Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt: az MCSE Hajdúböszörményi Csoportja

Csillagászati megfigyelések augusztus 10. és 16. között III.

2020. július 30. - TheAstronomian

Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus 10-16. között az ország számos pontján várják majd észlelési bemutatók az érdeklődőket - úgy mint például Hajdúböszörményben is, ahol a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) immár közel három évtizedes múltra visszatekintő helyi csoportja fog bemutatót tartani.

116414450_634644427434845_515126325801378399_n.jpg

Július 23-ai távcsöves találkozó a csordalegelőn NEOWISE-üstökössel. (Forrás: MCSE Hajdúböszörményi Csoport facebook oldala)

Az MCSE Hajdúböszörményi Csoportja 1993-ban alakult, és azóta rendszeresen tart előadásokat, távcsöves bemutatókat a környékbéli érdeklődőknek. A hajdúböszörményiek az országos egyesület tevékenységébe is aktívan bekapcsolódtak, így például az 1999-es magyarországi napfogyatkozás megfigyelése során megnyerték az MCSE pályázatának digitális kategóriáját, 2003-ban pedig Hajdúböszörményben tartották a helyi csoportok országos találkozóját.

 

Alakulása óta töretlen lelkesedéssel gyönyörködnek a csillagos égboltban, és osztják meg ezt az élmény másokkal. Ez elsősorban a csoport kemény magjának - dr. Forgács Attilának (fizikus), Andirkó Lászlónak, Balogh Zoltánnak és Rózsa Ferencnek - az érdeme, akik mellé az utóbbi években számos lelkes érdeklődő csatlakozott. Eszközparkjuk is folyamatosan bővül, és az is előfordul, hogy távcsöveiket saját maguk építik, ahogy tette ezt Rózsa Ferenc a 130/670-es TMB apokromát műszerével.

hf4.jpg

Az MCSE helyi magja: dr. Forgács Attila (fizikus), Andirkó László, Balogh Zoltán és Rózsa Ferenc (Fotó: Matey István)

 

Csillagvizsgáló vagy állandó központ hiányában az előadásokat általában a helyi művelődési központban szokták tartani, míg a az észleléseikhez rendszeresen települnek ki a város különböző pontjaira.  Az utóbbi években hol a Bocskai téren, hol pedig a város melletti csordalegelőre hirdetttek távcsöves bemutatót -  legutóbb például a NEOWISE üstökös kapcsán, amikor is több százan éltek a lehetőséggel, hogy égboltot kémleljék a csoport teleszkópjaival.

tn4-csillagvizsgaloegy1.jpg

Még a legboldogabbak napját is egy picit szebbé tudják varázsolni - életkép egy 2019 májusi távcsöves kitelepülésről.
(Fotó: MCSE Hajdúböszörményi Csoportja)

 

Emellett örömmel jelenthetjük, hogy augusztus 14-én pénteken előadással, távcsöves bemutatóval, és csillagképtúrával várják majd az érdeklődőket, amelyen derült idő esetén a Herkules csillagkép nagy gömbhalmaza (M13), a Gyűrűs-köd (M57), a Vadkacsa-halmaz (M11),valamint természetesen a Jupiter és Szaturnusz bolygók mind terítéken lesznek. Az eseményen regisztráció nélkül és (akárcsak a csoport bármely más programján) díjmentesen lehet részt venni. A szervezők ugyanakkor kérik, hogy aki csak teheti, adományával a helyszínen támogassa a csoport munkáját és a csillagászati ismeretterjesztést - a cél egy új naptávcső beszerzése.

116157021_633254460907175_2698201062720679449_n.jpgTávcsöves bemutató Hajdóböszörmény főterén. (Kép: Balogh Zoltán)

 

Ha nem szeretnél lemaradni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt facebook eseményére, a kezdeményezés oldalán pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok hamarosan.

map_v9_1.jpg

 

Reméljük minél többen találkozunk majd a csillagos égbolt alatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816083754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása