, rajta a korábbi bejegyzésekkel.

 

Remélem továbbra is velem tartotok az Univerzum mélységeibe, hogy ismét klassz eszmecserék folyjanak a kommentszekcióban - első alkalommal a sötét anyag rejtélyeiről olvashattok.

A  mielőbbi viszontlátásra!

Barna Barnabás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8817772766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2022.04.05. 10:13:34

Abszolút megértem az elköltöztetésnek a posztban írt indokait, az viszont nagy hiba, hogy olyan helyre ment, aminek megvan az az óriási hiányossága, hogy nincs rendes fórummotorja, hanem csak facebookkal lehet hozzászólni.
Eleve nem értek egyet azzal, hogy akinek nincs facebook profilja, az ne akarjon hozzászólni semmihez, sőt nyugodtan tekintse magát nemlétezőnek.
Ez viszont törvényszerűen megnyilvánul a hozzászólások számában is és a színvonalában is. Ezért nem szólt még hozzá senki a sötét anyagos poszthoz, és ez várható a jövőben is,
süti beállítások módosítása