Csillagvizsgáló

Thrawn élt, Thrawn él, Thrawn élni fog!

Bemutatjuk a Thrawn: Alliances c. könyvet

2018. augusztus 30. - PFreddy

A Thrawn 2017-es megjelenését követően Timothy Zahn elkezdett dolgozni egy regényen, melyet a 2017-es New York Comic Conon jelentettek be. A kézirat 2017. szeptemberének végén már a kiadónál volt, 2018. július 24-én pedig megjelent a Thrawn: Alliances. A könyv sikeres lett (hogy a hype vagy a jó történet miatt, mindenki döntse el magának), így augusztus 12-én az első helyre került a New York Times bestseller listáján a keménykötésű fikció kategóriában (akárcsak A Birodalom örökösei 1991. június 30-án). Vendégposzt ProfPhysx tollából.

star-wars-books-thrawn-alliance-cover-tall.jpg

It’s time for Thrawn to face his future. It’s time for Vader to face his past.” A történet a Lázadók sorozat 3. és 4. évada között játszódik. Miután Thrawn főadmirális az Atollon bolygón nem tudta megsemmisíteni a Lázadókat, a belé vetett bizalom meginogni látszik. Mikor az Uralkodó magához hívatja őt és tanítványát, Darth Vadert, egy olyan küldetésre küldi őket, mely mindkettejük hűségét próbára teszi.

thrawn-header.jpgThrawn admirális a Lázadók c. sorozatban.

A történet innentől két szálon fut tovább. Az egyik (a Jelen), melyben Thrawn és Vader kénytelen együtt nyomozni az Erőben támadt zavar után, melyet az Uralkodó az Ismeretlen Régiók határán a Batuu bolygón érzékelt. Az akciót a főadmirális vezeti, akinek jelleme, vezetési stílusa és taktikája merő ellentétben áll a Sith tanítvány impulzív természetével. Rajtuk kívül embereiknek is együtt kell működni. Az 501-es légió legjobbjait magába foglaló First Legion, Darth Vader személyi rohamosztagos csapata, mely teljesíti a sötét nagyúr minden kíváncsiságát, és legnagyobb motivációjuk az uruktól való félelem. Emiatt nem is nagyon értik a Kiméra legénységét, akik Karyn Faro vezetésével még a legnagyobb ostobaságnak tűnő parancsot is szemrebbenés nélkül végrehajtják, hiszen vakon bíznak az admirálisban. Ez az a bizalom, amelynek meg kell lennie a két vezető között is, hogy a küldetés sikerrel végződjön. Visszatérnek a már megismert mellékszereplők (többek között Thrawn testőre, a noghri Rukh is, akivel a Lázadók 4. évadában is találkozhattunk), fény derül a chissek néhány titkára, valamint egy olyan fenyegetésre, mely mindenkire veszélyt jelent a galaxisban.

9780525480488.jpegA főszereplők a 'Jelen'-ben...

A másik szál (a Múlt) a Klónháborúk alatt zajlik, nem sokkal azután, hogy Ashoka Tano elhagyta a Jedi rendet. Padmé Amidala nyomozásba kezd az Ismeretlen Régiók határán, ahova a háború miatt Anakin csak később tudja követni. A Batuu bolygón viszont csak felesége hajóját találja. Itt találkozik először a két főhős, mint két távoli csillagközösség vezető tisztje. Thrawn felajánlja segítségét Padmé felkutatásában, hisz úgy néz ki, az ő küldetése és a nabooi szenátor eltűnése összefügg egymással. Rövid kutatás és agresszív véleménycsere után kiderül, hogy a chissznek igaza volt; céljuk innentől kezdve a Mokivj bolygó, ahol a szeparatisták egy titkos üzemet hoztak létre. Olyan események vannak a háttérben, melyek megváltoztathatják a háború kimenetelét és a veszélyt hőseink csak együttes erővel képesek elhárítani.

thrawn-and-anakin-art.jpg... és a 'Múlt'-ban

A könyv során ismét megmutatkozik Thrawn kiváló dedukciós képessége, megismerhetjük az író elképzeléseit a háború alatt egyre keserűbbé váló Anakin, illetve Darth Vader jelleméről. Nagyon jól sikerült bemutatni, hogy ez a két (avagy három?) karakter milyen konfliktusokon keresztül jut el arra a pontra, ahol annyira megbíznak egymásban, hogy csapatként hatékonyan tudjanak működni. Végigkövethetjük Padmé útját, megtapasztalhatjuk szerelmét, bizalmát férje iránt, illetve félelmeit, hogy akár rossz útra is térhet. A karakterek jelleme leginkább a Jelenben játszódó szálon mutatkozik meg. Végigkövethetjük Thrawn belső vívódását, ahogy (adott szavának megfelelően) választania kell a Birodalom és hazája között úgy, hogy ezzel a legkevesebb bajt okozza népének. Mindeközben Vadernek folyamatosan szembesülnie kell múltjával, azzal a küldetéssel, mikor Anakin Skywalkerként a chisszel közösen kellett megmentenie feleségét és a Köztársaságot. A történet többi karaktere is megfelelő mennyiségű időt kap a szereplésre, a First Legion vezetője, Kimmund parancsnok, Commodore Faro, illetve Rukh karaktere is kellően kidolgozott ahhoz, hogy ne egyszerű biodíszletként legyenek jelen. Zahn több elemet is merít saját korábbi, illetve a Legendákhoz tartozó más művekből és az egyikkel értelmet ad Thrawn motivációjának, azaz, hogy a galaxist össze kell fogni, hogy egy külső fenyegetés esetén meg tudják védeni magukat.

Zahn megint nem hibázott: a könyv méltó része a Star Wars univerzumának, melyet kiegészít mind új elemekkel, mind régi dolgok, karakterek új szemszögből történő bemutatásával. Azoknak a rajongóknak, akik magyarul szeretnék olvasni az újabb kötelező olvasmányt, még egy kicsit várniuk kell: a fordítás október 23-án jelenik meg.

timothy-zahn-thrawn-678x420.jpgZahn elégedett lehet munkájával - és valószínűleg készülhet a következő kötetre.

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714212327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása