Csillagvizsgáló

Az SN 1987A és ami mögötte van

2021. március 26. - PFreddy

A szupernóvák az Univerzum legnagyobb energiafelszabadulással járó, egyszersmind legfényesebb objektumai. Mégis, a távoli galaxisokban felrobbanó csillagok csak halvány fénypontként bukkannak fel az óriástávcsövek felvételein. Az elmúlt négyszáz évben mindössze egyetlen szupernóva akadt, amely szabad szemmel is megpillantható volt: a galaxisunkon kívül, de épp az egyik legközelebbi kísérőgalaxisunkban, a 160 ezer fényévre lévő Nagy Magellán-felhőben felbukkanó SN 1987A. A harmincnégy éve a tudományos érdeklődés fókuszában lévő szupernóva kutatása azóta is tartogat kuriózumokat - például a robbanás után visszamaradó, mindeddig rejtőzködő neutroncsillagát.

cover2.jpg

A bejegyzés a Svábhegyi Csillagvizsgálóval együttműködésben készült, így a teljes tartalmat a Svábhegyi blogfelületén találjátok. Ugyanitt számos további csillagászati témájú írást olvashattok, egyebek mellett csillagászattörténetről, észlelési ajánlókról és friss hírekről is.

A cikk folytatása az SN 1987A robbanási körülményeiről, jelentőségéről és neutroncsillagának felfedezéséről IDE kattintva érhető el.

stsci-h-p1708g-m-2000x1037.pngA Hubble-űrtávcső bő két évtizednyi megfigyelésein nyomon követhető, amint a szupernóva külső gázgyűrűje egyre fényesedik, míg a belső gázfelhő fokozatosan eloszlik – ha a feltételezések helyesek, utóbbi mélyén közvetlenül is megfigyelhetővé válik majd a neutroncsillag/pulzár. FORRÁS: NASA, ESA, és R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and Gordon and Betty Moore Foundation), és P. Challis (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616479796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.04.04. 15:51:02

Kedves Barnabás!

Megnéztem a linkelt Svábhegyi-s részletesebb leírást tartalmazó linkedet is. Valamit nem értek. Írtad is, hogy a gáz felhő majd elhalványul és akkor talán a neutron csillagot is képesek leszünk érzékelni középen.

A 6 db fotón a gáz - gyűrű (gömbszerű az, csak pont a szélét látjuk jobban) az idő előrehaladtával nekem egyre fényesebbnek azaz melegebbnek? tűnik. 1994-2o16 a két időbeli vége. Már most azt tudom hogy a Magneto Hidro Dinamika (MHD) az elég csalafinta tudomány, de én arra számítanék, ahogy egyre tágul a gáz felhő, úgy egyre hűlne és tehát nem fényesebb, hanem halványabb lenne.

Butaságot kérdeztem? Ha igen hol tévedtem?

PFreddy 2021.04.04. 16:18:38

@rdos: Az SN 1987A különböző hullámhosszakon készített felvételei kissé félrevezetőek. A gázgyűrűk a robbanás előtti csillag által ledobott anyag (főleg csillagszél formájában), amelyet utolért a robbanás sokkhatása, és felforrósítja azt.
(Ennek utána kellene néznem, de az ezen a képen látható gyűrű gázanyaga nem gömbszerű, és emlékeim szerint három ilyen gázgyűrűt is meg lehet figyelni - ahogy a korábbi csillag több ütemben szabadult meg a külső burka egy kisebb részétől.)

A robbanásban szétrepült gázanyag, tehát a kvázi szupernóva a centrumtól a sokkhatásig ér (vagyis a gyűrűkig), de ennek egy része nem látható a megfigyelt hullámhosszakon. Ráadásul az egész ritkul a tágulás következtében, így a még látszó részek (a centrumban lévő "ködpamacs") és egyre átlátszóbb lesz - na és akkor megjelenhet a neutroncsillag.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.04.05. 15:21:26

@PFreddy: Köszönöm a magyarázatot. A kulcs szó a sokk "nyomás hulláma" ha jól értettem. :-)

Már csak azt nem tudom hogy a 3 sokk az elég sok-e? :-) Szóviccnek szántam, jó, igaz, rendesen recsegett. :-)
süti beállítások módosítása