Utolsó kommentek:

korxi 2019.10.10. 19:06:25

Igen, ez az exobolygó dolog lett masszívan a sztártéma az utóbbi években, szinte minden projektnél vagy távcsőnél kötelező házi feladat hogy (majd) tudjon valamit ezen a téren is, de engem nem hoz lázba az egész, egyszerűen nem hiszek benne.
Mármint abban nem hiszek, hogy bármelyiken is találunk valami érdekeset (nevezzük nevén, életet, erre megy ki az egész) . És nem kis részben azért nem találunk, mert belátható ideig nem lesznek olyan eszközeink, amik alapján bizonyossággal meg tudjuk állapítani egyáltalán azt, hogy a kapott adatok érdekesek vagy sem.

Külön bosszant, hogy amikor a mainstream médiában beszámolnak valami exobolygó felfedezésről, akkor azt olyan hangzatos szalagcímek alatt teszik, amik alapján a hétköznapi átlagember lelki szemei előtt - ha csak a címet olvassa - valami erdőkkel és óceánokkal borított idegen bolygó jelenik meg.

Pedig ugye ott tart ma az exobolygó-kutatás, hogy van egy csillag, amit szabad szemmel nem is látunk, de még egy tízméteres távcsőn vagy űrtávcsőn is csak egy pont, és ha ez a pont bizonyos időközönként halványul valamit, majd visszafényesedik, akkor feltételezhető hogy a körülötte keringő bolygó periodikusan kitakar egy kicsit a fényéből (legalábbis ez a tranzitos exobolygó kutatás, amiről a TESS szól.)

Valamint, szó sincs arról hogy valamilyen szempontból célirányosan keresnénk vizsgálatra méltó exobolygókat, teljesen random próbálunk egyáltalán észlelni, mivelhogy másra úgysincs lehetőségünk.

Persze lehet hogy velem van a baj, és tévedek amikor nem bírom belátni a dolog jelentőségét.
Mert vannak azért ellenérveim is magammal szemben:)
Pl. igazából most csak a saját Naprendszerünk bolygóit ismerjük, és azok közül az egyiken máris van élet, és ebben a tárgykörben az 1:8 egy kurvajó arány:)

Meg persze, világéletemben zavart az, amit most "lakhatósági zónának" nevezünk. Tegyük már hozzá hogy a földön levő körülmények közepette lezajlott evolúció alapján kialakult földi típusú élet számára lakható vagy nem lakható valami bolygó, vagy zóna. De miért tekintjük axiómának, hogy élettel végződő evolúció csak a földi körülmények között indulhat be?

Bejegyzés: Mi újság az exobolygóknál?

PFreddy 2019.09.30. 09:27:21

@lomposfarkas: Akartam is írni, de Nocraft megelőzőtt. Ha valaki egy globális összeesküvésben érzi magát, akkor abban mindenki benne van. Beleértve a japánokat, a NASA LRO űrszondáját és a legújabb indiai Hold-szondát, amelynek már félméteres felbontással tud képeket készíteni, plusz természetesen mindezen eszközök teljes kezelőszemélyzetét. Mindenki benne van. Most már te is. You are welcome! :)

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 21:33:09

@lomposfarkas:

A japók már a 70-es évektől a másolás és koppintás nagymesterei. Semmi meglepő nem lenne abban, ha a Selene képeinek renderelésekor lemásolták volna a NASA képét. :P Persze ez csak az egyik lehetőség. Szerintem valószínűbb az, amelyiket elsőként írtam. Már csak azért is, mert ez erősebb bizonyíték arra, hogy meg sem történt a Holdra szállás, és a NASA eleve stúdióban hamisított képet tett közzé.

A Holdra szállás meséjét igen komoly bizonyítékok cáfolják. A legerősebb cáfolat mellesleg az, hogy a Hold köztudomásúlag sajtból van. Amikor a holdkomp landolt, a hajtómű gázsugara oly mértékben megolvasztotta volna a sajtot - még akkor is, ha kemény sajt a Hold anyaga -, hogy az egész holdkomp elsüllyedt volna.

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

lomposfarkas 2019.09.29. 20:26:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tehát van megoldás, ezt is meghekkelték? A francba, pedig ollyan szakszerűnek tűnt, szemét japánok, tudtam én hogy a szemük sem áll jól....

