Csillagvizsgáló

A legjobb csillagászati rövidítések

2017. április 01. - PFreddy

Bizonyára sok más tudományterületen is létező jelenség, de minden kétséget kizáróan a csillagászok fejlesztették tökélyre az akronimák, vagyis a betűszavak használatát. A mérőeszközök, űrszondák, projektek, kutatási területek neveinek rövidítései úgy tűnik minden alkalommal kihozzák a kreativitást a kutatókból. Olykor még a humort is. Néha már oly' mértékben, hogy felmerül a kérdés: vajon tényleg munka utáni sörözések alkalmával születnek ezek a rettenetek vagy a külön bizottságot állítanak fel a kutatói konzorciumok a név helyes kiválasztására (reméljük előbbi). Április elseje alkalmából következzen egy válogatás a legjobb csillagászati kötődésű betűszavakból.

wireless-acronyms.png

Kezdésnek egy aktuális: néhány héttel ezelőtti a bejelentés, miszerint összesen hét kőzetbolygót azonosítottak a TRAPPIST-1 jelzésű vörös törpecsillag körül. Az elnevezés a

TRAPPIST (magyarul: trappista): A TRAnsiting Planets and Planetesimals Small Telescope szavakból származik, vagyis csillagfedést okozó bolygó(kezdemények) vizsgálatára szánt kis méretű teleszkópról van szó. Mivel egy belga kutatócsoport felelős a távcsőrendszerért (és a betűszóért is) így nem meglepő az utalás hazájuk egyik szerzetesrendjére. Vagy sörére.

monks-beer.jpgTrappista szerzetes és sör egy képen

A klasszikus megoldások természetesen a híres felfedezők, tudósok nevét adják ki:

ARISTOTELES (ókori görög filozófus, természettudós): Apllication and Research Involving Space Technologies Observing the Earth’s field from Low Earth orbiting Satellite –  Bármennyire is impozáns az akronima, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdat még tervezési fázisában elkaszálták.

HIPPARCOS (ókori görög csillagász): HIgh Precission PARallax Collecting Satellite – Az Európai Űrügynökség 1989 és 1993 között működő műholdja, amely nagy pontosságú asztrometriai méréseket tett lehetővé. A franciák kissé elszúrták ugyan a pályára állítását, azonban így is húsz éven keresztül a HIPPARCOS katalógusai voltak a mérvadóak a csillagok pozíció és sebeségei terén.

 hypp.pngHogy legyen egy komoly kép is a bejegyzésben: a Hipparcos műhold.

Valakik szinte művészi szintre fejlesztették a betűszavak gyártását:

FANTOmM: Fabry-perot of New Technology for the Observatoire du mont Megantic – Foton számláló kamera a kanadai Mt. Megantic Obszervatóriumban.

TANGOinPARIS: Testing Astroparticle with the New Gev/tev Observations Positrons And electRons: Identifying the Sources Nagy energiájú elektronok és pozitrnok megfigyeléséről szóló konferencia Párizsban. (Zseniális!)

Mások az egyszerűségre esküsznek:

BEER (sör): BEaming, Ellipsoidal & Reflection effects – Egymáshoz közel keringő kettőscsillagok fényességváltozásainak modellezéshez, baráti beszélgetésekhez és meccsnézéshez.

GODs (istenek): Gravity Only-Dimensions – Több, csak a gravitáció számára elérhető dimenzió létezése, csak harcedzett kozmológusok számára ajánlott. Maga a betűszó nem is lenne nagy szám, ha a szakcikk címe nem a következő lett volna: ’’The likelihood of GODs’ existence…” (vagyis ’’Az istenek létezésének valószínűsége…’’)

A csillagászok nagy többsége le sem tagadhatja geek mivoltát:

BATMAN: Bad-Ass Transit Model cAlculatioN – Valaki nagyon elégedett volt az exobolygó fedéseket modellező programjával.

SAURON: Spectroscopic Areal Unit for Research on Optical Nebulae – A Gyűrűk Ura könyvek főgonosza és egy csillagközi gázfelhőket optikai tartományban vizsgáló spektroszkóp is ugyanazt a nevet birtokolja.

GANDALF: Gas AND Absorption Line Fitting algorithm – Véletlenek nincsenek, GANDALF a SAURON spektroszkópiai adatsoraiban detektált spektrumvonalakat elemzi.

gandalf_smoke.gifGandalf és a gázfelhők.

Végül vannak, akiket láthatólag nem köt a jó modor:

BIGASS (nagy fenék): Bright Infrared Galaxy All Sky Survey – Infravörös galaxisfelmérési program még nem volt ennyire emberi.

SHIT (szar): Super Huge Interferometric Telescope – Mentségükre legyen mondva, cikkükben a szerzők nem rövidítik a szuper nagy interferometrikus teleszkópjuk nevét. De tudniuk kellett…

És a végére egy személyes kedvenc:

H0LICOW (szent tehén!; felkiáltás a meglepetés kifejezésére): H0 Lensing in COSMOGRAIL’s Wellspring – A kozmológiai lencsézésekre specializálódott COSMOGRAIL projekt adatai alapján az Univerzum tágulását mérik.

maxresdefault_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012393627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.02. 16:01:30

Gratulálok a poszthoz, tetszett!
süti beállítások módosítása