Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt: Pannon Csillagda

2017. május 26. - PFreddy

Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus 10-16. között az ország számos pontján várják majd észlelési bemutatók az érdeklődőket. A Perseida-maximum hullócsillagainak megfigyelése köré szervezett talán legteljesebb programért messzire kell ugyan utazni, de (főként derült idő esetén) egészen bizonyosan megéri. Ez a bakonybéli Pannon Csillagda Csillagpor(tya) eseménye.

pacsi_kiadvany_hu_press_foto02-800x600.jpgA Pannon Csillagda épülete, tetején a távcsöveket rejtő kupolával.

Ez a bejegyzés 2020.július 29-én frissült.

A Pannon Csillagdában (avagy röviden csak PaCsi) az egyik leggyakrabban feltett kérdés: miért itt? Bakonybél egy nagyjából háromszáz lelket számláló település, Zirc és Pápa között a – és ez részben választ is ad a kérdésre – Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében. Az intézményt kialakítását a nemzeti park kezdeményezte és a 2012-es megnyitása óta működteti is azt. Bakonybél ideális helyszínnek ígérkezett a minimális fényszennyezésével, ám a turisták által amúgy is kedvelt túraútvonalaival. Ráadásul a falu szívében már adott volt egy nemzeti parkos múzeumépület – korábban hajózási kiállítás volt ugyanitt.

terkep_02.pngA Csillagda felépítése: két vetítőterem, négy kiállítószoba és mindennek a tetejébe a kupola.

A Csillagda nappali és esti programokat is kínál, előbbit fix nyitva tartási rend szerint, utóbbit bejelentkezéses alapon. A nappali jegy magába foglalja a négy szinten található kiállítást, a planetáriumi filmvetítést, valamint a kupola megtekintését is. A tárlatok a meteorok, a csillagászattörténet, a Mars kutatás, illetve a holdraszállást mutatják be, modern infografikákkal, látványos felvételekkel és modellekkel. A számos magyarázó felirat miatt a kiállítások egyénileg is végigjárhatóak, az igazi azonban amikor a szakképzett csillagász vezet végig egy csoportot az egész épületen – ilyenkor záporoznak a érdekes háttérinformációk az egyik és a kérdések a másik oldalról.

jegyarak_comp.jpgKiállítási tárgyak a Csillagdából. Jobb oldalt a 90% vastartalmú 22 kg-os Gibbeon meteorit Dél-Afrikából.

Ha valaki mégsem tud elcsípni egy csoportot, akkor se bánkódjon, a fenti távcsövek látogatása minden esetben hozzáértő vezetővel történik. Ugyanitt derült idő esetén nappal is lehetséges a távcsöves megfigyelés: a Hα-szűrővel ellátott teleszkópnak köszönhetően nem csak hogy biztonságosan lehet megcsodálni a Nap felszínét, de rajta keresztül a napfoltok mellett a protuberanciák és a napkitörések is megpillanthatóak.

13271-pannon-csillagda-bakonybel-1424890755.jpgA Nap felszíni aktvitása...

mobil.png...és amit látni lehet belőle - legalábbis egy mobiltelefon kamerájával megörökítve.

Külön kiemelendő a minden egész órakor kezdődő filmvetítés, amikor is nem klasszikus planetáriumi műsort, hanem 20-30 perces ismeretterjesztő mozikat lehet látni. Ezekből ugyan nem lehet választani (általában a Csillagok birodalma című, hazai készítésű filmet vetítik), viszont mindegyik érdekes, szóljanak akár a Naprendszer bolygóiról vagy a fekete lyukakról (a kicsiknek szóló Zula brigád viszont kerülendő, mert már az ovisok is kínosnak érzik). Aki pedig extra filmélménnyel szeretne gazdagodni az a Mars kutatását bemutató 3D filmet is hozzáadhatja a programhoz.

pannon-csillagda-011.jpgAz Opportunity marsjáró élethű modellje.

Az esti nyitva tartás egészen más alapokon nyugszik, itt ugyanis minden a távcsövezés körül forog. Ez egyben azt is jelenti, hogy a program erősen időjárás függő, a Csillagda munkatársai viszont mindenkit előre felhívnak ha felhős, borult égbolt várható. Ha azonban szerencsés a csillagok állása, akkor egy planetáriumi film megtekintését követően irány a kupola, ahol az égbolt csodáit egy 40 cm átmérőjű, f/10-es fényerejű (magyarán elég combos) tükrös teleszkópon keresztül lehet szemlélni – ez az ország legnagyobb nyilvános távcsöve, amelybe bárki beletekinthet. Ezzel már a fényes, naprendszerbeli objektumok (Hold, bolygók) mellett a mélyűri objektumok – csillaghalmazok, csillagközi ködök, galaxisok – alakjai is gyönyörűen kirajzolódnak. A nagyjából két órás esti programba tipikusan 5-6 égitestet fér bele, amely elsőre kevésnek tűnhet, de a látvány mindenkit kárpótolni szokott. Amíg pedig mindenki egyesével a teleszkóphoz járul, a nyitva tartó csillagász mesél az aktuális objektumról, válaszolja meg a felmerülő kérdéseket és mutatja be az éjszakai égbolt és a csillagképek világát.

3124266_2221d2dd544a4af04a05d18287a549b7_wm.jpgMűködésben a távcsőpark: a legkisebb teleszkóp a szűrővel ellátott naptávcső, a Maeda feliratú tömzsi pedig a nagy 40 cm-es teleszkóp.

A bakonybéli Pannon Csillagda tehát ideális úticél akár rövid kirándulás vagy túra alkalmával, akár hosszabb, Balaton-felvidéki nyaralás esetén. A belépő ugyan nem olcsó, de a modern, jól karbantartott múzeumok díjszabásához képest nem is túl drága, mindezért pedig 1,5-2 órás tartalmas programot kap a látogató. Magyarországon pedig egyedi élményt nyújt – kihagyhatatlan.

images.png

Összegzés: Pannon Csillagda

Cím: Bakonybél, Szt. Gellért tér 9.

Nyitva tartás: minden nap 10:00-18:00

Novembertől márciusig csak kedden, szombaton, illetve vasárnap tart nyitva a csillagda. Az éjszakai nyitvatartáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Jegyár: teljes árú: 2300 Ft, diák/nyugdíjas: 1900 Ft; esti nyitva tartáson egységesen 2700 Ft

Elérhetőség: a Pannon Csillagda honlapja

Telefon: +36 88 461 245 illetve +36 20 271 25 19

Miért érdemes ide ellátogatni?

  • modern kiállítás
  • látványos planetáriumi filmek
  • naptávcső!
  • éjszakai nyitva tartás

perszeida_k.png

A Pannon Csillagda extra programokkal készül az Egy hét a csillagok alatt programsorozat idejére. A Perseida-maximum környéki éjjeleken Csillagpor(tya) címmel szerveznek csoportos programot, amelynek keretében a látogatók előbb a Pannon Csillagda planetáriumi vetítőtermében tekinthetik meg az Acta Galilei c. dokumentumfilmet (láttam, ajánlom), majd pedig távcsöves bemutatóval folytatódik a program a kupolában lakozó 40 cm-es teleszkóppal. A java azonban még csak ezután jön: negyed 11-kor a csoport a bakonybéli focipályára teszi át székhelyét, ahol az éjjel hátralevő részében ideális körülmények között lehet megfigyelni a hullócsillagokat (pokróc, polifoam ajánlott). Mindeközben lézeres csillagképtúra keretében lehet felfedezni az égboltot, a csillagászok pedig örömmel válaszolják meg a felmerülő kérdéseket.

A Csillagpor(tya) program regisztrációköteles (jegyár: 2700 Ft/fő) és legfeljebb száz főt tudnak egy alkalommal fogadni, így érdemes minél előbb jelentkezni a Pannon Csillagda elérhetőségein. A program borult idő esetén is megrendezésre kerül, ekkor a csillagászok kibővített előadással igyekeznek pótolni a megfigyelés élményét.

További kedvcsináló, tippek és információ ezen a linken érhető el.

ladanyi.pngTávcső és hullócsillag - akárcsak a augusztusban a Pannon Csillagdában. (Kép: Ladányi Tamás).

Ha nem szeretnél lemaradni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt facebook eseményére, a kezdeményezés oldalán pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok hamarosan.

map_v9_1.jpg

 

Reméljük minél többen találkozunk majd a csillagos égbolt alatt!

 

 

Ez a bejegyzés 2020.július 29-én frissült.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512543357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bünge · http://mikegy.fw.hu 2018.01.18. 07:14:20

Ez érdekes, elmegyek oda én es
süti beállítások módosítása