Csillagvizsgáló

Csillagászat Napja: programok országszerte

2017. április 25. - PFreddy

Ezen a héten szombaton (néhol pénteken) rendezik meg az idei Csillagászat Napját. Az esemény jóval több, mint egy egyszerű világnap: szerte a Földön csillagászok ezrei, amatőrök és profik egyaránt, szerveznek programokat, távcsöves bemutatókat, előadásokat, hogy az érdeklődőknek közelebb hozzák a csillagok világát. Magyarországon sem lesz ez másként, nézzük a hazai felhozatalt!

dobson_1.jpgPénteken és szombaton a távcső lesz a középpontban. (Forrás: Kelemen Tamás)

Budapesten elsősorban az óbudai Polaris csillagvizsgálót érdemes meglátogatni szombaton. A Magyar Csillagászat Egyesület szervezésében este hattól egészen éjjel tizenegy óráig fog tartani az esemény, amelyen a jól megszokott távcsöves bemutatón túl ismereterjesztő előadások is folynak majd. Az esemény különlegessége az Utazó Planetárium lesz, amelynek műsorait ezúttal ingyenesen lehet majd megtekinteni. A planetárium repertoárja impozáns, a távcsövek világától egészen a sötét anyagig lehet a témák közül szemezgetni. A teljes műsor és további információ itt érhető el.

polaris.pngMindenki kíváncsi a házhoz hozott planetáriumi élményre. (Forrás: Utazó Planetárium)

Szegeden egy nappal korábban, pénteken várják az érdeklődőket az egyetem csillagász hallgatói az újszegedi csillagvizsgálóba. Derült idő esetén az épület kertjében felállított távcsövek egész este az égbolt csodáit fogják mutatni, de akkor is érdemes kilátogatni, ha borult vagy netalán esős az időjárás (sajnos erre nagyobb az esély pénteken, de hát ez egy ilyen műfaj). A kupolában felváltva mutatják be a teleszkópok és a csillagvizsgáló működését, valamint a csillagos égbolt és a csillagképek világát, de előkerül a sci-fi műfajának és a tudománynak a kapcsolata is. Az épület termében pedig négy témában fognak folyni az ismeretterjesztő előadások; lesz szó csillagászattörténetről, a bolygónkat érő külső hatásokról, a legfrissebb exobolygós felfedezésekről, valamint a gravitációs hullámokról is. Az esemény ugyan belépődíjas (400 Ft, egy korsó sör), a pénz azonban jó helyre kerül, a bevételt teljes egészében a csillagvizsgáló felújítására fordítják. A teljes program ajánlója és még sok egyéb a Szegedi Csillagvizsgáló Facebook-eseményénél olvasható.

szte.jpgVáltozatos programok derült és esős időben is. (Forrás: Szegedi Csillagvizsgáló)

Zalaegerszegen már szombat délutánra is szerveznek programot a Vega Csillagászati Egyesület tagjai, akik az éves közgyűlését és az észlelőhétvégét is a Csillagászat Napjához időzítették. Az eseményt könyvbemutató nyitja, majd felavatják az egyesület távvezérlésű csillagvizsgálóját, ezt követően pedig a Hogyan élj túl az űrben? címmel kezdődik előadás. A részt vevők késő délután fognak felkerekedni, hogy a közeli Dobronhegyre tegyék át székhelyüket, ahonnét derült idő esetén egész estés észlelés fog zajlani. Bővebb információ a Vega Csillagászati Egyesület honlapján érhető el.

vega.pngAz elmúlt években is sokan voltak a VCSE rendezvényein. (Forrás: Vega Csillagászati Egyesület)

Szintén délután kezdődik a móka Pápán, ahol a Fő téren fogadja az érdeklődőket és az arra tévedő járókelőket a helyi csillagászati szakkör, a Nap megfigyelése mellett játékok és előadások sorával. Sötétedés után pedig, amennyiben derült lesz az ég, szintén a városból fognak távcsöves élményt biztosítani, bárki arra járó számára.

papa2.jpgÉlmény minden korosztálynak. (Forrás: Pápai Csillagász Szakkör)

Szarvason már délelőtt tíz órától is lehet távcsőbe nézni a városi könyvtárnál, ahol a Hold és a Vénusz nappali megfigyelése mellett kuriózumként egy H-alfa szűrős teleszkópon keresztül a Nap felszínének aktivitása is megpillantható. A könyvtár épületében játékos foglalkozások, csillagászati kiadványok, valamint meteoritok várják a látogatókat.

szarvas.pngSzarvason amár korábban is rengeteg embert sikerült megmozgatni. (Forrás: Szarvasi Csillagász Klub)

Bakonybélben, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Pannon csillagdájának planetáriumi műsora és a 40 cm-es távcső által kínált látvány várja az előzetesen regisztráló látogatókat a hosszú hétvége minden estéjén. Itt is, akárcsak országszerte több nemzeti parkban csillagsétát szerveznek, ahol nem csak a kitáruló égbolt, de a természet éjszakai élete is maradandó élményt nyújt a kalandra vállalkozóknak. A csillagséták mindenhol regisztrációkötelesek, de néhány nemzeti parkban még akad szabad hely.

bakonybel.jpgAz impozáns csillagda a fényszennyezéstől mentes Bakonybélben. (Forrás: Pannon Csillagda)

És ez csak a jéghegy csúcsa, még tucatnyi helyre invitálják az érdeklődőket, hogy szombat este derült idő esetén megtapasztalják azt a bizonyos Galilei-élményt. Tamásiban a Penny parkolójában, Baján a Tóth Kálmán utcai bemutatócsillagvizsgálóban, Kiskunhalason a Kossuth utcai B & B csillagvizsgálóban, Ajkán az Agora téren, Tatán a Posztoczky Károly Csillagvizsgálóban, Hajmáskéren a kiállítótéren és Hegyhátsálon a helyi csillagvizsgálóban is bárki felkeresheti a távcsövezőket. Az este folyamán megfigyelhető lesz a Hold, a Jupiter és még rengeteg mélyűr-objektum – már csak egy kis szerencse kell az időjárás terén.

 17904309_1290004184409074_4612375318374377735_n.jpgTávcsőben is aprócskának tűnik, mégis hatalmas élmény megpillantani a Jupitert a saját szemünkkel.

A lista minden bizonnyal nem teljes; ha valaki szervez programot a Csillagászat Napja kapcsán, vagy csak hallott ilyesmiről, ne habozzon jelezni - mi örömmel megosztjuk az eseményt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412452363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása