Csillagvizsgáló

Hullócsillagok: rövid hírek a csillagászat és űrkutatás területéről (05.24. - 06.06)

2021. június 07. - PFreddy

A legendák szerint a Facebookon is vannak értékes tartalmak... a reményeim szerint pedig ezek közé tartozik a Csillagvizsgáló Blog Facebook-oldala is, ahol napi szinten találhattok rövid híreket, érdekességeket és látványos felvételeket, minden alkalommal egy tömör magyarázattal tálalva. A Facebook sajátossága ugyanakkor, hogy ezek a tartalmak hullócsillag-életűek: ahogy felbukkannak, szinte rögtön el is tűnnek a süllyesztőben. Ezért is foglaljuk össze kéthetente egy-egy blogbejegyzés formájában is az általunk legérdekesebbnek tartott bejegyzéseket. A friss termésben találni mindent, mint a bóléban: nagyenergiájú fotonok, rádiókitörések, bolygókutatás, kozmológia, és amúgy volt egy holdfogyatkozás is - csak épp nem nálunk.

front-row-view-reveals.jpgEgy GRB születésének illusztrációja. (Forrás: DESY, Science Communication Lab)

Tovább

Hullócsillagok: rövid hírek a csillagászat és űrkutatás területéről (05.10. - 05.23)

A Csillagvizsgáló Blog Facebook-oldalán napi szinten találhattok rövid híreket, érdekességeket vagy egy-egy látványos felvételt. A közösségimédia-platform sajátossága, hogy ezek a rövid bejegyzések hullócsillag-életűek: ahogy felbukkannak, szinte rögtön el is tűnnek a Facebook-posztok süllyesztőjében. Ezért is foglaljuk össze az általunk legérdekesebbnek talált bejegyzéseket. Az elmúlt két hét termését illetően NASA-s küldetések, tervek és eredmények vannak túlsúlyban, de a legérdekesebb sztori kétség kívül a kínai marsjáróé volt.

zm7n3vfmkfjmwfhtnnwspk.jpg

Tovább

Androméda Webcast: Az Expanse világa

Az  emberes űrrepülés 60. évfordulója alkalmából kivételesen nem a múltra tekintettünk vissza, hanem egy rendhagyó fordulattal inkább a jövő  kihívásait vettük sorra. Ehhez napjaink egyik (ha nem a) legjobb  űrutazós sci-fijéhez, a 'The Expanse'-hez (magyar címén 'A Térség'). Rövid történetismertetést követően elmerültünk a természettudományos és társadalmi kérdésekben, amelyeket James S. A. Corey könyvei és a belőlük forgatott filmsorozat  igyekszik a valóságtól a lehető legkevésbé elrugaszkodva végigvezetni. A  webcast során az űrutazás rengeteg nyitott kérdéséről, a természeti  törvények által felállított akadályokról, na meg a nagy ismeretlenről is beszélgettünk, bő két órás terjedelemben. 172580773_135507558580803_741702259539953903_n.jpg

Tovább

Hullócsillagok: rövid hírek a csillagászat és űrkutatás területéről (04.26. - 05.09)

A Csillagvizsgáló Blog Facebook-oldalán napi szinten találhattok rövid híreket, érdekességeket vagy egy-egy látványos felvételt. A közösségimédia-platform sajátossága, hogy ezek a rövid bejegyzések hullócsillag-életűek: ahogy felbukkannak, szinte rögtön el is tűnnek a Facebook-posztok süllyesztőjében. Ezért is foglaljuk össze az általunk legérdekesebbnek talált bejegyzéseket. Az elmúlt két hét termését a naprendszerbeli űrkutatásról szóló hírek dominálták terítéken Kína, Nasa és persze SpaceX tervei.

starlinktrails_filter_2048_1.jpgStarlink műholdak (balra) és egy meteor (jobbra) által húzott fénycsíkok egy hosszú expozíciós felvételen. (Forrás: Egon Filter)

Tovább

Hogyan (ne) mentsük meg az emberiséget?

Bemutató és kritika Liu Cixin: A Háromtest-probléma c. regényéről

Hol tartana ma az emberiség, ha a stabil és barátságos földi körülmények helyett egy kaotikus és kiszámíthatatlan világban kellene boldogulnia? És vajon biztosak lehetünk abban, hogy ez a stabilitás és az általunk ismert természeti törvények tényleg állandóak, vagy inkább csak egy szerencsés, de átmeneti véletlennek köszönhetjük őket? Végül pedig, képesek vagyunk még befolyásolni a bolygónk sorsát? Vagy az emberi faj fejlődésének ára egy olyan mértékű pusztítás, amit saját erőnkből már nem fordíthatunk vissza, az egyetlen reményünk, ha egy nálunk fejlettebb civilizáció a szárnyai alá vesz minket?

cover_6.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása