Csillagvizsgáló

Hubble, a Távcső

Androméda Webcast s01e08

2021. október 03. - PFreddy

Kétségkívül a Hubble Űrtávcső a modern csillagászat legnagyobb hatású műszere. Több mint három évtizedes működése során a csillagászat minden területén úttörő eredményeket szállított, a naprendszerbeli égitestek megfigyelésétől kezdve az Univerzum gyorsuló tágulásának kimutatásáig. Az Androméda Podcast aktuális műsorában nem csak a Hubble kalandos történetét és legnagyobb felfedezéseit beszéljük át, de megvitatjuk azt is, hogy mi lesz az űrtávcső sorsa a jövőben. cover_9.jpg

Az Androméda Webcast műsorai tisztán audio-formátumban is elérhetőek

Spotify-on és a főbb podcast-platformokon.

A képanyaggal és heves gesztikulációkkal megtámogatott röpke két órás videót pedig a Chillagász youtube-csatornán találjátok:

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916707014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2021.10.10. 09:05:17

Erről a kezdeti Hubble hibáról mindenki tud, de arról nincs infóm hogy ezt tényleg csak akkor lehetett észlelni, amikor már ott fent volt, és élesben elkezdte (volna) a tevékenységét? Tehát nem lett volna valami olyan vizsgálat vagy teszt, amivel még itt a Földön detektálni lehetett volna ezt a konkrét hibát, csak éppen pont ez felejtődött ki valamiért?

PFreddy 2021.10.27. 23:59:13

@korxi: A probléma az volt, hogy a nem várt hiba az ellenőrzésnél történt. A csiszolás óhatatlanul pontatlan lesz, főleg egy ekkora tükörnél.
A csiszolás/jusztírozás ellenőrzése egy amatőr és egy óriástávcsőnél is megoldható a fényút nyomonkövetésével.
süti beállítások módosítása