Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt: Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület

Csillagászati megfigyelések augusztus 10. és 16. között IV.

2020. augusztus 03. - PFreddy

Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus 10-16. között az ország számos pontján várják majd észlelési bemutatók az érdeklődőket - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például egy kicsi, ám annál lekesebb fiatal közösség igyekszik mindenki számára elérhetővé tenni a csillagászatot. A Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület a programsorozat ideje alatt öt különböző helyszínen is tart majd távcsöves bemutatót, többek között Nyíregyházán.

534_959_9196bd9e.jpgA Tejúttal tarkított égbolt Bátorliget közelében. (Kép: Schmall Rafael)

Bátorliget egy mindössze hatszáz fős nyírségi település közvetlenül a magyar-román határ mellett. Legnagyobb nevezetességei a közelben található fokozottan védett természetvédelmi területek, az Ősláp, a Nagy-legelő és a Fènyi-erdő. Csillagászati berkekben elsősorban a fényszennyezéstől mentes vidék és a helyi tábor adottságait kihasználó esemény, a Bátorligeti Csillagászati Programhétvége miatt nevezetes, amelyet immáron egy évtizede rendeznek meg.

108812880_4015463781801830_5770963414976644361_o.jpgVárva vár mindenkit a bátorligeti hatnapos hétvége. (Kép: Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület Facebook-oldala)

 

Az évenkénti nagy esemény a helyi és környékbeli amatőr csillagászokat is összekovácsolta, így alakítva meg a Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesületet 2017-ben. A csoportot jelenleg mindösszesen 14, többségében a húszas éveik elején járó tag alkotja, akik időt és energiát nem kímélve igyekeznek ellensúlyozni a keleti végeken az utóbbi években megcsappanó csillagászati aktivitást. Fiatalos lendületük és lelkesedésük a csillagászat szeretete mellett nagy mértékben terjed ki a tanulásra is: az egyesület tagjai folyamatosan képzik magukat, és jelentős ismeretterjesztő tevékenységet végeznek.

534_962_05e95b70.jpgA 2019-es bátorligeti programhétvége résztvevői. (Kép: Schmall Rafael)

 

Ennek megfelelően rendszeresen tartanak távcsöves bemutatókat szerte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint előadásokat a környező települések iskoláiban. Céljuk, hogy kortól, lakhelytől és anyagi helyzettől függetlenül mindenki megtapasztalhassa a csillagászati távcsövek nyújtotta látványt.

534_963_1a9f43dd.jpgKözösségépítés és csillagászat kéz a kézben. (Kép: Schmall Rafael)

 

Ebbéli céljaikat pedig csúcsra járatják augusztusban, az Egy hét a csillagok alatt rendezvény során majd' minden este más településen készülnek távcsöves bemutatóval; a hetet pedig hazai pályán, Bátorligeten zárják egy egész napos programsorozat részeként.

 

Augusztus 11. - Nyírbogàt, 19:00-21:00 tàvcsöves bemutató.

Augusztus 12. - Nyírbàtor, 19:00-21:00 tàvcsöves bemutató.

Augusztus 13. - Màtèszalka, 19:00 - 21:00 tàvcsöves bemutató.

Augusztus 15. - Nyíregyhàza, 19:00-21:00 tàvcsöves bemutató.

Augusztus 16. - Bàtorliget, 13 óràtól zöld nap, aszfaltrajzolás, majd 18:30-21:00 között, tàvcsöves bemutató.

 

A településeken belüli pontos helyszíneket az egyesület Facebook-oldalán találhatják meg az érdeklődők.

 

A programok mindegyike regisztráció nélkül és ingyenesen látogatható -- amennyiben azonban szeretnéd támogatni az egyesület közhasznú tevékenységét, a helyszínen megteheted.

index.jpeg

 

Ha nem szeretnél lemaradni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt Facebook-eseményére, a kezdeményezés oldalán pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok hamarosan.

map_v9_1.jpg

 

Reméljük minél többen találkozunk majd a csillagos égbolt alatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916103048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása