Csillagvizsgáló

Mennyire hiszünk a holdraszállásban?

2019. június 25. - PFreddy

Július 20-án lesz a holdraszállás 50. évfordulója. Egy olyan (nem csak tudomány-)történelmi eseményé, amelyben a modern társadalom nem elhanayagolható része legalábbis kételkedik. Hogy mekkora a tagadók aránya és milyen mértékű a kétkedésük, arról kevés informcióval rendelkezünk, a témát célzó felmérések ugyanis meglehetősen ritkák. Az USA-ban 6-9% körülire (Gallup, 1999 és Pew, 2013 felmérések) tehető azoknak az aránya, akik szerint soha nem járt ember a Holdon. Ugyanez az arány az Egyesült Királyságban 16%-tól (YouGov, 2018) 25%-ig (Engineering & Technology, 2009) terjedő szórást mutat; míg Oroszországból szignifikánsan magasabb, 28 (Public Opinion Foundation, 2000) és 57%-os (VTSIOM, 2018) adatokat találni.

Magyarországon készült felmérést nem találtam.

 

Ez okból kifolyólag (még mielőtt a következő hetekben átrágjuk magukat a rideg tényeken) kérem a blog olvasóit, hogy nyilvánítsanak véleményt a témában. A felmérés ettől természetesen nem lesz reprezentatív (sőt, a mintavételezés biztosan torzít az eredményein), mégis, egy kezdetleges támpontot nyújthat abban a kérdésben, hogy milyen hazánkban a holdraszállás megítélése fél évszázaddal később. Az eredményeket a következő bejegyzésben fogom ismertetni.

 

 A felmérés csak pár percet vesz igénybe (a kitöltéshez Google-fiók szükséges):

 

 

A kitöltés végén kattins a "KÜLDÉS" gombra!

Köszönöm a válaszokat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714911622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2019.06.27. 14:19:37

Kedves posztoló!

A két utolsó kérdés egy kicsit magas nekem. (sajnos) Nem tudom megítéli innen az én perspektívámból hogy mennyire volt hasznos és, hogy ezek tükrében megéri-e visszatérni. Igazából fogalmam nincs, hogy a tapasztalatszerzés és kőzetminták begyűjtése és elemzése vitt- e előre a tudományos élet egy pici szeletén kívül bármit is.
Egyébként szívesen fogadnék erről írást ha lehet.

PFreddy 2019.06.27. 15:39:14

@Crip Lee: igen, ez jogos felvetés - ennek megfelelően a két kérdést ki is lehet hagyni. Mindazonáltal a kérdőív az emberek véleményére kíváncsi (az pedig sokaknak van akkor is, ha nem tudják felmérni pl. a tudományos hasznot).

A következő hetekben erről a témáról is tervezek egy hosszabb írást, érdemes lesz majd visszalátogatni a blogra.

fordulo_bogyo 2019.06.28. 04:03:15

A Fold lapos, a Hold csak egy optikai illuzio.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.06.30. 14:01:51

Az orosz adatok alapján az a benyomásom hogy ezt a konteót, vagyis hogy nem is volt Holdra szállás, a szojvetek, ma pedig az oroszok terjesztik. :-( Magyarázata sem bonyolult, nekik ugyanis nem sikerült. Ugyan kérdőjelezzük már meg az amik sikerét. :-(

PFreddy 2019.06.30. 15:16:50

@agregory: A kérdésnek ez is volt a célja, miszerint azok, akik elkötelezettek mondjuk az űr kutatása és meghódítása iránt, sem biztos, hogy fontosnak tartják jelen pillanatban a Holdra való visszatérést. Hogy mást ne mondjak, a SpaceX is így gondolja.

PFreddy 2019.06.30. 15:18:28

@rdos: Amennyire utána tudtam olvasni, a szovjetek korrektebbek voltak ebben a kérdésben, ott ugyanis a legfőbb államapparáts és a tudományos közeg teljes egészében elismerte az Apollo program sikereit. A mai Oroszországról ezt már nem biztos, hogy elmondható.

Mad Marx 2019.06.30. 21:37:22

Egészen véletlenül egyszer, amikor elvittek a kennedyre, akkor egy Michael Collins nevű fazon tartott előadást a holdraszállásról, utána lehetett kérdezni is tőle, előtte sem kételkedtem benne, hogy megcsinálták, de minden kételkedőnek kötelezővé tenném, hogy meghallgassák...

PFreddy 2019.07.01. 07:45:56

@Mad Marx: "Michael Collins nevű fazon"

Mit tud ő róla, hiszen nem is járt a Holdon?! :)

Nagy élmény lehetett; Collins csak beugrott egy körbevezetésre vagy akkortájt ott is dolgozott?

Mad Marx 2019.07.01. 09:00:29

@PFreddy: Ez több, mint 15 éve volt, de úgy tudom, hogy pár évvel ezelőttig rendszeresen tartott előadásokat, kicsit elkötelezett az űrkutatással kapcsolatban. Lehet, hogy nem járt a holdon, de a Gemini és az Apollo program alatt végig a csapatban volt, vezetett Titan II. és Saturn V. rakétákat, és nem mellesleg elvitte Armstrongékat a holdra és vissza is hozta :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.01. 15:26:38

@PFreddy: Meg a korabeli kágébéről sem volt elmondható. Az köztudott volt hogy a szojvetek pénzelték pl a GreenPeace-t is, de nem lepődnék meg ha a dezinformációt, az információs hadviselést már akkor is tolták volna. :-(

korxi 2019.07.06. 21:35:59

Kitöltöttem, ámbár nem értek egyet a poszt címével, mert nem jó a megközelítés. Tulajdonképpen semennyire nem "hiszek" a holdraszállásban, mivelhogy az nem hitbéli kérdés. Olyan, mintha azt kérdezné valaki hogy hiszek-e mondjuk Ausztrália vagy a Mohácsi-csata létezésében/megtörténtében.
Én nem tartom életcélomnak hogy meggyőzzem a hülyéket a nyilvánvalóról. Csak utalok arra hogy a nem is volt holdraszállás típusú hülyéknek léteznek ellentét-hülyéi is, tehát akik azt a hitet vallják, hogy nemhogy megtörtént a holdraszállás, hanem most is vannak - persze titokban - holdbázisok, a NASA nap mint nap oda jár, jellemzően azért hogy ott alienekkel randevúzzon.

Szerintem a holdraszáláás évfordulójának a holdraszállásról kell szólnia, és nem a különböző előjelű hülyékről, és az ő holdraszállással kapcsolatos tévképzeteikről..

PFreddy 2019.07.08. 11:58:56

@korxi: Abból a szempontból teljesen igazad van, hogy a holdraszállás tény, tényekről pedig nem vitatkozunk, hanem meggyőzünk; illetve nem hiszünk benne, hanem tájékozódunk róla.
Viszont, ez egyelőre csak egy felmérés, amely nem a holdraszállásról szól elsősorban, hanem rólunk, akik kitöltjük. Egy ilyen felmérés megszövegezésében pártatlannak kell mutatkozni, különben sokan eleve nem töltik ki, pusztán dacból.

A hülyéket pedig valószínűleg téyleg nem lehet meggyőzni, de sokan vannak olyanok is, akik a legjobb szándékuk ellenére is kevésbé tájékozottak a témában. Ha pedig valakihez csak félinformációk jutnak el a holdraszállásról, akkor nem nehéz elkezdeni legalábbis kételkedni.
süti beállítások módosítása