Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt

2020. július 23. - PFreddy

Augusztus 10-16. között várunk mindenkit a csillagos égbolt alá, hogy együtt fedezzük fel az éjszakai égbolt csodáit.

tavcso.pngKözéppontban a távcső. (Kép: Kelemen Tamás)

A csillagászat sok szempontból szerencsés tudomány. Nem csak a Világűr objektumait jellemző elképesztő méretek, energiák és kihívást jelentő rejtélyeik miatt, hanem mert hasonlóan elképesztő látvánnyal ajándékozza meg az egyszeri szemlélőt. Ha pedig mindezt a saját szemünkkel tapasztalhatjuk meg, az élmény garantált.

 

Idén augusztusban különlegesen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek az élménynek, ugyanis nem csak bolygó-parádé és szemetgyönyörködtető mélyég-objektumok, de a Perszeidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakákat.

egbolt.pngEgy képen (alulról felfelé egy vonalban) a Hold, a Vénusz, a Mars és a Jupiter, a kép közepén pedig épp egy hullócsillag suhan át - ha ilyen tumultusra nem is, hasonlóra lehet számítani augusztusban. (Kép: Babak Tafreshi)

 

Ilyen remek időszakokban amatőrök és profik egyaránt távcsövet ragadnak, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagos égboltot vagy, amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt. A számos kisebb-nagyobb rendezvény rendre sokakat mozgat meg a helyi csillagvizsgálókban. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy sokakhoz sajnos el sem jut ezen események híre, pedig jelentős igény lenne a csillagászati észlelésekre. Ebből az okból kifolyólag indítjuk útjára kezdeményezésünket, amelynek címe "Egy hét a csillagok alatt".

logo.jpg

 

A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

 

A következő napokban egy programsorozatban gyűjtjük össze az említett hét folyamán megrendezésre kerülő csillagászati eseményeket, hogy aztán minél szélesebb körhöz juttassuk el ezek hírét. Az egyes programokról pedig a Blogon kedvcsinálókat is olvashattok majd. Ilyen módon remélhetőleg olyanokat is ki tudunk csalogatni a csillagos égbolt alá, akiket egyébként nem érnek el a tudománynépszerűsítő események -- vagy éppen olyanok kapnak kedvet a közösségi csillagászkodáshoz, akik eddig egyedül szemlélték a csillagokat.

map_v11_1.jpg

Programok az egész országban, akár nyaralás idejére is - kattints a képre a nagyított verzióért.

 

Augusztus 10. és 16. között tehát csillagvizsgálók és amatőrcsillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte várják majd programjaikkal az érdeklődőket a csillagos ég alatt. Többek között:

 

A *-gal jelölt programok online közvetítésben tartják meg.

A fenti lista reményeink szerint még nem teljes, várjuk ugyanis mindazok jelentkezését, akik közelebb tudják hozni a csillagok és bolygók világát az érdeklődőkhöz. Ha rendelkezel távcsővel és szívesen osztanád meg az élményedet másokkal, írj nekünk itt vagy a csillagvizsgaloblog@gmail.com címre.

mtt2014-panorama-szklenar.jpgA csillagászati megfigyelés igazi közösségi élmény is lehet: MeTeor észlelőTábor, középpontban a Sarkcsillaggal. (Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület)

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt facebook eseményére, a kezdeményezés oldalán pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok hamarosan.

 

Reméljük minél többen találkozunk majd a csillagos égbolt alatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316041700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása