Csillagvizsgáló

Thrawn utolsó küldetése?

Bemutatjuk a Thrawn: Treason c. könyvet

2019. november 15. - PFreddy

2016 óta Thrawn immár három könyvet és két évadnyi animációt tudott le a Disney Star Wars univerzumában. Legutóbb a Thrawn – Treason című könyvben jelent meg, amely bár a trilógia befejező kötete, Timothy Zahnnak vannak még tervei a chiss admirálissal - mindez természetesen függ a Disney döntéshozóitól is. A regény angol nyelven 2019. július 23-án jelent meg, magyarul pedig november 17-től olvasható - ennek alkalmából következzen némi kritikával kevert kedvcsináló. Vendégposzt ProfPhysx tollából.

thrawn-treason-review.jpgAz Uralkodó és Thrawn a könyv hivatalos borítóján.

A történet két héttel a Szövetségek után, a Lázadók negyedik évadjának 10. és 15. része között játszódik, kevesebb, mint egy évvel a Zsivány egyes eseményei előtt. Akik láttak a sorozatot, tudhatják, hogy Thrawn elhagyja Lothalt, mert a TIE Defender fejlesztésének támogatását megkurtítanák Krennic igazgató Csillagpor projektjének javára.

A történet kezdetén kiderül, hogy a Csillagpor egyik nyersanyagellátó útvonalán fennakadások vannak, mellyel évek óta nem tudnak megbírkózni. Ha Thrawn továbbra is bírni akarja a birodalmi apparátus teljes támogatását, a problémát egy hét orvoslnia kell. A feladat teljesítésében számíthat Tarkin moff támogatására, míg Krennic igazgató és a megbízásából a Kiméra fedélzetén a műveletet felügyelő Ronan igazgatóhelyettes pedig igyekszik hátráltatni azt. A történetben ismét feltűnik az Ismeretlen Régiókban tevékenykedő grysk faj, mely nagyobb veszélyt jelenthet a Birodalomra nézve, mint gondolták, valamint visszatérnek Eli Vanto és a chisszek is, mint főbb szereplők. Ez a sokszínű szereplőgárda szolgáltatja az alapot olyan szituációkhoz, amelyek során feltehetjük a kérdéseket: Hol húzódik a határa a hűségnek és az árulásnak? Az adott szó, vagy a népedhez való tartozás az erősebb? Mind Thrawn, mind Eli Vanto ezen az vékony határmezsgyén kell, hogy egyensúlyozzon úgy, hogy a lehető legjobb eredményt hozza ki az eseményekből.

tenor.gifA kötet címe Treason, de vajon ki árul el kit?

Mint az eddigi Thrawn regényekben, úgy most is a karakterek jellemei kapják a legnagyobb hangsúlyt, ráadásul több szereplőre fókuszálunk a történet folyamán - és van is kikre odafigyelni! Thrawn ezúttal is megmutatja, hogyan tudja kiismerni ellenfeleit a művészetük és cselekedeteik alapján. Az első kötet után visszatérő Eli Vanto szemén keresztül megtapasztalhatjuk, milyen érzés kívülállónak lenni, és hogy milyen nehéz elnyerni egy idegen kultúra bizalmát. Ar'alani admirális, a chisszek legmagasabb rangú tisztje, aki a Kirajzás óta először teszi tiszteletét, az ellenkező oldalon bukkan fel és idegen felségterületen kell helyt állnia. Faro sorhajókapitányt, a Kiméra parancsnokát kételyek gyötrik, mivel még nem érkezett meg a kinevezése, mint a 231-es hadosztály parancsnoka, ezért magának is bizonyítania kell, hogy alkalmas a feladatra.

c5crpyjmdtmdrfrmyfhc.pngEli Vanto karakterének hosszú története van a kék chiss-ekkel.

Vagy ott van Ronan igazgatóhelyettes, a „beépített ügynök” Thrawn oldalán; egy intelligens ember, aki vakon hisz a Birodalomban és Krennic-ben, s a kezdetekben csak politikai machinációnak gondolja a chiss főadmirálisi rangját, akit nem is tekint egyenlő félnek. Az ő részéről (ha nem is karakterfejlődés), de a világról és egyes emberekről alkotott kép megváltozása figyelhető meg. Végezetül meg kell említeni a Harmadik Flotta parancsnokát, Savit főadmirálist, akit Tarkin kér fel Thrawnt támogatására ha szükség van rá. Mivel Savit nagy politikai befolyással rendelkező családba született, bár elismeri Thrawn taktikai tudását, az intrika hiányát a chiss fegyvertárából végzetes hibának tekinti, mely egyszer a végzetét is okozhatja.

91oqwzysxtl.jpgSokat ígérő borító.

Izgalmas karakterek és a köztük lévő interakciók terén tehát lubickol a regény, és a cselekmény sem marad el sokkal mögöttük. Egy olyan történetet olvashatunk, melyben először találkozik a kánonban (ha nem is nagy léptékben) a Chiss és a Galaktikus Birodalom, valamint az ő és egyes tisztjeik érdekei. Megkérdőjeleződik sokak hűsége (még inkább, mint az előző kötetben), motivációja. A történet előre mozgatja Thrawn terveit Eli Vantóval kapcsolatban, valamint kiteljesedik Faro karaktere. Ismét fontos elemei a történetnek a chiss navigátorok, akiken keresztül az Erő és az élet egy primitívebb kapcsolata mutatkozik meg előttünk. Ez a szál lehetőséget biztosít a Star Wars univerzum misztikus oldalának kibővítésére, annak bemutatására, hogy a birodalmiak majd két évtizeddel a 66-os parancs kiadása után hogy viszonyulnak az erőérzékeny emberekhez.

grand-admiral-thrawn2_bda317f3.jpegThrawn admirális a Lázadók c. animációs sorozatban.

Itt szeretném megjegyezni, hogy Zahn Thrawn főadmirálisa nem egyenlő azzal, aki a Lázadók harmadik és negyedik évadában szerepel. Bár a sorozat átvette a taktikai éleslátást és a művészetből való olvasást, az admirális jellemét nem sikerült tökéletesen átültetni. Leginkább a néha kegyesen (könnyelműen?) egérutat biztosító gonoszt láthatjunk a képernyőn, akinek célja mindössze az Uralkodó hatalmának megszilárdítása. Ezzel szemben a könyvekben egy olyan karakter rajzolódik ki, aki egy külső fenyegetés miatt a Birodalom vasmarkú vezetését választotta kisebb rosszként a Lázadók/Köztársaság megosztottságával szemben - mindezt a Galaxis túléléséért. Egy olyan katonáról van szó, aki az embereit és ellenfeleit is tisztességgel kezeli, és a kötelességei szabta határokon belül igyekszik a legjobb eredményeket produkálni. Egy igazi "szürke" karakter, aki mindeddig nem fért bele a Star Wars saga fekete-fehér világába, se a Lucas-érában, se a Disney uralta években.

0thrawn-books.jpgEgy trilógia záródarabja, de nem a történet vége.

A mikiegeres cég kommunikációja ugyanakkor paradigmaváltást emleget mostanság a Star Wars-univerzum megközelítése kapcsán (lásd, A mandalóriai), ami remélhetőleg utat engedhet a sokdimenziós karakterjellemeknek is - felcsillantva a reményt, hogy a moziban is találkozzunk a kedvenc kék admirálisunkkal. Jó hír, hogy bejelentették a Thrawn: The Ascendancy Trilogy első kötetét, mely a karakter előtörténetét fogja magába foglalni, s angolul 2020. május 5-én jelenik meg. A Thrawn - Treason pedig bár befejezése egy trilógiának, folytatni mégis lehet, akár több vonalon is. Mindez annak a kérdése, hogy mi történt Thrawnnal és Ezrával a Lázadók évadzárójában. Hivatalos információk alapján életben vannak, ami akár további érdekes történetekhez vezethet - de ez a labda már a Disney oldalán pattog...

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr315307392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása