Csillagvizsgáló

A legjobb társasjáték a Földön túl

2021. július 13. - PFreddy

A családi vállalkozásként induló FryxGames által fejlesztett és kiadott Mars Terraformálása (röviden csak Mars) társasjáték sikere immáron öt éve töretlen. A BoardGameGeek felhasználóinak értékelése alapján (8.4/10) az oldal mértékadó toplistáján a negyedik helyet foglalja el minden idők legjobb társasjátékai között. Mindezt úgy, hogy a játék komplexitási besorolása (3.4/5) is nehézsúlyúnak számít, de az összetett játékmenet ellenére a sokat látott illetve a kezdő játékosok egyaránt találhatnak benne szórakozást.

57b081be79935.jpeg

A játék sztorija szerint a 25. századra már nem csak rutinszerűvé vált a Mars felkeresése, de elérhető közelségbe került a vörös bolygó lakhatóvá tétele, más néven a terraformálás. A játékosok által megszemélyesített óriáscégek közös “célja”, hogy három terraformálási szempontból is fejlesszék a bolygót: emelniük kell az emberi szervezet számára fontos oxigénszintet, kellemes kora tavaszi hőmérsékletet kell varázsolniuk, illetve adott méretű területet folyékony víznek kell borítania. Ezek az ún. globális jellemzők azonban nem a játék végi sorrendet határozzák meg, pusztán annak hosszát, amely a játékosok stratégiájától és rámenősségétől függően általában 8-12 fordulón, ún. generáción keresztül zajlik.

cover_7.jpg“Emlékeztetnék mindenkit, hogy a játék neve a Mars TERRAFORMÁLÁSA… ezzel szemben azt látom, hogy mindenki a zsebét tömi, csak én próbálom befűteni az egész bolygót!”

A bejegyzés a Svábhegyi Csillagvizsgálóval együttműködésben készült, így a teljes tartalmat a Svábhegyi blogfelületén találjátok. Ugyanitt számos további csillagászati témájú írást olvashattok, egyebek mellett csillagászattörténetről, észlelési ajánlókról és friss hírekről is.

 

A cikk folytatása a szabályok vázlatos ismertetésével és személyes kálváriámmal a marsi faiskola-programmal kapcsolatban IDE kattinva érhető el.

 

pingvin.jpg

“Igen, látom hogy kikaptam 80 ponttal, de legalább nem köröztél le és még marsi pingvinjeim is vannak! Ez egyfajta győzelem.”

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6016624562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása