Csillagvizsgáló

Science Fiction Café a Marson

2020. augusztus 21. - PFreddy

Mennyire szórakoztató olvasmány Andy Weir kőkemény fizikát felvonultató könyve, A Marsi és mennyire sikerült a belőle készült Ridley Scott-féle adaptáció? Egyáltalán a könyv vagy a film a jobb? És hogy állunk a Mars-utazással (vagy legalább a terveivel) a való életben? Könnyed ismeretterjesztő programunkon és az azt követő jó hangulatú beszélgetés során többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

the-martian-audio-book.jpg

A tavalyi év során régi tervünket valósítottuk meg, amikor egy számunkra új formátumot próbáltuk ki a tudományos ismeretterjesztésben. Ez volt a Science Fiction Café, amelynek keretében egy sci-fi alkotást és a hozzá kötődő tudományos témát is alaposan kielemztünk, előbb könnyed ismeretterjesztő előadásokkal, majd pedig egy kötetlen, a lehetőség szerint a közönséget is bevonó beszélgetéssel. 2019. szeptember 4-én Szegeden a Humanista Társaság vendégei voltunk, ahol egyik kedvenc könyvünk (és filmünk!), a Mentőexpedíció A Marsi szolgáltatta a témát. A közönség remek volt, így a prezentációk után nem volt nehéz egy igazán jó hangulatú beszélgetést kialakítani, ahol A Marsi mellett szóba kerültek az utóbbi évtized sci-fi témájú mozijai, a NASA űrutazási stratégiája, a SpaceX megítélése és az űrkalózok is.

A közelmúltban számunkra is elérhetővé vált Science Fiction Café felvétele, amely még egy év távlatából is jobbára aktuális. A videó- és hangminőség sajnos messze nem tökéletes (khm, visszajelzések alapján pocsék :), előzetesen ugyanis nem készültünk az esemény rögzítésére, a sikeres program után viszont örültünk, hogy mégiscsak készült felvétel a beszélgetésről. A szöveg remélhetőleg így is érthető, a tartalom pedig mindenkit kárpótol majd.

Köszönjük a lehetőséget a Humanista Társaságnak (érdemes ellátogatni a youtube-csatornájukra, mert számos érdekes témában találni klassz előadásokat)!

És végül a kérdés, amelyről mi is véleményt mondunk a videó végén.

1_gwsuvw0fuogn1ys9rcel7g.jpeg

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fiction-ről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816171774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.08.22. 21:57:48

"A videó- és hangminőség sajnos messze nem tökéletes"

A hang konkrétan szörnyű, felét nem lehet érteni.

PFreddy 2020.08.23. 13:50:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnálom, én úgy ítéltem meg, hogy bár a hangminőség egyáltalán nem élvezetes, de a szöveg jól érthető. Ahogy a fentebbi Facebook-kommentre reagálva is írtam, nem készültünk az esemény rögzítésére, és utólag csak bónusz volt, hogy van felvétel is.
Az én megítélésemben a tartalom fontossága mindig mérföldekkel a tálalás előtt van, de ha nem érthető a szöveg, az valóban baj.
süti beállítások módosítása