Csillagvizsgáló

Színpompás ködök minden formában

2020. november 04. - PFreddy

A planetáris ködök a csillagászati témájú fényképek kedvelt célpontjai: a változatos formákban testet öltő színes gázfelhők tipikusan halvány objektumok, amelyekről fantasztikus részleteket lehet megörökíteni. A kialakulásuk mögötti fizika hasonlóan izgalmas, ami nem nélkülözi a nyitott kérdéseket sem: míg az eredetük jól ismert, az alakjukat befolyásoló tényezők nem tisztázottak. Egy új  kutatás azonban módot talált arra, hogy megjósolja egy csillagból születő planetáris köd formáját – így például azt is, hogy milyen lesz a Napból születő nebula évmilliárdok múlva.

planetary-nebulae-1000px.jpgTablókép a Hubble-űrtávcső által megfigyelt planetáris ködökről. (Forrás: Hubble / ESA / NASA & Judy Schmidt CC BY 2.0)

Nevükkel ellentétben a planetáris ködöknek semmi közük a bolygókhoz (mint a bejegyzés végére kiderül, egy kicsi azért mégis van), ezek a színpompás, változatos formájú nebulák a Nap típusú (8 naptömegnél kisebb) csillagok életének végén keletkeznek. Csak jó minőségű távcsövön keresztül figyelhetőek meg, így a felfedezésükre egészen a 18. századig kellett várni. Az első nebulákat (vagyis kiterjedt és elmosódott foltszerű objektumokat, magyarul csillagködöket) Charles Messier francia csillagász foglalta katalógusba, aki a később róla elnevezett listára két planetáris ködöt – az M27-t (Súlyzó-köd) és az M57-t (Gyűrűs-köd) – is feljegyzett. A munkásságát folytató William Herschell használta először a "planetáris köd" kifejezést, habár ő maga is sejtette, hogy a nebulák valójában nem planéták.

m27.pngA Gyűrűs- (balra) és a Súlyzó-köd (jobbra).

 

A 19. század második felében a spektroszkópia (a fény hullámhossz szerinti eloszlását vizsgáló mérési technika) fejlődésével világossá vált, hogy a csillagokkal (meg úgy egyáltalán a legtöbb fényforrással) ellentétben a planetáris ködök nem minden, hanem csak bizonyos elemekre jellemző hullámhosszakon sugároznak. Az ún. emissziós spektrumok kialakulását csak jóval később, az 1920-as években sikerült összefüggésbe hozni a rendkívül ritkás gázfelhőkkel, amelyek csak lassan tágulnak az űr vákuumában. A planetáris ködök eredetének megértéséhez azonban szükség volt még a bennük egyre-másra felfedezett központi csillagok vizsgálatához: ezek kivétel nélkül halványnak és rendkívül forrónak mutatkoztak. Mivel egy csillag fényessége a méretétől (négyzetesen) és az effektív hőmérsékletétől (negyedik hatvány szerint) függ, a nebulákban talált központi csillagoknak rendkívül kicsinek, kb. Föld méretűnek kellett lenniük. Pont, mint a fehér törpék, amelyek a kis tömegű csillagok után maradnak vissza.

1-life-cycle-of-sun-illustration.jpgA Nap vázlatos életciklusa a protoplanetáris korongból való kialakulásától (balra), a jelenlegi, fősőrzati fázison át a vörös óriás állapotig. Végül csak a csillag magjából keletkezett fehér törpe marad vissza. (Forrás: Spencer Sutton)

 

