Csillagvizsgáló

Fotó a szomszédból: bolygójelöltet találtak az Alfa Centaurinál

2021. február 19. - PFreddy

Manapság, ha nem is rutinszerűen, de szinte futószalagon fedeznek fel más csillagok körül keringő bolygókat. A cikk írásakor több mint 4400 hivatalosan elismert exobolygóról van tudomásunk, és további sok száz jelölt vár megerősítésre. Ez a magas szám főként a már nyugdíjba vonult Kepler-űrtávcsőnek köszönhető, de azóta is pörög az exobolygó-ipar, mind a növekvő számok, mind pedig a fejlődő megfigyelési technikák tekintetében. Az ezek révén nyert eredmények pedig sok esetben nem is jelen tudományának szólnak, hanem a távcsövek következő generációjának kínálnak célokat - mint például egy lehetséges bolygóról készült felvétel, amely csillagászati értelemben karnyújtásnyira van tőlünk.

cover_2.jpgEgy elképzelt bolygó illusztrációja az Alfa Centauri rendszerben (Forrás: ESO/L. Calçada/N. Risinger)

Jelen írás először a Csillagászat.hu hírportálon volt olvasható.

 

A korábbi felfedezések zömmel két módszerrel történtek. A fedési (idegen szóval tranzitos) rendszerek esetében a bolygó a csillagkorong előtt elhaladva kitakarja annak egy részét, így ha csak kis mértékben is, de lecsökken a csillag megfigyelhető fényessége. Ezt az elvet használta ki a Kepler-űrtávcső is, amely folyamatosan az égbolt ugyanazon területét figyelte, egyszerre közel 200.000 csillag fényességét mérve. Ugyanakkor minden fényességmérésre alapuló exobolygó-felfedezést egy spektroszkópiai megerősítésnek kell követnie, hogy kiszűrjék a fals-pozitív (pl. csillagfoltok okozta) detektálásokat. Ez utóbbi metódus során a csillag tőlünk mért távolodási (ún. radiális) sebességének ingadozását igyekeznek kimutatni, amelyet egy esetlegesen jelenlévő bolygó gravitációs vonzása okozhat. A spektroszkópiai módszerek egyúttal önállóan is szolgáltattak felfedezéseket, így találták meg többek között az első, Nap-típusú csillag körül keringő bolygót, az 51 Peg b-t (ez pedig 2019-ben Nobel-díjat is ért); bár a radiális sebességváltozás kimutatása azonban igencsak mérésigényes módszer.

 

A két fő módszeren kívül még számos alternatív metódussal sikerült kimutatni bolygók jelenlétét, többek között direkt képalkotással. A kihívást az jelenti, hogy a csillagokéhoz képest a bolygóik fényessége gyakorlatilag elhanyagolható; ráadásul mivel tőlünk szemlélve a közvetlen közelükben tartózkodnak, így teljesen elvesznek a csillaguk ragyogásában. A speciális szűrők és képfeldolgozási technikák révén csak a közelmúltban jutott el odáig a csillagászat, hogy a bolygók fényét közvetlenül is megörökíthessük. Mindeddig összesen 27 planéta-jelölt került ily módon lencsevégre, kivétel nélkül a Jupiternél is nagyobb óriásbolygók - sőt, még ezeknek is közel fele valószínűsíthetően barna törpecsillag. A közelmúltban ezen maréknyi felfedezéshez tett hozzá egy újabbat az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és a Breakthrough Initiatve által támogatott kutatócsoport az általuk fejlesztett Near Earths in the Alpha Cen Region (NEAR) műszer révén. A projekt, mint ahogy az eszköz a neve is mutatja, nem véletlenszerűen keresgélt, hanem a Naphoz legközelebb csillagrendszerben kutatott bolygók után.

hr_8799_orbiting_exoplanets.gifA HR 8799 csillag (középen, kitakarva) négy exobolygójának valódi képeiből összefűzött videó. A bolygók mindegyike nagyobb a Naprendszer óriásbolygóinál, becsült tömegük 5-7 Jupiter-tömeg. Az alul lévő távolságskála (20 au) a Nap-Föld távolság hússzorosának felel meg. (Forrás: Jason Wang és Christian Marois)

 

Az Alfa Centauri egy három csillagból álló rendszer, tömegközéppontja mindössze 4,37 fényévre található tőlünk. Két fényesebb tagja, az Alfa Cen A és B egyaránt Nap-típusú csillagok; előbbi némiképp nagyobb, míg utóbbi kissé alacsonyabb tömegű a csillagunknál. Kettősük szabad szemmel egyetlen fényes csillagként tündököl a déli égbolton, hazánkból sajnos nem figyelhető meg. A rendszer harmadik komponense a Proxima Centauri, az AB párostól távolabb keringő halvány vörös törpecsillag, amely mostanság pályájának a Naprendszerhez közelebbi részén tartózkodik - ezáltal a Proxima a Naphoz legközelebbi csillag, 4,24 fényéves távolságával.

assets_newatlas_com.jpegAz Alfa Centauri AB kettősének relatív keringése a Naprendszer bolygóinak pályáihoz képest. Az ábra a Alfa Centauri rendszer csillagainak méretét is szemlélteti a Naphoz képest. (Forrás: UPR Arecibo)

 

Az utóbbi években már fedeztek fel bolygókat a csillagrendszerben. A Proxima körül rögtön kettőt is, ráadásul a szuper-Föld kategóriába eső planéták egyike a csillag lakhatósági zónájában kering. Ez a fogalom azonban csak annyit takar, hogy a csillagtól mért távolsága alapján a bolygón lehetségesek olyan hőmérsékleti viszonyok, amelyek lehetővé teszik a folyékony víz jelenlétét. Egy vörös törpe körül azonban ettől még nem fenékig tejfel az élet: a csillagtípusra jellemző flerek nagy energiájú sugárzással bombázzák a környezetüket, valószínűleg ellehetetlenítve az általunk ismert életformákat. Egy Nap-típusú csillag közelsége sokkal nyugodtabb környezetet biztosít, akár az élet fejlődése, akár egy (távoli) jövőbeli kolónia számára - mindeddig azonban nem sikerült hitelt érdemlő felfedezést tenni az Alfa Centauri rendszerében. Ez azonban nem feltétlenül jelent bolygó nélküli csillagokat.

eso1702a.jpgA Chilében található Very Large Telescope (VLT) távcsőegyüttes egy kupolája, háttérben a déli égbolt csillagképeivel. (Forrán ESO)

 

Ez jelentette a motivációt ahhoz, hogy az ESO és a Breakthrough Initiative támogatásával a kutatók kifejlesszenek egy speciális, a Chilében található Very Large Telescope-hoz tervezett koronográfot, a NEAR-t. Ennek segítségével még a megfigyelések során viszonylag jó hatásfokkal ki lehet szűrni a csillagok erős fényét. A technikát az infravörös tartományon végzett mérésekkel kombinálva (ahol a bolygók termikus sugárzása erősebb, míg a csillagok fénye halványabb) adódik a legjobb esély arra, hogy egy exobolygót megpillanthassunk a felvételeken. Ám még így is közel 100 órányi megfigyelésre volt szükség a világ legnagyobb teleszkópjai közé tartozó VLT-vel, hogy eredményre jussanak, és a két csillagról készült felvételeken felbukkanjon egy harmadik apró fénypont, a Candidate1 (Jelölt1).

screenshot_2021-02-18_41467_2021_21176_fig2_html_png_webp_kep_1496_749_keppont.pngA VLT által az Alfa Centauri AB rendszeréről készített felvétel, amelyen a NEAR koronográf már kiszűrte a két csillag fényének jelentős részét. A "maradék" (fekete-fehér foltok a két csillag pozícióján és a rendszer centrumában) digitális levonása után egyetlen folt, a C1 bolygójelölt volt felfedezhető. (Forrás: Wagner et al. 2021)

 

A munka ezzel még nem ért véget, a közvetlen képalkotás jellegéből fakadóan ugyanis a kutatók egyelőre még nem tudták teljes bizonyossággal kizárni, hogy a C1 nem éppen a koronográf használatából vagy a képfeldolgozási módszerükből származó, előzetesen nem azonosított mesterséges jel. A további megfigyelések során a bolygójelölt újbóli detektálása, valamint az esetleges elmozdulásának kimutatása komoly fegyvertény lenne, ám a bolygó hivatalos elismeréséhez mindenképp szükség lesz spektroszkópiai megerősítésre is. Ez utóbbi nem lesz egyszerű feladat, az Alfa Centauri A csillag radiális sebességének változását ugyanis már korábban is sokan vizsgálták. Ezek a kutatások mind ez idáig csak egy felső határt tudtak megállapítani egy esetleges bolygó tömegére, amely szerint nem kering 8 földtömegnél nagyobb bolygó a csillag körül - vagyis, amennyiben a mostani felfedezés megállja a helyét, jó eséllyel egy kőzetbolygót találhattak a csillag lakhatósági zónájában. Mindez pedig "csak" 4,3 fényév messzeségben vár ránk!

 

A jelenlegi technológiánkkal természetesen még mindig elérhetetlen távolságra van tőlünk az Alfa Cen Ab (már ha létezik persze), ám a sci-fi rajongók mellett a közeljövő exobolygókutatásának is sokat jelentene egy planéta a szomszédos csillagrendszerben. Ahogy a felfedezést részletező szakcikk szerzők is kiemelték, a mostani eredmény félig egy technikai demonstrációnak számít, amely egyben új célokat is adhat az óriástávcsövek legújabb generációjának. A már épülő Thirty Meter Telescope (mint a neve is mutatja, 30 méteres tükörátmérővel fog bírni) és az Extremely Large Telescope (39,3 méter!) mérései már nem csak ki fogják tudni mutatni a legközelebbi csillagrendszerek bolygóit, de a tömegük, méretük és a csillaguktól mért távolságukon túlmutató információkat is nyerhetünk majd róluk, akár valódi képeket is készíthetünk a légkörükrőll - innentől kezdve pedig a "lakható" exobolygó sokkal mélyebb értelmet fog nyerni.

wwfckavwypzlsnkbbq5i28.jpgA ESO Extremely Large Telescope-jának illusztrációja. A 39 méteres tükröt rejtő kupola alatt eltörpülnek az autók. (Forrás: ESO)

Aztán pedig lehet kezdeni csomagolni. A méltán népszerű Civilization stratégiai játékokban a 2050-es évekre már illett kifejleszteni az Alfa Centaurira tartó űrhajót...

sid_meier.jpgSőt, az egyik legnépszerűbb "Civilization" játék épp az Alfa Centauri rendszerben játszódott.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716432384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2021.02.20. 08:12:08

Az Alfa Centauri távolsága azért jól rámutat arra, miért lesz csekély esély egy közvetlen csillag-csillag ütközésre, amikor az Androméda és a Tejútrendszer összeütközik/összeolvad majd. Mert hiába van 200 mrd csillag mindkettőben, és az elméleti lehetőségét messze nem lehet kizárni, de így is elég nagy a tér közöttük, hiszen pl. a Naphoz legközelebbi csillag is 4,3 fényévre van.
Bár ha jól tudom, attól hogy ez a mi esetünkben így van, nem ez az általános, mert a Naprendszer egy elég ritkás helyen van a Tejútrendszeren belül. Egy galaxisban a spirálkarok közé is jutnak csillagok, és mi pont egy ilyen helyre kerültünk, de valamelyik spirálkarban, és pláne a bulge környékén sokkal kisebbek a csillagok közötti átlagos távolságok.

Visceroid 2021.02.20. 14:00:00

Egyébként én azt bírom, hogy itt verik az asztalt, hogy márpedig nincs földönkívüli élet, de azt se tudjuk, hogy milyen bolygók vannak a naprendszeren kívül. Azt viszont biztosan, hogy azokon semmilyen fajta élet nincs.

gigabursch 2021.02.20. 14:01:33

Hú, ez nagyon tetszett!

Különösen a magyarázó ábra.
Szóval, ha az A és a B körül keringenek bolygók, kb Föld-Mars jelleggel (távolság, tömeg, miegymás), akkor igazában van olyan időszak, amikor az A körül egy ilyen keringő bolygó éjszaka halvány derengésben van?
Mondjuk a földi éjszaka megfelelne a marsi Nappalnak?
Jópofa dolog lehet.

Értelemszerűen a B körüli hasonló eset is hasonló eredményre vezet.

Ami meg a kozmikus sugárzást és a flairt illeti:
Valahol olvastam, hogy a hosszú hullámú, műholdas adások kapcsán egyfajta VanAllen övet generáltak.
Namost, ha ez tényleg így lehetséges, akkor a Marsot a kolonizálás előtt körbe kéne venni jó sok ilyen műholddal, ami napenergiából generálja ezt a "védőadást" és akkor utána már valóban a felszínre lehet lépni.

Persze, ha ez egy jó cikk témája lenne (ha még esetleg nem született volna meg), nekem az is válasz, hogy "...bocsi, nem spoilerezek, legyél türelmes!"
Megvárom!
:-)

gigabursch 2021.02.20. 14:02:35

@Visceroid:
Arra sincs egzakt bizonyíték, hogy a nagy gázóriásokon a földitől teljesen eltérő életmód lehet-e?

flydomi 2021.02.20. 14:10:52

@korxi: --Az Alfa Centauri távolsága azért jól rámutat arra, miért lesz csekély esély egy közvetlen csillag-csillag ütközésre, amikor az Androméda és a Tejútrendszer összeütközik/összeolvad majd.

Ez meresz kijelentes.
Idaig nem volt megfigyelheto ket galaxis utkozese,igy annak "kimenetele" is csak tippeles a szimulaciok hasznalataval.Azert a gravitacio nagy ur,igy a csillagokat sem fogja kimelni,annak ellenere,hogy szamuk "elenyeszo".A "tavolsag" csak szamunkra nagy.Ket galaxis utkozes eseteben meg "kicsi" lehet.

steery 2021.02.20. 14:12:00

Ezeket a gigantikus új távcsöveket nem a Földön kéne megépíteni, hanem a Hold túloldalán, ahol havonta 14 napig tudnák kémlelni a kozmoszt, újabb 14 napig meg lehetne az adatokat elemezni és karbantartást végezni rajtuk.

gigabursch 2021.02.20. 14:24:27

@steery:
1) Édesmindegy, hogy a Hold melyik oldalán építed meg, mert mindegyik pontja 14 napig van napon, ill. árnyékban (eltekintve a sarkoktól)

2) Ha a föld felőli oldalon van, akkor egyszerűbb a telekommunikáció, úgyhogy marhaság a másik oldalra építeni.
Segítek, a híres lemezcím, hogy Darks Side of th Moon, nem azt jelenti, hogy a Hold érnyékos oldalán, hanem azt hogy az ismeretlen oldalán.
=> következtetés (ez már nem neked szól) Az energia sem sötét, csak ismeretlen. Az volt a sötét, aki nem tudott ennyit értelmesen lefordítani egykor és idehaza elterjesztette ezt a barom kifejezést.

body_andras 2021.02.20. 14:44:45

@steery: mindeközben a SpaceX tervezett holdrakétái úgy hullanak a teszteken, mint a legyek.

arthurthedent 2021.02.20. 14:59:10

@flydomi: "Idaig nem volt megfigyelheto ket galaxis utkozese"

Miért ne lett volna?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.20. 15:54:22

@Visceroid: általában az asztalt olyan hülyék szokták verni, akik hisznek abban, hogy biztosan van élet a Földön kívül.

exterminador 2021.02.20. 16:11:03

@gigabursch: igen, egy ilyen bolygón gyakorlatilag folyamatosan világos van.
A Proxima bolygóján már nem. Az már túl messze van a másik két csillagtól.

Csaba121 2021.02.20. 16:52:22

@gigabursch: A Föld fénye a Föld felöli oldalon olyan nagy, hogy nemigen tudsz semmit megfigyelni...

Sequoyah 2021.02.20. 16:57:39

@Visceroid: Ki veri az asztalt? Azok a tudosok akik ezeket az exobolygokat felfedezik, azok nem csak hogy ilyen helyeken kifejezetten keresik az eletet, de meg a sajat naprendszerunkon belul is lehetsegesnek tartjak. En meg olyan tudosrol nem hallottam aki az exobolygo kitatasban erdekelt lett volna, de kizarta volna az elet lehetoseget ezeken...

flydomi 2021.02.20. 18:08:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Egy beteg elmehaborodott illibantol,aki a fasiszta nacista eszmeiert van oda,mit varsz el? :)

gigabursch 2021.02.20. 18:26:30

@Csaba121:
Ez annyira kézenfekvő, hogy fel se merült bennem.
Pedig még a Holdvilág is erősen zavarja a csillagászokat...
Köszi!

gigabursch 2021.02.20. 18:29:19

Tisztelt Blogger!

Tekintettel arra tényre, hogy a bloggyilkos Brendel idetévedt és megkezdte ámokfutását, javaslom a matyimentes.blog.hu oldal értő alkalmazását!

Előre is köszönöm minden tisztességes kommentelő nevében.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.20. 18:53:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Még egy ilyen blogban sem vagy képes normálisan viselkedni?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.20. 18:54:39

@gigabursch: Tisztelt Blogger!

Tekintettel arra tényre, hogy a bloggyilkos gigabrusch idetévedt és megkezdte ámokfutását, javaslom gigabrusch és a hasonlók kidobását!

Bunkóné Barom Ildikó 2021.02.20. 19:38:55

Mindig azt hittem, hogy ez egy autómárka.

PFreddy 2021.02.20. 20:14:17

Egy napra megyek el otthonról és rögtön személyeskedéssel van tele a blog kommentfala.

@Brendel Mátyás: az első két "faszt" tőled származik, megkérlek viselkedj kulturáltan.
Más blogokon elkövetett sérelmeket és ámokfutásokat nem tudok figyelembe venni, de ettől a kommenttől lefelé törlök minden alpáriságot, személyeskedést, beszólogatást stb.

Olvastam pár érdekes kérdést és felvetést is, holnap igyekszem megválaszolni azokat is. :)

horrorpornó bábszínház 2021.02.20. 20:48:22

Az azért nagyon izgi, hogy a 2 milliárd fényévre lévő, csak ilyen.-olyan módon közvetetten ("mert kitakarja a csillagát") "felfedezett" bolygókról azt is megmondják, melyiknek milyen az anyaga és miből áll a légköre, de erről, ami annyira közel van, hogy a köpés visszafröccsen róla, csak halvány feltételezések vannak.

Ennyit arról, hogy mennyire lehet hinni a csillagászok állításainak.

A csillagászatnak ez a szintje kb. annyira tudomány, mint a tenyérjóslás. Csak ciki lenne bevallani, hogy fingjuk sincs semmiről, és erre veszik fel a százmilliárd dollárokat.

korxi 2021.02.20. 21:03:01

@flydomi:
"Idaig nem volt megfigyelheto ket galaxis utkozese"
Jelen pillanatban is viszonylag sok galaxis ütközése figyelhető meg. Abban az értelemben persze hogy ezek többtízmillió év alatt zajlanak le, amit tehát mi látunk, az csak egy statikus pillanatkép az egészet tekintve.
De mind űr- mind földi távcsövekkel igen sok képet készítettek már az összeolvadás különféle stádiumaiban levő galaxis-ütközésekről. És igen, ezek alapján léteznek konkrét megfigyelések alapján készült szimulációk, hogyan megy végbe, és milyen végkimenetellel az ilyen.
Amikor azt írtam hogy kis esély van közvetlen csillagkollízióra, úgy értettem hogy az egyenként is kétszázmilliárd csillagot tartalmazó galaxisok esetén természetesen reális esély van ilyenek megtörténtére, és ebben természetesen a gravitációnak van elsődleges szerepe.De egy-egy csillagot kiemelve csekély az esélye, hogy ezt figyelembe véve is pont eltrafálja egy másik.

horrorpornó bábszínház 2021.02.20. 21:08:10

@korxi:
"The extremely tenuous distribution of matter in galaxies means these are not collisions in the traditional sense of the word, but rather gravitational interactions."

Megfejted, vagy kérsz hozzá tolmácsot?

korxi 2021.02.20. 21:24:17

@steery: Az a technológiai fejlettség még jóval odébb van, hogy távcsövet telepítsenek a Holdra, pláne annak túloldalára, másrészt a fényviszonyok tekintetében nem is lenne plusz hozadéka egy űrtávcsőhöz képest.
Annál nagyobb jelentősége van viszont azoknak az alacsonyfrekvenciás rádiócsillagászati méréseknek, amit a nemrég leszáll kínai szonda már most is végez. Itt baromi sokat számít, hogy a Hold túloldalán van, mert maga a Hold szuperül leárnyékolja a Föld felől állandóan érkező rádiós zajt.

korxi 2021.02.20. 21:29:41

@horrorpornó bábszínház: Figyelj horrorpornó.
1. Nem tudom mire akarsz ezzel a közismert trivialitással rávilágítani, vagy miben cáfolja azt, amit írtam.
2. Valószínűleg címlapos a blog, ezért hordott ide ilyeneket is a szél, mint például te. Lehet hogy ez a vaker a mikrokörnyezeteben, otthon a családodban, vagy ahonnan te származol, ott menőnek számít, itt nem. Sosem volt az.

PFreddy 2021.02.20. 22:55:48

@gigabursch: Arra gondolsz, hogy az alfaCenA körül keringő bolygó éjszakai felén a B csillag félhomályt kelt? Elvileg lehetséges, de passzolnom kell a kérdést, mert lusta vagyok utánaszámolni a pontos fényességének. :)

Ami a mesterséges van Allen-övet illeti: én is csak a közelmúltban olvastam arról, hogy a mesterséges eredetű rádiósugárzásnak mérhető hozzájárulása a Föld mágneses védőmezejéhez. Sajnos ehhez nem értek és alaposabb utánajárást igényelne; látatlanba azt tippelném, hogy ez a járulék nagyon csekély. A Mars felszínét műholdrajjal megvédeni a nagyenergiájú sugárzástól tehát nem egy hatékony terv.

PFreddy 2021.02.20. 22:58:13

@flydomi: Ez így igaz, de ahogy korxi is kifejtette valahol, az ütközések különböző fázisait meg tudjuk figyelni távoli galaxisoknál.

PFreddy 2021.02.20. 23:00:54

@steery: ja, jó pár terv született egy holdi konstrukcióra, csak hát pénz, péééééénz, péééééééééé....
A következő 25-30 évben nem kell számítani a megvalósítására.

PFreddy 2021.02.20. 23:04:05

@gigabursch: "javaslom a matyimentes.blog.hu oldal értő alkalmazását!"

Háh, minden nap tanul valamit az ember.

PFreddy 2021.02.20. 23:11:14

@horrorpornó bábszínház: Nos, itt van pár jelentős tévedés.

"Az azért nagyon izgi, hogy a 2 milliárd fényévre lévő, csak ilyen.-olyan módon közvetetten ("mert kitakarja a csillagát") "felfedezett" bolygókról azt is megmondják, melyiknek milyen az anyaga és miből áll a légköre, de erről, ami annyira közel van, hogy a köpés visszafröccsen róla, csak halvány feltételezések vannak."

A tranzitos/spektroszkópiai felfedezésű bolygók esetében is legfeljebb a bolygó létét, tömegét, sugarát (ezáltal a sűrűségét), valamint a csillagától vett távolságát tudjuk megmondani. Ezt is tipikusan néhány ezer fényéves távolságon belül. A 2 milliárd fényév már kozmológiai távolságú galaxis.

En plus, ezek a bolygórendszerek speciálisak abban a tekintetben, hogy keringési pályáik síkja a látóirányhoz közel esik. Ha az inklinációs szög kicsi (mint valószínűsíthetően az alfaCenA bolygóinak esetében), akkor a direkt képalkotás a legjobb módszer, de ez a technológia még csak rövid ideje elérhető és hát gyerekcipőben jár.

"A csillagászatnak ez a szintje kb. annyira tudomány, mint a tenyérjóslás. Csak ciki lenne bevallani, hogy fingjuk sincs semmiről, és erre veszik fel a százmilliárd dollárokat. "

Én készséggel vállalom amit nem tudunk, de ha lehet, kérném a százmilliárdokat. Forintban is jó lesz.

(Btw, nagyságrendi kiegészítés: a NASA teljes évi költségvetése ~22 milliárd dollár. Az exobolygókutatásra világviszonylatban mondjuk 1-2 milliárdot fordítanak, világviszonylatban.)

PFreddy 2021.02.20. 23:12:43

@korxi: "Jelen pillanatban is viszonylag sok galaxis ütközése figyelhető meg. Abban az értelemben persze hogy ezek többtízmillió év alatt zajlanak le, amit tehát mi látunk, az csak egy statikus pillanatkép az egészet tekintve."

Indeed. (Miért nem lehet ide gifet beszúrni? Csak azzal kommunikálnék.)

PFreddy 2021.02.20. 23:19:16

@korxi: "Az a technológiai fejlettség még jóval odébb van, hogy távcsövet telepítsenek a Holdra, pláne annak túloldalára, másrészt a fényviszonyok tekintetében nem is lenne plusz hozadéka egy űrtávcsőhöz képest."

Ez nagyjából így van, ám mostani technológiával is össze lehetne barkácsolni egy folyékony tükörfelületet. Azt hiszem, higannyal működne a legjobban: egy kellően nagy tálban állandó (viszonylag lassú) sebességgel pörgetve a folyadék felveszi a megfelelő tükör alakját. Fölé lehet lógatni a detektort és máris van egy bazi nagy teleszkópja az embernek, amelynek a főtükre ugyan fix helyzetű, de a detektor mozgatható (lásd areciboi rádiótávcső).
Mindegy a lényeg ugyanaz, pénz nincs hozzá...

"Annál nagyobb jelentősége van viszont azoknak az alacsonyfrekvenciás rádiócsillagászati méréseknek, amit a nemrég leszáll kínai szonda már most is végez. "

Itt nem egészen tudom, hogy milyen alacsonyfrekvenciás mérésekre gondolsz. A kommunikációt valóban leárnyékolja a Hold, ezért van szükség egy átjátszó-műholdra, de tudtommal az egység nem végez kísérleteket a rádiótartományon. Ha tévednek, kérlek linkeld be az okulásom végett.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.21. 00:43:21

@PFreddy: nem akarod felfogni, hogy az önkényes cenzorkodás, hogy törlöd a hozzászólásokat, amikről te azt hiszed, hogy személyeskedő, közben meg sértegeted az embert?!

PFreddy 2021.02.21. 08:57:06

@Brendel Mátyás: a kulturált kommentelésnek elég világos szabályrendszere van, ez nem lesz vita tárgya a blogomon.

bircahang személyében meg van az első kitiltott személy is a blogról (juhéé?!), ő már sokadjára játsza ezt el.

gigabursch 2021.02.21. 09:04:14

@PFreddy:
OK, ha majd lesz erről bővebb, egész cikkre való, szívesen olvasok róla.

Mindenesetre amíg a megállításhoz sok energia kell, a kitérítéshez nem feltétlen.

Mondjuk az ziher, hogy komolyabb Mars expedíciót meg kell előzze egy ottani GPS/meteorológia/védőpajzs műholdkombó előzetes beüzemelése.

korxi 2021.02.21. 09:45:51

@PFreddy: A Chang'e-4 szondájukról van szó.
"But unlike Chang'e-3, the new lander will be equipped with an important scientific payload especially designed for the far side of the moon: a low-frequency radio spectrometer.
"Since the far side of the moon is shielded from electromagnetic interference from the Earth, it's an ideal place to research the space environment and solar bursts, and the probe can 'listen' to the deeper reaches of the cosmos," Liu said."

"The farside of the Moon, for its special location, is of unique peculiarity that the nearside cannot match. On one hand, the farside shields all kinds of radio waves emitted from the Earth, thus becomes the best place for cosmic radio spectrum detection."

directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/c-missions/chang-e-4

Nem pont itt olvastam róla eredetileg, de most ezt találtam elsőre.
Persze ettől még tény hogy kell egy orbitális pályán működő átjátszó relé is, de az egy másik kérdés, ez mindenképpen szükséges, bármi is a lander konkrét műszerezettsége/tevékenysége, illetve a vele való kommunikáció tartalma.

gigabursch 2021.02.21. 11:19:40

@PFreddy:
Ne erőlködj vele!
Menthetetlen. Az ember létét már teljesen maga mögött hagyta.

steery 2021.02.21. 11:27:49

@gigabursch: Nem, nem mindegy, hogy a Hold melyik oldalán építünk meg egy teleszkópot. A túloldalon sosem látszik a Föld, csak a Nap 14 földi napig, ahogy azt írtam egyébként. Így amikor éjszaka van a távcső körül, szabadon lehet vele nézelődni minden irányban, nem zavar be a Föld fénye. Plusz nem zavarnak be a rádiótávcsőnek a földi rádióadások sem.
Ami meg a jeltovábbítást illeti: szerintem már feltalálták a kommunikációs átjátszó műholdakat. De ha lusták vagyunk azt használni, bőven elég, ha a távcsövet csak néhány kilométerre telepítjük a peremsávtól és kihúzunk egy kábelt a peremsávon felállított, Föld felé néző antennához.

@korxi: A technológiai fejlettségünk már bőven elérte azt a szintet, hogy mindezt meg tudjuk valósítani. Csak sok pénz kell hozzá, szándék és sok ember sok munkája. Az űrben lebegő távcsövekhez képest ez annyival jobb, hogy lehet mellette állandó karbantartó-üzemeltető személyzet, gravitációs térben. Nem kell súlytalanságban élniük. Arról nem beszélve, hogy a Holdon lehet jóval nagyobb tömegű épületet emelni, sugárzásvédő és mikrometeorálló páncélkupolával, meg földalatti, sugárzásbiztos óvóhelyet. Ezt az űrben jóval macerásabb kivitelezni.

gigabursch 2021.02.21. 11:33:25

@Brendel Mátyás:
Látod Brendel ez a legnagyobb baj, hogy itt, ahol gyalázkodó, floodoló, stb tevékenységet folytatsz, még itt az index égisze alatt sem vagy tisztában alapvető dolgokkal.

Olvasd el az alábbi linket:
forum.index.hu/moderaciosAlapelvek
Ugyanez valahol megvan a blog.hu-ra is.
Ennyit arról, hogy sehol és semmi.

korxi 2021.02.21. 13:21:34

@steery: Ez egy igen soktényezős dolog. A technológiai fejlettség függvénye az is, hogy egy adott tudományos produktum megvalósítható-e abból az erőforrásból, amit az emberiség az adott tudományterületre allokál. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, és azt nézzük hogy úgy abszolút értelemben, általában képesek vagyunk (lennénk) e rá, akkor meglehet, de ilyen erővel azt is mondhatjuk, hogy jelen pillanatban el tudunk menni a Marsra, hiszen ha mondjuk az elmúlt 20 évben amerikai védelmi költségvetés 30%-át a NASA -hoz irányították volna, akkor már rég a Marson lennénk. Miközben az a valóság, hogy jelen pillanatban nem tudunk a Marsra menni, nem áll rendelkezésre a hozzá való technika.

A másik, hogy nincs annak indokoltsága, hogy űrtávcső helyett a Holdra telepítsünk űrtávcsövet, még azzal sem, hogy ott milyen komoly karbantartókapacitást lehetne kiépíteni hozzá. Először is, ahogyan arra felhívták a figyelmet, a Hold adott pontja 14 naponként 14 napig a Nap felé nézne. Erre azt mondtad hogy nem baj, mert azidő alatt majd a személyzet karbantartaná a távcsövet. De ezzel két probléma van. Először is, messze-messze nincs kéthetenként két heti időtartamú karbantartanivaló egy teleszkópon sem. Ez pedig azt jelenti, hogy a holdi távcső a fél élettartama alatt simán csak használhatatlan lenne.
A karbantartási igény ráadásul egy olyan körülmény, ami már a tervezés ideje alatt figyelembe vehető. Az űrtávcsöveknél ez gyakorlatilag elhanyagolható, persze a tervezett élettartamukra vetítve. A Hubble-nál volt karbantartási misszió, nem is egy, ezekből azonban a legnagyobb horderejű egy tervezési hiba kiküszöbölését célozta. A James Webbnél egyáltalán nem lesz karbantartási fázis (ami lehetetlen is lenne, ezért csúszik több mint 10 éve, de ez most más téma).
Megint más kérdés, hogy a földi telepítésű teleszkópoknál a karbantartás sem elsősorban a változatlan állapotban tartást jelenti, hanem az újabb és újabb műszerekkel való felszerelést, illetve a műszerek váltogatásának lehetőségét az aktuális kutatási igényekhez igazodóan.
És megint más, hogy egy holdfelszíni állandó emberi jelenlét, egy távcső-karbantartócsapat ottani állomásoztatása, létfenntartásuk biztosítás, cserélgetése stb. valami irtózatos kapacitásigénnyel járna, egy olyan távcsőért, ami - mint fentebb írtam - élettartamának fele alatt nem lenne használható, és élettartamának másik félideje alatti terjedelemben nem is lenne rajta mint karbantartani.
Minden szempontból ésszerűbb és több hozadékkal bír, ha a Nap-Föld rendszer L2 Lagrange pontjára juttatunk űrteleszkópokat, és azokat váltogatjuk a technika- és anyagi lehetőségek fejlődésével.

PFreddy 2021.02.21. 15:00:04

@gigabursch: Brendel Mátyástól is elbúcsúztunk.

@korxi: köszi a linkeket a Chang'e spektrométeréről!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.22. 07:12:15

Az én ismételt hozzászólásaimat is töröld egy kivételével! csak azért ismételtem hogy látszódjon matyi sok szemete között. Amikor elkezd elönteni a baromságaival, akkor válassz ki egy teljesen átlagos szót és azt tiltsd le! Amíg beleőrül hogy újra kell írnia a szövegeit, addigra ismét engedélyezed. Ha azzal kell tökölnie hogy nem fogadja el a baromságait a blogod, akkor leszáll rólad. Én például az ideo-logicon letiltottam az "a" szót egy órára. Tudod mit össze kínlódott? :-))

steery 2021.02.22. 11:53:36

@korxi: Jogos. Igazad van. De mi lesz, ha telepakoljuk az L2 pontot mindenféle műholdakkal? Mennyinek van ott elég hely? Anélkül, hogy összeütköznének?
Egy Holdbázisnak nem kell állandó személyzettel rendelkeznie. Az is elég, ha vannak szállások az időnként kiérkező karbantartó személyzetnek.
Ami a távcsövek alacsony karbantartási szükségletét illeti: minél bonyolultabb egy rendszer, annál több minden elromolhat és nem mindent lehet a távolból kijavítani, még robotokkal sem. Nem is értem, hogy bírja még mindig a Hubble? És vajon meddig fogja bírni a Webb? Ez nekem eléggé lutrinak tűnik. Egy emberesen karbantartható távcsőrendszer, ami akár több műszerből, teleszkópból is áll, akár 40-50 évig is használható vagy még tovább az időszakos korszerűsítésekkel. Míg a Hubble és a Webb, ha elromlanak, kétséges, hogy ki tudjuk-e őket javítani vagy csak simán mennek az óceánba. Ami szerintem óriási pazarlás. Mert nincs lehetőség a felújításra, újrahasznosításra.

horrorpornó bábszínház 2021.02.22. 16:57:58

@PFreddy:
Akkor ma például legyen az, amit megtanulsz, hogy a mindennap egybeírandó.
(Határozószóként. Segítség: ökölszabályként, de ha a mikor? kérdőszóval lehet rákérdezni a mindennap/minden nap szerkezetre, akkor egybeírandó, ha a mi? kérdőszóval (minden nap egy hosszú év), akkor külön (mert akkor egy mennyiségjelzős főnév).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.22. 18:52:01

@steery: Egy Föld körül keringő űrtávcsőre felbaktatni, ami kb 600 kilométer magasságban kering sokkal 1*űbb mint a Holdra szállni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.22. 18:52:55

@horrorpornó bábszínház: Mi van? Kompenzálsz? Ha már odaégtél a 2 milliárd fényévvel, akkor most a helyesíráson lovagolsz?

gigabursch 2021.02.22. 19:37:08

@korxi: @steery:
Ezt az L2 pontot elmagyaráznátok?
Előre is köszönöm!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.22. 20:34:14

@gigabursch: Lagrange pontok. Az L2 Nap irányával ellentétes olyan pont ahol a Földdel szinkronban keringhet valami, mert a Föld gravitáció ja ezt lehetővé teszi. A Föld így kitakarja a Napot és ez ideális az űrtávcsőnek.

korxi 2021.02.22. 21:13:10

@steery: "De mi lesz, ha telepakoljuk az L2 pontot mindenféle műholdakkal? Mennyinek van ott elég hely? Anélkül, hogy összeütköznének?"
Nem pakoljuk tele az L2 pontot, sőt oda ténylegesen egyet sem teszünk. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy az űr egy bizonyos pontján egymást tapossák a szondák és távcsövek, hanem valójában az L2 pont körül keringő pályán vannak. Hely bőven van.

Ha egy űrtávcső megfelelően van megtervezve és előállítva - és hidd el, erre odafigyelnek - akkor addig bírja, ameddig a tervezett élettartama véget nem ér. Ez nem lutri.
A Hubble tényleg nagyon sokáig bírja, ami azt illeti, tovább is a tervezettnél, de az űrtávcsöveket nem ekkora időtávra tervezik. A JWST pedig eleve csak kb. 10 évre van tervezve. Ha tehát az eredeti terv szerinti időpontban felbocsátották volna (vagy akár 1-2 év csúszással később) akkor mostanra már jó eséllyel csak a megfigyelési adatait elemeznénk, mert mostanra már ki is futotta volna a tervezett élettartamát.
Hogy kétséges-e, hogy meg tudjuk-e javítani ha elromlik? Nos itt nincs mit szépítenem, ez nem kétséges, mert egészen biztosan nem fogjuk tudni megjavítani, tekintettel arra, hogy a Nap-Föld rendszer L2 pontja a Hold távolságának kb. négyszeresére van innen (ezért nem fog egyébként visszatalálni az óceánba sem).
De már dolgoznak a JWST utáni űrtávcsőn.