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 19:04:24

@lomposfarkas:

"Ezt a képpárat már mutattam holdraszállás tagadós fórumban, de nem jött rá válasz. Nem is csoda, túl erőteljes anyag :)"

Annyira nem erőteljes. 37 éve is voltak már olyan távcsövek, amelyek készíthettek képet az adott hegyről, amelyet aztán úgy rendereltek, mintha a felszínen lévő kamerával készült volna. OK, akkor még nem tartott ott a számítástechnika, de egy kellő képi fantáziával megáldott grafikus számítógép nélkül is megalkothatta a képet.

Ám az sem zárható teljesen ki, hogy a japánok a kép renderelésekor segítségül hívták a NASA fényképét.

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

lomposfarkas 2019.09.29. 13:03:20

Bedobnék egy 11. pontot a holdraszállás bizonyítékaként.
Kicsit messzebbről indulok, mert jó, ha mindenki érti :)
Pl. 40 évvel ezelőtt fater készített egy fotót egy hegyről. Ma, 40 évre rá a Gugli Földben bekapcsolom a domborzatot, beállítom a megfelelő perspektívát és a monitoron látni fogom azt a hegyet, ami a 40 éves fotón szerepel. Azon domborzati jellemzőkkel, ahogy 40 éve is ott volt. Ugye idáig senki nem gondolja, hogy fater 40 éve retusálta volna oda a hegyet, vagy hogy a mai légifotókon retusálták volna oda a hegyet.

Csakhogy ilyen van már a Holdon is.

Az egyik egy klasszikus Apollo fotó, évtizedek óta nézegetik ezt is, ez a fater régi fotója a hegyről:
www.jaxa.jp/press/2008/05/img/20080520_kaguya_07l.jpg
Ezt meg a japán Selene holdszonda anyagából renderelték, a holdraszállás után majd 37 évvel a Hold "légifotók" és a Hold domborzati mérései alapján:
www.jaxa.jp/press/2008/05/img/20080520_kaguya_06l.jpg

Tehát ha nem volt holdraszállás, akkor 37 éve mi alapján tudták pont azt a hamis holdbéli tájat előállítani a földi stúdióban, ami ugyanazt a felszínt mutatja, mint amit a modern holdszonda rögzített?
Vagy megfordítva: ha az Apollo fotója 37 éve stúdióban készült, akkor a japán űrügynökség lefeküdt a Nasa-nak és hozzáhamisították a holdszondájuk képeit? És itt is a jenki mutatványhoz hasonlóan hosszú éveken lapít a japán űrkutató tudományos élet?
Ezt a képpárat már mutattam holdraszállás tagadós fórumban, de nem jött rá válasz. Nem is csoda, túl erőteljes anyag :)

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

PFreddy 2019.09.27. 08:50:32

Mindig öröm látni, amikor a közönség megragadja egy tudományos eredmény lényegét. :)

Btw, emlékeim szerint az Oumuamua kifelé egy kissé gyorsabban is hajtott, mint ahogy az elvárható lett volna tőle, szóval mégiscsak arról lehet szó, hogy nem tettünk jó benyomást a sziklára.

Bejegyzés: Újabb intersztelláris látogató

bazzgeth 2019.09.27. 08:42:01

@dr. mesterséges színezék: vagy inkább: "csókolom, Ati lejöhet játszani?"

Bejegyzés: Újabb intersztelláris látogató

body_andras 2019.09.27. 08:38:38

@Első mohikán: Ránk kukkoltak a távcsövükkel, majd megrendülve egymásra néztek. "Ezt nem hiszem el b*meg. Húzzunk innen amíg nem késő!"

Bejegyzés: Újabb intersztelláris látogató

dr. mesterséges színezék 2019.09.27. 07:54:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Dehogy! Tényleg visszafordulnak, és még teljesen meg sem állnak, amikor már letekert ablakból kihajolva, izgatottan kérdezik, hogy "Itt lakik _A_ Pataky Attila!?"

Bejegyzés: Újabb intersztelláris látogató

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2019.09.27. 06:38:26

@Első mohikán: Fognak egy Orbán beszéd adást és még rá is gyorsítanak hogy elhúzzanak innen minél messzebb.

