Csillagvizsgáló

Magellán Podcast: Andy Weir "trilógiája"

2021. december 23. - PFreddy

Andy Weir manapság az egyik legjobb, de mindenképp az egyik legsikeresebb science fiction író a világon. A Marsi c. regényének megjelenését követően az abból készült mozifilm is kasszasiker lett, és bár az Artemis visszafogottabb lelkesedést váltott ki a közönségből, a közelmúltban megjelent Hail Mary-küldetés ismét telitalálat lett. Három regény éppen alkalmas arra, hogy részletekbe menően összefoglalhassuk az Andy Weir munkásságát, így erre hegyeztük ki a Magellán Podcast év végi három adását, amelyekben spoiler- (de nem vita-)mentesen beszéljük át az egyes köteteket és a "weir-izmusokat" - mert bár a három történet nem függ össze, az író egyelőre nem kívánt (vagy nem tudott) elszakadni a Földtől távol egyedül maradt vicces és laza szakértő koncepciójától. 

 

A Marsi - podcast (43:09)

Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne. Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg emberi tényező. De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a számtalan leküzdhetetlennek tűnő akadállyal szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez? (FUMAX - Könyvborító)

spot_cover_12_07.jpg

Marsi botanika kezdőknek - korábbi írásunkat A Marsiról itt olvashatod.

 

Artemis - podcast (43:48)

Jazz Bashara bűnöző. Vagy valami olyasmi. Az élet ugyanis elég kemény Artemisen, a Hold első és egyetlen városában, hacsak nem vagy gazdag turista vagy excentrikus milliárdos. Némi ártalmatlan, de tiltott áru becsempészése nem egetverő bűn, ugyebár? Főleg, ha különböző adósságokat kell törlesztened, mivel a hordári munkádért kapott fizetés a lakbért is alig fedezi. A dolgok akkor kezdenek megváltozni, amikor Jazznek páratlan lehetősége adódik a tökéletes bűntény elkövetésére, amely akkora nyereséggel kecsegtet, hogy képtelenség lenne visszautasítani. A lehetetlen végrehajtása azonban még csak a kezdet: ráébred, hogy egyenesen egy összeesküvés kellős közepébe csöppent, amelynek célja nem kevesebb, mint átvenni a hatalmat egész Artemis fölött. Ha pedig túl akarja élni, bele kell mennie élete legbrutálisabb játszmájába, olyan tétekkel, amelyek már egyáltalán nincsenek az ínyére. (FUMAX - Könyvborító)

1211_spotcover_artemis.jpg

Első város a Holdon - korábbi írásunkat az Artemisről itt olvashatod.

 

A Hail Mary-küldetés - podcast (58:40)

Ryland Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie. Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában. Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát. Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

spot_cover_1215.jpg

Amikor visszasírjuk a globális felmelegedést - Korábbi írásunkat a Hail Mary-küldetésről itt olvashatod.

A Magellán Podcastben mindketten (Ordasi András és Barna Barnabás) csillagászok vagyunk, de a csillagászati témák mellett előkerült már űrkutatás, sci-fi és hoaxok boncolgatása is a 40-50 perces beszélgetéseink során. Ha szívesen hallanál más témákról is, írd meg nekünk javaslatodat itt, a kommentekben! Az összes epizód meghallgatható Spotify-on és a főbb podcast-platformokon.

 

Ha tetszett a tartalom, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol rendszeresen találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516790876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása