Csillagvizsgáló

A legtávolabbi galaxis

2020. december 25. - PFreddy

Jelen ismereteink szerint az Univerzum 13,8 milliárd évvel ezelőtt keletkezett; az Ősrobbanást követően néhány millió évvel létrejöttek az első csillagok, majd ezek milliárdjaiból az első galaxisok is. A milliárd fényéves távolságokat vizsgálva az Univerzum múltjába nyerhetünk bepillantást, de vajon akadálytalanul tekinthetünk vissza a idők hajnaláig? Majdnem – a jelenlegi rekorder egy kis vörös paca, amelyről egy friss kutatás bizonyította be, hogy 13,4 milliárd évvel ezelőtti állapotában figyelhetjük meg.

hubble.png

Érdeklődők gyakran szegezik csillagászoknak a kérdést: meddig lehet ellátni a legmodernebb műszerekkel? Nos, a mikrohullámú háttérsugárzás révén azt is képesek vagyunk detektálni, hogy miként oszlott el az anyag a fotonok anyagról való lecsatolódásának idején (az ún. sötét korszakot követően), vagyis kb. 300.000 évvel az Ősrobbanást követően. Ha viszont egyedi objektumokkal kapcsolatban akarjuk megválaszolni a kérdést, akkor a legősibb (értsd, legkorábban keletkezett) galaxisokra kell vadásznunk.

timeline_1.pngAz Univerzum vázlatos idővonala a vöröseltolódás (redshift, felső skála) és az eltelt idő (milliárd évben, alsó skála) függvényében. (Forrás: NASA, ESA, P. Oesch and B. Robertson (University of California, Santa Cruz), and A. Feild (STScI)).

 

Köztudott, hogy a fény véges terjedési sebessége miatt minél távolabbi objektumot figyelünk meg, azzal együtt az időben is visszafelé tekintünk a kétmillió fényévre lévő Androméda-galaxist tehát kétmillió évvel ezelőtti állapotában tudjuk megvizsgálni. A múltba tekintés a jóval nagyobb távolságskálákon is megállja a helyét, az átváltás viszont már nem annyira triviális. Míg egy távoli galaxis fénye eljut hozzánk, az Univerzum tágul, így hozzánk való megérkezésekor a megfigyelt galaxis már jóval távolabb tartózkodik, mint amit az eltelt idő sugallna. Éppen ezért az ilyen extrém, ún. kozmológiai skálákon érdemes a hagyományos távolság-mértékegységek helyett az ún. vöröseltolódást alkalmazni.

1.pngA fény hullámhosszának eltolódása a tőlünk mért sebességének függvényében. (Forrás: School Physics)

 

Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy (jelen esetben az Univerzum tágulása miatt) a megfigyelt objektum fényének hullámhossza mennyivel növekedett, vagyis tolódott el a vörös szín irányába. Ezt aztán a kozmológiamodell értelmében át lehet váltani valós (avagy jelenlegi) távolságra. A vöröseltolódás nagy előnye, hogy egy jó (jel/zaj aránnyal rendelkező) színképből viszonylag egyszerűen megállapítható, hiszen csak egy ismert színképvonal "jobbra" történő eltolódását kell kimérni. Már csak egy megfelelő célobjektumra, infravörös tartományban érzékeny spektrográfra és egy kellően nagy távcsőre van szüksége a kutatónak...

keck_1.pngA Keck Observatory egyenként 10 méteres teleszkópokat rejtő ikerkupolái. (Forrás: Si Owl / Wikipedia)

 

A Linhua Jiang által vezetett kínai-japán kutatói együttműködés például a Hawaiin található tíz méteres Keck teleszkópot használta. A célpont a Hubble-űrtávcső által felfedezett GN-z11 volt, amely már 2014 óta a feltételezett legtávolabbi, egyúttal pedig a legidősebb ismert galaxis. Nevében a "z11" is erre utal, (a z-vel jelölt) vöröseltolódását ugyanis korábban 11,09-es értékre becsülték. A Hubble-űrtávcső mérései alapján azonban csak az ún. Lymanα-törés eltolódását sikerült kimutatni, amellyel 0,2-es pontossággal volt meghatározható a vöröseltolódás ez pedig a gyakorlatban több százmillió fényéves bizonytalanságot jelent a galaxis távolságát és korát tekintve.

gn-z11.pngA GN-z11 galaxis (narancssárgával jelölve, ahogy a Keck teleszkóp látta. (Forrás: Jiang et al.  2020, Nature)

 

A Keck Observatory MOSFIRE spektrográfja azonban lehetővé tette a nagy felbontású méréseket az infravörös hullámhosszakon is. A kutatók két, alapesetben az UV-tartományon megjelenő emissziós vonalat azonosítottak a GN-z11 színképében: a kétszeresen ionizált szén 190,7 és 190,9 nm-es hullámhosszú vonalai a vöröseltolódás miatt 2280 nm környékén, a közeli infravörösben jelentek meg. Az emissziós vonalak precíz illesztéséből számolt vöröseltolódás z = 10.975 +/- 0.001-nek adódott vagyis a korábbi értékkel konzisztensen, ám százszor pontosabban sikerült meghatározni a GN-z11 távolságát

spectrum_2.pngA GN-z11 galaxis színképének ominózus részlete: az ionizált szén ultraibolya-hullámhosszú emissziós vonalai az infravörös tartományba tolódtak el. (Forrás: Jiang et al.  2020, Nature)

 

Ezzel sikerült megerősíteni, hogy valóban a GN-z11 a legtávolabbi, egyben pedig a legidősebb ismert galaxis. Fénye 13,4 milliárd évig utazott, míg elért hozzánk, vagyis mindössze 400 millió évvel az Ősrobbanás után már létezett a galaxis. Ez alapján a GN-z11 egyike lehetett az első galaxisoknak, amelyek nem sokkal az Univerzum sötét korszaka után álltak össze. Ugyanakkor a spektroszkópiai analízis során meghatározott viszonylag magas szén és oxigén gyakoriság arra enged következtetni, hogy a GN-z11 galaxist nem pusztán a csillagok első generációja népesíti be. A a hidrogénnél és héliumnál nehezebb elemek ugyanis néhány százmillió év alatt csak a nagy tömegű csillagok szupernóvaként való felrobbanásaiból terjedhettek szét a galaxisban.

hubble.pngA GN-z11 galaxis (nagyítva), ahogy a Hubble-űrtávcső látta. A galaxist fiatal, kék csillagok népesítik be, ám a megfigyelt fénye az Univerzum tágulása miatt a vörös színbe tolódik el. (Forrás: NASA, ESA, P. Oesch (Yale University), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale University), and G. Illingworth (University of California, Santa Cruz))

 

A GN-z11 pillanatnyi távolsága kb. 32 milliárd fényév, jelenleg tehát ilyen távolságra "látunk el", már ami az egyedi objektumokat illeti. A távolságdobogó második fokán némiképp lemaradva a Hubble-űrtávcső és az ALMA rádiótávcső-hálózat révén felfedezett MACS1149-JD1 galaxis áll, amelynek fényúttávolsága már "csak" 13,26 milliárd fényév (z=9,11). Várhatóan azonban a GN-z11 elsősége nem fog sokáig tartani, 2021 őszén ugyanis végre elindul (most már tényleg) az infravörös tartományon érzékeny James Webb űrtávcső, amely várhatóan jelentősen át fogja rajzolni a mostani élmezőnyt.

print.jpegA JWST jelentősen tovább fogja bővíteni ismereteinket az első galaxisokról. (Forrás: NASA/ESA & A. Feild (STScI))

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016356662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2020.12.26. 11:17:15

Van valami ami nem világos.
Ezt értem:
"Míg egy távoli galaxis fénye eljut hozzánk, az Univerzum tágul, így hozzánk való megérkezésekor a megfigyelt galaxis már jóval távolabb tartózkodik, mint amit az eltelt idő sugallna."

ugyanakkorviszont:
"Fénye 13,4 milliárd évig utazott, míg elért hozzánk"
valamint
"A GN-z11 pillanatnyi távolsága kb. 32 milliárd fényév"

32 - 13,4 = 18,6 Mrd fényév
Valami tényezőt biztosan figyelmen kívül hagyok, mert ez azt jelentené, hogy hogy gyorsabban távolodott, mint amennyi idő alatt a fénye - fénysebességgel - ideért.
Vagy a megfejtés valahol ott keresendő, hogy az ugyan igaz, hogy egy adott (viszonylag konstans) térben a fénysebesség nem meghaladható, de az univerzum tágulása nem azt jelenti, hogy az a térben tágul, hanem maga a tér tágul? És a tér tágulásának nem korlátja a fény sebessége?

PFreddy 2020.12.26. 15:53:43

@korxi: Így is van. Az Univerzum tágulásának nem szab határt a fénysebesség. Utána kéne számolnom, de saccra a GN-z11 olyan 2-3 milliárd fényévre lehetett a Tejútrendszer "helyétől" (sok-sok idézőjellel) akkor, amikor a most detektált fénye elindult. Utazott 13,4 milliárd évig, közben a Tejútrendszer is kialakult, de egyre távolabb került tőle, mostanra pedig megérkezett.

A GN-z11-ről MOST kiinduló fotonok soha nem jutnak el hozzánk, mert a galaxis olyan távolságban van tőlünk, hogy a fénysebesség kétszeresével távolodik (a Hubble-Lemaitre-törvény értelmében két pont távolodási sebessége arányos a köztük mért aktuális távolsággal).
süti beállítások módosítása