Csillagvizsgáló

A nosztalgián túl semmi sem a régi

Bemutató a Picard c. sorozatról

2020. április 14. - PFreddy

Mikor Sir Patrick Stewart bejelentette, hogy visszatér a Star Trek világába, a rajongók (köztük persze jómagam is) megörültek, hogy a Discovery újításai után végre kapunk egy klasszikus alapokon nyugvó sorozatot. Mivel kiderült, hogy a sorozat a Romulus pusztulása után játszódik, nagyon úgy látszott, hogy kaphatunk egy igazi TNG hangvételű sorozatot. További jó hír volt, hogy egy második évadra is leszerződtek a stábbal még a premier előtt. Az elmúlt évek azonban megtanítottak arra, hogy az ember ne örüljön előre, ha beléphet a Star Trek világába. Sarkos véleménnyel megfűszerezett bemutató következik, ennek megfelelően pedig: spoiler veszély!

Vendégposzt ProfPhysx tollából.

star-trek--picard_poster.jpgNem is tűnnek olyan rossznak a nyugdíjas évek.

Az első három részben felvázolt konfliktushelyzettel, mely az egész évadot mozgatja, még nem volt semmi gond. Picard találkozik Data „lányával” (egy tökéletes android, aki kb. megkülönböztethetetlen az embertől), Dahj-zsal, akivel azonban hamarosan végez a romulán Zhat Vash (a Tal Shiar anti-szintetikus ága). Kiderül, hogy a lánynak van egy ikertestvére is (Data neuronjaiból csinálják őket, de valamiért csak párosával megy), akit az admirális még megmenthet.

 

Ehhez viszont Picardnak csapatot kell toboroznia - és igen, innentől a Picard egy jó darabon a sci-fi egyik legjobban bevált kliséje (hello, Mass Effect!) mentén lavíroz.

 

Raffaela Musiker, aki parancsnokhelyettesként támogatta Picardot a romulánok evakuálásában, azóta az alkoholba és a drogokba menekült, emiatt pedig JL-t (igen, manapság trendi mindenkit becézni) hibáztatja. Felhozza azt, hogy Picard gazdag, ő pedig csóró (a Kapcsolatfelvételben meg a TNG-ben mintha az hangzott volna el, hogy nem hajszolják az anyagi javak felhalmozását).

Rios kapitány egy igazi kemény legény karakter, akinek a legénysége 5 hologramból áll, különböző sztereotíp személyiségekkel és az ő fizikai paramétereivel. Volt flottatiszt, aki annak idején első tisztként szemtanúja volt, ahogy Dahj két testvérét (az egyikőjük ugyanúgy is nézett ki) kapitánya felsőbb utasításra kivégez, majd öngyilkos lesz. Hajója úgy néz ki, mintha a Mass Effectből szedték volna.

A következő csapattag Dr. Agnes Jurati, az áruló, akin látszik az első pillanattól fogva, hogy vaj van a füle mögött. A Daystrom Intézet kutatója, akinek Bruce Maddox (aki Dahj-ékat alkotta) a munkatársa és szeretője volt.

A Team Picard utolsó tagja Elnor, egy fiatal romulán, aki kisfiúként felnézett az őket megmentő Picardra. A csapathoz qualankhkai-ként (romulán harcos) csatlakozik. Karakterét az életszituációk ismeretének hiányára és az abból adódó komikumra próbálták felépíteni. Sajnos ez nem nagyon sikerült.

hajo.pngA hajó, amivel Picardék utaznak a csillagok között.

 

A történet másik szálát Soji, Dahj ikertestvérének kálváriája szolgáltatja. Az Artifact-en, egy deaktiválódott Borg kockán tartózkodik, amit kutatási célokra használnak. Narek (romulán Zhat Vash ügynök, a „szerelme”) árulása után nem bízik senkiben, aztán valahogy mégis csak elkezd bízni Picardban (a Rikerék lányával való beszélgetése egészen emberi volt), majd ez szinte pillanatról pillanatra változik - és ezt nem vívódásnak éreztem, inkább rossz írásnak. A végén persze majdnem megint átverik, de szerencsére sikerül az utolsó pillanatban javítani a hibát.

 

A történetben feltűnik egy ősi, nagyon fejlett civilizáció is, mely egy oktonáris (nyolc csillagból álló) rendszert legózott össze magának. A Zhat Vash ezen talált egy figyelmeztetést. Ha a mesterséges intelligenciát, a szintetikusokat fejlődni hagyjuk, elpusztítják az organikusokat (nocsak, már megint itt vagy, Mass Effect?). Ezt generációkon keresztül adták át a többieknek, majd Agnes Juratinak is agyegyesítés révén. Valamiért az egyik android, Sutra is ért a technikához, így kiolvassa a doktor agyából az üzenetet. A valódi értelmezés (amit a romulánok agya nem tudott feldolgozni) a következő:

 

Az organikusok törekszenek elérni a tökéletességet. Ez szintetikus élethez vezet. Mikor rájönnek, hogy alkotásaik túlszárnyalhatják őket, megpróbálják elpusztítani őket, ami a saját végzetük is lesz. Létezik azonban „téren és időn kívül” egy szintetikus szövetség. Hívják őket, és ők jönnek, védelmet nyújtanak. „A ti evolúciótok, az ő kihalásuk.”

 

Szerencsére a történet végére, az utolsó csatában nem sikerült ezeket a szintetikusokat megidézni, hála Picardnak. Ja, és van egy harmadik (?) értelmezés is. A Borg asszimilált egy romulán harci madarat, amin volt egy Zhat Vash. Az ő emlékeiben is ott volt ez az üzenet. Az ő értelmezésük oda vezetett, hogy inkább lekapcsolták a kockát - így lett az Artifact.

Történés tehát akad bőven, még ha nem is mindig a legerdetibb. A gondok ezen túl kezdődnek.

 

engage.png"Engage!"

 

Nézzük tehát a negatívumokat; elsőként a környezetet. A sorozat a mai világot akarta reflektálni, a valóságban mindennapjainkat átültették 2399-be. A TNG generációjának érzelmileg fejlett világa immáron a múlté. Az admirális, akitől segítséget kér, Trumpot megszégyenítő hangnemben beszél Picard-val. A feminizmust erőltetendő, a legtöbb hatalmi pozícióban lévő, fontos karakter nő. A karakterek felejthetők, gyakran idegesítőek, míg a köztük lévő kapcsolatok erőltetettek. A végén, hogy legyen egy biszexuális karakter is, Raffi a semmiből összejön Hetessel. Picardot oly módon tönkre teszik, hogy gyakorlatilag végig mellékszereplő, aki csak sodródik az árral. Amikor pedig a sarkára áll és elő akarja állítani Juratit Maddox megöléséért, valahogy elfelejtődik a végére, mindenki happy. Az írók valószínűleg nem tudták, mit is kezdjenek a karakterekkel, se kiemelt főszereplő nincs, se jól megírt karakterszálak. Ennek tudom be azt is, hogy a legvégén Picard önfeláldozását is semmissé teszik azzal, hogy szintetikus testbe ültetik (ST: Into Darkness-szerűen).

enterprise_d.pngAz első rész kezdete. Minden trekkie szívét megdobogtatta az Enterprise D.

 

Az egyes epizódokon belül is gyakran hullámvasutat élhetünk meg a minőséget illetően. Az első rész címe Remembrance, azaz Emlékezés. És tényleg ekkor még megpróbálják elhitetni velünk, hogy azt kapjuk, amire vártunk. Beúszik a képbe az Enterprise D, a háttérben a Blue Skies szól , majd áttérünk a trailerekben is látott jelenetre. Picard és Data pókereznek a 10 Forwardban. Az idillnek és az álomnak az vet véget, hogy a mellettük lévő Mars lángokba borul. Ahogy az TNG fináléjában, itt is a családi fészekbe, a Château Picard-on lévő villába vonult vissza az egykori admirális (mínusz szakáll). Közös dolog a neurológiai betegségének súlyosbodása, amely előbb vagy utóbb halálos kimenetelű lesz.

Hétkilencedről az ötödik részben egy nagyon emberi történetet látunk (a jelmezes bohóckodást hagyjuk ebből a részből). Évekkel korábban egy szervezet laborján, mely Borg implantátumokat nyert ki volt Borgokból, Hétkilenced rajta ütött, de túl későn. Icheb, aki mintha fia lett volna, félholtan feküdt az egyik asztalon. Hetes saját kezével vetett véget az ifjú szenvedéseinek. Az egykor érzelmeit uraló ex-Borg most a Fenris Raiders (önjelölt rendfenntartók) tagja, és a végletekig elkeseredett, nagyon erős, főleg negatív érzelmeket is tud produkálni.

7_9.pngAz első igazán sokkoló pillanat sorozatban.

 

És jött a hetedik rész, benne a Riker famíliával. A nosztalgia faktor több volt, mint a jó írás, de IMDb-n így is ez a legjobbra értékelt a 10 részből (8,5). A távoli Nepenthe bolygóra visszahúzódó család egy kis faházban él, aminek saját védelmi rendszer van (pajzs, szenzorok, talán még egy fézerekkel felszerelt dobberman is). Jó volt látni, milyen hűséges volt Picard-hoz egykori legénysége. Amint megtudják, hogy bajban van, felajánlják segítségüket. Diana Troy egy kis időre visszatér tanácsadói szerepébe, míg Will Riker mintha újra az Enterprise első tisztje lenne.

Az utolsó rész adta a legnagyobb gyomrost. Mikor megalkották Picard új testét, az elméjét egy szofisztikált kvantum szimulációban tárolták. Itt egy nem várt baráttal találkozott. Data tudatát a B4-ba letöltött emlékeiből és a Maddox által talált neuronból rekonstruálták és ebben a környezetben futtatták. Beszélgetésük sok emléket, érzelmet megmozgat az emberben, ha bármilyen szinten is kötődik karaktereikhez. Mielőtt Picard elhagyná a szimulációt, Data egy utolsó kéréssel fordul kapitányához. Megkéri, hogy szüntesse meg a tudatát („terminate my consciousness”). Szeretne élni, még ha csak egy rövid pillanatig annak tudatában, hogy léte véges. Így miután visszatér az életbe, eleget tesz a kérésnek. Egy hozzá méltó búcsúbeszédet mond Data-ról, miközben daktivája a programot, ahol a Blue Skies hangjára Isa Briones előadásában (Dahj/Soji) az android kapitánya társaságában végső álomba szenderül.

data.png"...and our little life is rounded by sleep."

 

Összegzésül, a Picard bár IMDb-n 7,7-en áll (tehát papíron jobb, mint az Enterprise és a Discovery), ám szerintem ez csak névben Star Trek sorozat. Napjaink politikai, szociális képe, problémái vannak levetítve egy késő 24. századi világra és egy olyan történetet raktak mögé, aminek alapjai jók, bár már sokszor ki lettek vesézve, de a kivitelezés pocsék. A karakterek felejthetők, nincs kémia köztük és lerombolták Picardot is. Gene Rodenberry valahol most biztosan forog a sírjában. A sorozatból mindössze a nosztalgia faktorral átitatott és általam a pozitívumoknál kiemelt részeket ajánlom.

A folytatás viszont jön. Pedig talán már az is szeretne Data sorsára jutni...

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315611658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.04.14. 19:41:45

Szerintem semmi gond nem volt vele. Eleg nyitott befejezese lett, szoval akar egy uj generacios csillagflottas sorozat is kerekedhetne belole.
Mondjuk talalnak valamit a lezuhant Borg kockaban, vagy a romulanok kedveskednek valami meglepivel...:) Esetleg a tavoli Delta kvadransban a Borg asszimilalni probalja a dominiumot, de az alakvaltok megfekszik a Borg gyomrat, esetleg az M33 galaxisbol atsodrodik egy ronggya hasznalt TIE vadasz....:D

MEDVE1978 2020.04.14. 20:49:52

Történetileg a probléma, hogy nagyon sztereotíp volt. Valaki írt is eleget arról, hogy rengeteg regény, film foglalkozik a mesterséges intelligencia és az ember kapcsolatával, eléggé kivesézték és jobban közelítették. A vége is úgy lett megírva, mintha egy standard hollywoodi kotta alapján csinálták volna. Igen kinyílik a portál, de azon hosszú percekig nem jön át semmi. A hú de fejlett, téren és időn kívül létező gépcivilizáció inkább kígyózik gépkígyóként a bejárat felé, hogy aztán bezárulhasson a portál...
Picard ugyanaz a humanista, mint a Next Generationben, csak mintha a gyakorlati érzéke hagyta volna el nagyon. Mint amikor lemegy a romulán bolygóra és ott a náci romulánokba beleköt, amikor azok több tucatnyian vannak, majd nem hajlandó harcolni és eldobja a kardját...

Nekem mindig a történet vagy annak hiánya fáj nagyon. Sajnos ha gyenge vagy rossz a történet, akkor szembetűnik a megint tölcsérrel leerőltetni kívánt politikai korrektség és állandó párhuzamok:
1. A (romulán) menekülteken segíteni nem akaró gonosz kormány (föderáció).
2. Az erkölcsi iránytűt figyelő hős kapitány, aki mentené a menekülteket, de megkadályozzák (lásd migrációs válság Európa).
3. Az androidok, szintetikusok is csak emberek, mindenki egyenlő elv.
4. A minden fő pozícióban nők (a csillagflotta vezetője, a romulán / vulkáni főgonosz, a főgonosz romulán főembere, a főszereplő android lány). A legénységből ugye Dr. Jurati, Soji, Raffi, Seven of Nine nő Picard, Elnor és a kapitány férfi, tehát még itt is női túlsúly van. A szintetikusok vezetője is nő, bár ugye Data nem és ő az igazi háttérember.
5. Az egész message az elfogadásról szól stb.

Valóban ez a világ inkább a jelenre reflektál, mint Roddenberry utópikus civilizációjára.

Alick 2020.04.14. 22:02:58

"Picard bár IMDb-n 7,7-en áll (tehát papíron jobb, mint az Enterprise és a Discovery)"

A Discovery-nél tényleg jobb a Picard, ugyanakkor az is igaz hogy manapság eléggé gyatra munkát végeznek a sorozatok szerzői. 2-3 epizódra való sztorit húznak le egy évadon át. A polkorrektség pedig legalább annyira átlátszó, mint a régi szovjet mesefilmekben.
Üdítő kivátelt talán az Orville jelent (IMDb 8.0), bár a sztorik abban se mindig eredetiek, de legalább szórokoztató körítésben tálaltak.

ájdonszinkszó 2020.04.14. 22:55:08

A poszttal teljes mértékben egyetértek.
Szegény Sir Patrick, jól belerángatták ebbe a szarba.
És szegény én, lelkes trekkie :)

PFreddy 2020.04.14. 23:43:43

@MEDVE1978: A polkorrektség kapcsán felhozott érveid közül az 1-2-vel látatlanban egyetértek (ugyanis nem láttam még a sorozatot), mert könnyen el tdom képzelni, hogy a Star Trek emlkedettebb világnézetébe beleerőltetettnek érződik a jelen politikai frontjainak a bevonása.

De érdekelne, hogy pl. a női karakterek (számbéli, mert ugye a főszereplő mégiscsak Picard) túlsúlya miért zavaró? Egy utópisztikus világképben, mint amilyen elvileg a Föderáció is lenne ez miért lenne szempont? Már ha persze az említett karakterek bírnak kellő létjogodultsággal és jól meg is vannak írva.

Erről hirtelen az Expanse ugrott be, épp a napokban volt szerencsém egy "kritikához", ami pont azt vetette a sorozat szemére, hogy a modern idők szavára hallgatva túl sok női karaktert mozgat. Ami nettó baromságnak hangzik egy 24. századi kultúra kapcsán, főként, hogy ott ezek a karakterek remekül ki is vannak dolgozva.

Hasonlóan nem értem, hpgy mi a probléma az "androidok, szintetikusok is csak emberek" elvvel? Simán el tudom képzelni, hogy amikor az emberiség már túljut a bőrszín és a kultúrális különbségekre alapozott rasszizmuson (vagy esetleg az idegen fajokkal szembeni előítéleteken), akkor pont ez a kérdéskör jelenthet majd problémát/kihívást/konfluktust.

Persze lehet, hogy amint leülök Picardot nézni, Patrick Stewart-osra tépem a frizurámat ezen témák megvalósítása kapcsán, és akkor a fenti kérdéseim lényegtelenek. :)

Alick 2020.04.14. 23:58:43

@PFreddy: "Erről hirtelen az Expanse ugrott be, épp a napokban volt szerencsém egy "kritikához", ami pont azt vetette a sorozat szemére, hogy a modern idők szavára hallgatva túl sok női karaktert mozgat"

Éppen az Expanse-ben eléggé kiegyenlítetten találták el az ivararányt, ráadásul szinte minden szereplő jól kidolgozott, megvan a szerepe (pl. a Roci legénységére is jellemzők az Óz archetípusai - erő, ész, szív, stb.).
Ezzel szemben pl. a Doctor Who-ban az első női Doktor (Jodie Whittaker) kidolgozatlan, egydimenziós, ráadásul a színésznő sem hozza az excentrikus karizmát. Ahogy a Discovery-ben Burnham se túl meggyőző...

PFreddy 2020.04.16. 16:34:25

@Alick: Jómagam is pozitív példaként hoztam fel az Expanse-t, amely ráadásul évadról évadra erényére változott. Kéne már arról is egy bemutató ide a blogra...

GNandor 2020.04.16. 19:55:00

Gyakorlatilag minden bekezdéssel egyet értek. Azt még kiemelném hogy a végén külön röhejes volt amikor felvonult a romulan meg a föderációs flotta 2.347.498 űrhajóval.... Minek? Teljesen nevetséges... Kb azt tudom elképzelni hogy látták a StarWars-ban a 1.000.000 csillagrombolót, és akkor: "Huh akkor nálunk legyen 2x annyi a CGI elbírja, mégha nincs semmi értelme sem"

MEDVE1978 2020.04.16. 22:37:25

@PFreddy: Valahogy úgy vagyok vele, hogy ezek a polkorrekt dolgok igazából akkor jönnek be és veszem észre őket, ha az egész sztori nem jó. Tradicionális idézet ilyenkor, hogy Ripley zseniális női főszereplő, míg mondjuk az új Star Warsos lány nem. Meg lehet nézni a Ghostbusters 2016-ot is mint hatalmas bukást, de mondjuk a kétezres évekbeli Charlie Angyalai remake-et mint sokkal inkább közkedvelt filmet. Szóval, ha sántít a történet vagy rossz a színész, az ember elkezd azon gondolkozni, hogy hol a probléma. És a Picardra valóban igaz, hogy van benne ilyen erőltetett genderes dolog, mint mondjuk: Data egy férfi android volt, tehát, ha a maga képére kreál, miért nőt kreálna, ráadásul ázsiait; mi a szerepe Raffinak a sztoriban, aki egy sodródó junkie végig, Picard miért nem rakja már első alkalommal a Maddox-ot megölő, tehát gyilkos és agymosottnak gyanús Agnest cellába vagy ki valahol, a primary antagonistok (tehát a főellenségek) közül miért rögtön 3 nő és csak 1 férfi, de a csillagflottát is nő vezeti, Elnor miért félig egy indiánra, félig egy szamurájra hasonlít, Raffi néger és leszbikus, Soji gyöngyörű ázsiai lány (mintha az összes rasszt ki akarták volna pipálni) stb.

No ezeket egy jó sztoriban figyelmen kívül tudja hagyni az ember, de itt sajnos a sztori sokszor annyira szegényes és gyenge, hogy szembetűnnek. És igen, pontosan ugyanúgy beleillene ez az egész felállás a fejlett és humanista föderáció képébe, a különbség az, hogy a föderáció pont nem ilyennek van bemutatva, hanem valóban a Trump féle Amerika sejlik fel. Itt már nem tudod figyelmen kívül hagyni a gonosz embertelenség ellen harcoló felvilágosult megszállott képét sem, amilyennek valószínűleg ennek a "woke" irányzatnak a képviselői szeretnék látni magukat. Szóval a Next Generationben többé kevésbé a föderáció olyan, mint Picard. Új világok megismerése, barátságok kötése, peace love unity. Persze vannak ott és a történet későbbi részében is utalások arra, hogy a föderáció sem szent, de azért egy nagyon jóindulatú államalakulatról van szó. Most ők a befelé fordult, ignoráns állam, és Picard és legénysége a példa lázadó.

korxi 2020.04.19. 18:20:08

Nekem a Star Trek kimaradt az életemből, és túl nagy az anyag ahhoz hogy behozzam a lemaradásomat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.10. 01:00:32

@korxi:

Igazából elég csak a TNG-t végignézni.
süti beállítások módosítása