Nagyon eltántoríthatatlanul ragaszkodsz a holdi telepítésű teleszkópon, de hidd el hogy oka van annak, hogy inkább űrtávcsöveket építenek. Lehet hogy lesz egyszer majd a Holdon is, karbantartóbázissal meg űrhajóleszállóplatformmal együtt, de azzal az érvvel nem tudok mit kezdeni, hogy ez csak pénz meg akarat kérdése. Az biztos hogy a jelen realitásában ebből az egységnyi pénzből meg egységnyi akaratból nagyobb teljesítményű űrtávcsőt lehet építeni.

korxi 2021.02.23. 09:09:46

@gigabursch: A Kurt által linkelt űrvilágos cikk arra fókuszál, hogy milyen célú űreszközt melyik Lagrange pontra érdemes helyezni, de nem igazán beszél arról, hogy mégis mik ezek az L pontok és miért vannak.

Az a dolog lényege, hogy ezek azok a pontok, ahol két tömeggel bíró test (esetünben a a Nap és a Föld) egymásra kifejtett gravitációs hatásai kiegyenlítik egymást, vagyis egy ezen pontokba helyezett tárgy a két nagyobb égitesthez képest nyugalomban marad. Szóval ezek is szépen mennek körbe, ahogyan a kisebb tömegű test kering a nagyobbik körül (egészen pontosan keringenek egy közös tömegközéppont körül, csak a kisebbik sokkal nagyobb sugárban)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.23. 09:25:27

@korxi: Pontosabban az L2 esetén a Nap és Föld gravitációs ereje összegződik, ezért a Földtől távolabbi ponton a keringési idő nem lesz hosszabb mint rendesen, hanem a Földével azonos és azzal szinkronban kering. Így folyamatosan takarja a Napot is, ami ideális lenne egy távcsőnek. csakhogy akkor a napelemek nem működnek, vagyis radióizotópos energia ellátás kell. Kérdés hogy annak a sugárzása mennyire zavarja az érzékeny műszereket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.23. 09:29:46

@korxi: "hanem valójában az L2 pont körül keringő pályán vannak" - az L2 pont körül nem lehet keringeni. Hibás a rajz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.23. 09:36:55

@korxi: Az L2 ponton állva a Föld koordináta rendszerében, kering a Földdel együtt.

korxi 2021.02.23. 10:02:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: De igen, ún. halo pályán végez keringéshez hasonló mozgást, nem hibás a rajz.
Ebből kifolyólag egyébként a Föld sajnos nem takarja folyamatosan a Napot sem, ezért van szükség a JWST-n azokra a többrétegű napvédő fóliákra, amik a legtöbb fejtörést és a legtöbb halasztást okozzák.

Ezen az animáción nagyon jól látszik minden (9:31- től), még az L pontok is szerepelnek rajta, mind az öt. A rajz persze nem méretarányos semmiben, a halo-orbit sugara tekintetében sem, de éppen a szemléltetés a célja.

youtu.be/v6ihVeEoUdo?t=571

gigabursch 2021.02.23. 11:53:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @korxi:
Köszönöm a válaszokat!

Ezek szerint a Föld-Hold viszonylatban is van ilyen L2 pont - sőt bármilyen csillag-bolygó rendszerben - ha jól értem.
Tisztára, mint a zenei felharmónikusok.

korxi 2021.02.23. 14:19:41

@gigabursch: Ja, már két űrben lebegő molekula körül is vannak L pontok. Bár a franc tudja, lehet hogy abban a léptékben máshogy működnek a dolgok.

horrorpornó bábszínház 2021.02.24. 00:48:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Már miért égtem volna oda?
Max. a magukat csillagásznak nevező kóklerek égnek oda ilyen állításokkal.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.24. 06:44:53

@horrorpornó bábszínház: "Az azért nagyon izgi, hogy a 2 milliárd fényévre lévő, csak ilyen.-olyan módon közvetetten ("mert kitakarja a csillagát") "felfedezett" bolygókról azt is megmondják, melyiknek milyen az anyaga és miből áll a légköre" - ezt írtad. Egyetlen cikket sem tudsz linkelni amely 2 milliárd fényévre levő bolygókról felfedezéséről ír. Fingod nincs miről beszélsz.

korxi 2021.02.24. 08:13:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Annyit hallott már hogy a csillagászatban nagy számok vannak, úgyhogy beírt ide 2 milliárdot:))

horrorpornó bábszínház 2021.02.24. 15:36:14

@korxi:
Ja, hogy a szar helyesírású baszdmegelés a is menő a fennhordott orr mellett?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.24. 16:41:05

@horrorpornó bábszínház: Link lesz a 2 milliárd fényév távolságra észlelt bolygóról, vagy csak duzzogsz? :-))

gigabursch 2021.02.24. 19:55:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Lehet, hogy mondták neki... a hangok.
?
Ki tudja?

Mondjuk ezer nickű @Közbiztonság Szilárd (cardio, és társaik) pontosan emiatt a lehetetlen viselkedés miatt került szintén sok helyről szanálásra.
süti beállítások módosítása