Bejegyzés: Újabb intersztelláris látogató

Első mohikán 2019.09.27. 03:03:22

Nem biztos, hogy az Oumuamuáról lemaradtunk. Még visszafordulhat, amikor a benne / rajta utazó idegenek rájönnek, hogy az éppen elhagyott csillagrendszer harmadik bolygóján "értelmes" lények élnek. Bár ki tudja! Lehet, hogy tudnak rólunk, csak nem tartanak érdemesnek a kapcsolatfelvételre és ezért robogtak tovább. Vajon miért?... :-)

Bejegyzés: Újabb intersztelláris látogató

PFreddy 2019.08.28. 22:51:37

@korxi: köszönöm a pozitív visszajelzést. A cydonia-ról most hallottam először, de érdemes volt visszaolvasni a bejegyzések között. Molnár László szerkesztette, talán a kutatási projektjei mellett kevesebb ideje jut az ismeretterjesztő munkákra. Néhány havonta azért felbukkannak írásai a Qubit-en.

Bejegyzés: Hol érdemes csillagászatról böngészni?

korxi 2019.08.27. 15:37:05

Micsoda jófejség hogy ezeket így ismerteted!

Én személy szerint a csillagaszat.hu-t, az urvilag.hu-t és ezt a blogot olvasom rendszeresen.
Régebben a cydonia.blog.hu/ volt a kedenc, de az abbamaradt, úgyhogy tök örültem ennek a blognak, teljesértékűen a helyébe lépett.

Bejegyzés: Hol érdemes csillagászatról böngészni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.08.16. 20:36:21

@korxi:

Azért csak a NASA-t említettem, nem az amerikai magáncégeket, mert kimondottan az USA kormányának űrkutatás melletti elkötelezettségét - ill. annak elég mérsékelt voltát - akartam kiemelni.

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

korxi 2019.08.16. 14:54:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ezzel szemben az USA most ott tart, hogy a NASA-nak nincs saját eszköze ahhoz, hogy embert juttasson fel párszáz km magasra"

Itt eléggé zavaros az összehasonlítás. Gondolom 'Gagarin' alatt a Szovjetuniót/oroszokat érted.
De nem tudi, mit akarsz mivel összehasonlítani.

Az USA-ban, hangsúlyozom, az USA-ban még ebben, illetve a következő évben meg fog valósulni a Space X Crew Dragon és a Boeing Starliner emberes űrrepülése az ISS-hez. (A Space X pedig évek úta indít oda teherűrhajókat)
Így tehát nem értelmezhető már már önmagában az a kijelentés, hogy az "USA" ott tart hogy a "NASA" ....
Sokat mondogatják, valamiféle orosz technológiai fejlettség alátámasztásaként, hogy bezzeg az oroszoknak van emberes úrhajójuk, az USA-nak meg nincs, sőt, ők is Szojuzokkal mennek.
A valós helyzet az, hogy az oroszoknak a Szojuz van, aminek erényeit és szerepét nem akarja senki elvitatni, de alapvetően egy - persze folymatosan fejlesztgetett - 50 éves technikáról van. Ami immár egy nagyon megbízható igásló. Nem több és nem kevesebb.

A NASA (nem az USA) befejezte az űrsiklóprogramot, mert az kifutotta magát. Ott már egy egészen világos profiltisztítás zajlik: A NASA feladata és célja nem a tegnap és tegnapelőtt csúcsa, alacsony földkörüli pályás űrtaxizás, hanem az annál sokkal szofisztikáltabb űrprogramok futtatása.
Éppen azért, amit fentebb írtam: a tegnap és tegnapelőtt csúcsának számító földkörüli pályás ember nélküli és emberes űrrepülésre immár jók lesznek az amerikai magáncégek is, és igen, arra jók az oroszok is a Szojuzzal.

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.08.10. 18:53:10

@PFreddy:

Gagarin 1961-ben kerülte meg egyszer a Földet, az USA 8 évvel később emberes leszállást hajtott végre a Holdon. Ezzel szemben az USA most ott tart, hogy a NASA-nak nincs saját eszköze ahhoz, hogy embert juttasson fel párszáz km magasra.

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás

Sequoiah 2019.08.09. 15:43:31

@PFreddy: Kerdes, hogy vajon hogy reagal az Amerikai kozvelemeny arra, ha Kina esetleg eljut odaig hogy embert kuldjon oda.
A: Leszarjak, mert egy 50 evvel ezelotti teljesitmeny megismetlese az nem tul impressziv?
B: Feleled a nemzeti buszkeseguk?

B talan valoszinubb, de egyelore nem tunik ugy hogy tul nagy az erdeklodes...

Bejegyzés: Top10 bizonyíték, hogy valóban megtörtént a Holdra szállás