Amikor egy nyolc naptömegnél kisebb csillag kezd kifogyni a fúziós "üzemanyagából", a hidrogénből, egy sor drasztikus változás veszi kezdetét. A fúzió (az atommagok egyesülése) során termelt energiából fakadó sugárnyomás tartja fenn ugyanis az egyensúlyt a csillag saját tömegéből fakadó gravitációs összehúzódással szemben. Ha a fogyatkozó hidrogénkészlet miatt gyengül a fúzió, a csillag magja kisebb méretűre zsugorodik, ez azonban megemeli a hőmérsékletet, amely a centrumban szabad utat enged a második kémiai elem, a hélium fúziójának. Az új folyamat beindulása tipikusan robbanásszerűen zajlik (sőt, akár többször is megismétlődve): ez a hélium-felvillanás (He-flash), amikor az ideiglenesen megszaladó héliumfúzióból hirtelen megnövő sugárnyomás gyors tágulást okoz, megnövelve a csillag méretét. A centrumtól távol kerülő külső rétegek gravitációsan kevésbé kötöttek, így már egy kisebb impulzus is leszakíthatja ezeket. Amikor a vörös óriássá váló csillag életének utolsó fázisában (az ún. AGB-csillagként) a magbéli hélium is kifogy, a burok belső részén kicsiben ismét lejátszódik a hélium-felvillanás (héliumhéj-lobbanás), az ebből fakadó instabilitások pedig már elégségesek ahhoz, hogy ledobják a a csillag külső gázrétegeit.

kiss04.jpgEgy 5 naptömegű AGB-csillag belső szerkezete a végjáték során: A szénből és oxigénből (CO) álló mag már nem termel energiát, az hélium- (He) és hidrogén-égető (H) héjak azonban igen. Az egyenetlen fúziós folyamatok komoly tömegvesztést okoznak a burok ledobásával. (A kép közel sem méretarányos: a jobb oldalon R* a csillag sugarát jelöli, vagyis a burkot közel százszor ekkorának kell elképzelni, a Nap méretének kb. 44-szeresére duzzadva.) (Forrás: Carroll & OStlie / Kiss László)

 

A csillag magjából a héliumkészlet elhasználását követően egy szénből és oxigénből hátramaradó, a Földnél alig nagyobb méretű fehér törpe keletkezik. Ez az objektum energiát már nem termel (a gravitációnak a különleges állapotban lévő, ún. elfajult elektronok nyomása áll ellent), viszont rendkívül forró, csak évmilliárdok múltán hűl ki végérvényesen és tűnik el a sötétségben. A fiatal fehér törpék körül azonban még glóriaként díszelegnek a korábbi hélium-felvillanások során ledobódott és folyamatosan ledobódó külső gázrétegek, amelyeknek a kis mennyiségben jelen lévő oxigén, szilícium és kén kölcsönzi színpompás árnyalataikat.

 

A planetáris ködöket leíró, jól alátámasztott elméletek jóformán egyetlen rejtéllyel küszködtek: az eddig ismert kb. 3500 planetáris ködből mindössze 50 mondható gömbszimmetrikusnak, pedig a gázburok ledobódásának minden irányban egyenletesen kellene történnie. Ehelyett azonban van minden más: ellipszoid, pillangó, spirális, homokóra és amőba. Az alakzatok változatossága olyan széles skálán mozog, hogy az nem hozható összefüggésbe a csillagok belső jellemzőivel – következésképp a környezetüknek kell jelentős szerepet játszaniuk a planetáris ködök formálásában. Kettőscsillagok (amelyek a teljes csillagpopuláció közel 40%-át teszik ki) esetében kézenfekvő a társcsillag gravitációs hatására fogni az aszimmetrikus formákat, ám akadnak magányos fehér törpék is, amelyek körül ugyanúgy megkavarta valami a dolgokat.

planetarynebmontagehst.jpgFura formájú planetáris ködök, ahogy a Hubble-űrtávcső látta őket. (Forrás: NASA/ESA/HST)

 

Egy közelmúltban publikált kutatás úgy próbált meg a planetáris ködök kialakulásának végére járni, hogy előbb tett egy lépést hátrafelé: nem a hélium-felvillanások során ledobódó anyagfelhőt magát, hanem az azt megelőző ún. AGB-fázisú csillagokat vizsgált. A 10.000-100.000 évig tartó időszak során a csillag nagy méretű vörös óriássá duzzad (a Nap ekkortájt kb. a Föld mostani pályáig fog érni), és bár nagy mennyiségben veszít a tömegéből, azt nem robbanásszerűen, hanem a jóval kisebb tömegeket megmozgató csillagszél formájában teszi. Az említett kutatást végző csoport az ALMA rádiótávcső-együttes mérései alapján térképezte fel tizenkét AGB-csillag szelének struktúráit, és eredményeik alapján ezek szintén eltértek a gömbszimmetrikus formáktól. További elméleti megfontolások alapján azt a következtetést vonták le, hogy az AGB-csillagok csillagszelét ugyanazok a hatások formálják, mint a későbbiekben kialakuló planetáris ködöket.

planetarynebulae-alma-1000px.jpgA nagy méretűre duzzadt, hűvös AGB-csillagok csillagszelei által kialakított struktúrák a planetáris ködökhöz hasonlóan változatos formájúak, ám a látható fény tartománya helyett a szubmilliméteres tartományon figyelhetőek meg. (Forrás: L. Decin / ESO / ALMA)

 

Tehát a csillagszél struktúrája gyakorlatilag előre jelzi a későbbi nebula alakját, ám mivel kisebb skálákon és több lépcsőben is tanulmányozható (ahogy azt a rétegszerű struktúrák is mutatják az alábbi képen), így könnyebben lehet következtetni a kialakulását befolyásoló tényezőkre is. De mi képes a csak a csillag közelében jelentős csillagszél formálására? Gyakorlatilag bármely, jelentősebb tömeggel rendelkező objektum a csillag körül: nem csak társcsillagok, hanem barna törpék vagy akár óriásbolygók is. Ezzel a kutatók nemcsak megerősítették a társobjektumok feltételezett szerepét a csillagszelek és ezzel együtt a planetáris ködök alakjának kialakításában, de ki is bővítették azt a közeli, de (egy társcsillaghoz képest) jóval szerényebb tömegű óriásbolygókra.

 

Mindemellett a megfigyeléseik alapján összeállítottak egy analitikus formulát, amellyel megjósolható, hogy egy adott csillag és annak kompániája esetében milyen alakú planetáris köd fog kialakulni. Ezzel pedig vissza is ugorhatunk egy érdekes kérdésre: vajon milyen alakú nebula fog kialakulni a Napból bő ötmilliárd év múlva? Nos, a Napnak nincs testvércsillaga, ám a tanulmány megállapítása alapján a Jupiter, de még a Szaturnusz gravitációs tere is jelentős hatással fog bírni a planetáris ködre – mindez pedig egy spirális alakzatban fog testet ölteni...

ngc_5189.png...akárcsak az NGC 5189, művésznevén a Spirál-köd. (Forrás: NASA, ESA &Hubble Heritage Team (STScI/AURA))

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916272680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambula 2020.11.04. 12:08:09

Köszi a cikket, nagyon világosan elmagyaráztad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.11.05. 15:45:14

Mint mindig, ezúttal is kiváló lett a cikk, köszönet érte.

Annyit fűznék hozzá kiegészítésül, hogy a Nap életciklusát vázoló ábrán a méretek nem arányosak, ahogy erre egy fél mondat erejéig ("a Nap ekkortájt kb. a Föld mostani pályáig fog érni") a cikk is utal.

Érdekes kérdés, bár bennünket már nem fog érinteni, vajon a Föld - ill. ami belőle megmarad - pályája a mostaninál beljebb vagy kijjebb lesz. Két egymással ellentétes hatás fogja meghatározni a pályát, egyfelől a Nap gázai okozta súrlódás miatt a Naphoz közelebb kerülne, viszont a Nap (pontosabban a Föld pályáján belül lévő anyag) tömegének csökkenése miatt inkább távolabbra.

Bár szerintem a vége mindenképp az lesz, hogy a Napba zuhan, mert a gázok okozta súrlódás folyamatosan egyre alacsonyabb pályára fogja vinni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.11.05. 15:57:09

Talán annyit még érdemes lett volna megemlíteni a planetáris köddel kapcsolatban, hogy az, amiből a naprendszerek lesznek, az a protoplanetáris korong.

Amúgy nem értem, miért nem lehetett már 100 évvel ezelőtt új, korrektebb nevet adni a planetáris ködnek. Ennyi idő alatt bőven elfogadottá vált volna egy jobb elnevezés.

gigabursch 2020.11.05. 19:28:38

A java már benne volt az Ég és Földben, viszont a fotók annyira elmondhatatlanul szépek...

Treff Bubi 2020.11.05. 22:19:16

Javítsatok ki ha tévedek, de tudomásom szerint a legtöbb távoli objektumról a nem látható tartományban készültek utólag színezett képek, hogy a néző fogalmat alkothasson a kiterjedésükről, formájukról.

PFreddy 2020.11.05. 22:24:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a kiegészítést.

Ami a Föld jövőbeli pályáját illeti, a csillagszél és a planetáris ködöt alkotó gázfelhő okozta súrlódás elhanyagolható, nem fogja érdemben befolyásolni a Föld pozícióját.

Ami a névadást illeti, nem ez az egyetlen dolog, amit érdemes lett volna megváltoztatni az utóbbi 100 évben... erre az a sztenderd válasz, hogy a csillagászok hagyománytisztelőek.
Persze mindenki a maga nevében beszéljen, én örömmel megfordítanám a magnitúdó-skálát is. :)

PFreddy 2020.11.05. 22:28:16

@Treff Bubi: Az objektumok távolsága nincs befolyással arra, hogy a felvételeket milyen hullámhossztartományon készítik (illetve de, ám azok a milliárd fényévekre lévő galaxisok...).
A szempont az, hogy milyen hullámhossztartományon fényes az adott objektum (tehát hol a legnagyobb a fényessége). A planetáris ködök tipikusan fényesek a látható tartományon, így az itt látható színek többé-kevésbé helytállóak.
Persze, lehet rajta némi optikai tuning, pl. a Súlyzó-ködről változatos színű képeket találni a neten. A Gyűrűs-köd színei viszont olyanok (csak talán kevésbé élénkek), mint a fenti felvételen.

PFreddy 2020.11.05. 22:28:59

@gigabursch: Nekem kimaradt az a cikk.
A bejegyzésben szereplő kutatást részletezte vagy csak általánosan mutatta be a planetáris ködöket?

gyerek67 2020.11.05. 23:27:37

Nagyon tetszett, köszönöm!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 07:35:43

Klassz írás! Köszi! Csak nem értem mi a magyarázata a hélium felvillanásoknak. A hélium fúziós reakciói nem rezonánsak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 07:43:47

Mondjuk mechanikai magyarázata lehet, hogy a sugárnyomás csökkenésével belül növekvő nyomás növekedésével a hőmérséklet nem nő tovább. A gravitációs nyomás által végzett munka energiájával szemben sok sugárzási energiaveszteség. A nagyobb sűrűség pedig ugyanolyan hatáskeresztmetszet mellett nagyobb fokú fúziós rátát jelent. Amikor pedig megindul a hélium fúzió, annak energiája felhevíti azokat a külső rétegeket, ahol még sok a hidrogén, de a fúzió csak nagyon alacsony szinten folyik és azokban is megnő a fúziós ráta.. Ez a felfúvódást is magyarázhatja.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.06. 11:21:26

@PFreddy: Nyilván, ha három mag kell a fúzióhoz, annak a sűrűségfüggése sokkal nagyobb. Nem tudtam hogy ez is rezonáns. Pedig nagyon is logikus, hiszen a nagyobb sebesség Hőmérséklet) drasztikusan növeli az ütközések számát, így a He4+He4- Be8 (rendkívül rövid életű) majd Be8+He4->C12 reakció valószínűségét.
Már világos a hélium villanások oka. Köszi!

gigabursch 2020.11.07. 10:19:04

@PFreddy:
Az egy 1986-ban megjelent ismeretterjesztő könyv...
:-/

PFreddy 2020.11.07. 10:28:11

@gigabursch: Hát ezt benéztem. :)
Rémlett egy hasonló címen futó természettudományos folyóirat, de egy gyors google keresés után sem tudom, hogy mire asszociálhatott az agyam.

PFreddy 2020.11.07. 10:31:05

@gigabursch: Meg van! Az Égen - Földön - Föld alatt blogra gondolhattam tévesen.
Hát, majdnem...
süti beállítások módosítása