Csillagvizsgáló

Egy hét a csillagok alatt: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Csillagászati megfigyelések augusztus 10. és 16. között

2020. július 27. - PFreddy

Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus 10-16. között az ország számos pontján várják majd észlelési bemutatók az érdeklődőket - többek között a Bakony szívében, ahol egy helyi egyesület nem csak a csillagászatot, de a közösségépítést is magas színvonalon műveli.

32.jpgAz ember nem mindennap nézhet bele egy 40 cm átmérőjű teleszkópba.  (Kép: BCSE honlap)

A Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) üde színfoltja mind a hazai csillagászati, mind pedig az ismeretterjesztői közegnek. Elődjét, az Úrkúti Csillagászati Klubot 2015 tavaszán, a Csillagászat Napja rendezvény kapcsán hozta létre öt lelkes fiatal. Ők előbb Ajkán, majd pedig a környező településeken is sorra tartottak távcsöves bemutatókat és foglalkozásokat. A 2018-tól hivatalosan bejegyzett egyesületként tevékenykedő szervezet repertoárja és küldetése azonban messze túlmutat a csillagászati észleléseken.

logo.png

 

Ajkán például havi rendszerességgel tartanak különböző csillagászati-űrkutatási témájú klubfoglalkozásokat, amelyeken klasszikus ismeretterjesztő előadások éppúgy helyet kapnak, mint játékosabb programok. Egyebek mellett állandó programjaik közé tartoznak a meteoritbemutatók (16 kg valódi meteoritmintával és több 3D nyomtatású modellel), fizikai kísérletek, valamint programozható, valósághű LEGO marsjáróval történő foglalkozások - utóbbi a mobil terepasztallal és a felszerelt műszerekkel minden korosztálynak tartogat érdekességeket.

marsjaro.pngAkcióban a marsjárók (Kép: Pápa Ma)

 

A számos egyedi ötleten túlmenően a BCSE észlelési fronton is remekül teljesít, több kisebb és közepes méretű teleszkópjuk ráadásul kölcsönözhető is! A távcsőparkjuk ékessége a 400/1800-as GoTo Dobson-mechanikával felszerelt teleszkóp, amellyel még a halvány csillagködök és galaxisok is és gyönyörűen kirajzolódnak. Ráadásként a Bakony fényszennyezéstől mentes részein remek égbolt társul a megfigyelésekhez.

tavcsovek.pngKis falvakban, Ajka belvárosából vagy éppen a Bakony sötétségbe burkoló dombtetőiről - a BCSE távcsövei változatos helyszíneken mutatják be az égboltot. (Kép: Pápa Ma)

 

Mindezen programokkal hétről hétre járják a megyét (vagy ahová éppen meghívják az egyesületet), hogy interaktív eseményeikkel népszerűsítsék a csillagászatot és az űrkutatást, mindeközben pedig élményt is nyújtsanak a résztvevőknek. Mindezt teljesen nonprofit módon: a BCSE programjai mindenki számára ingyenesek, az egyesületnek pedig nincs tagdíja - cserébe elvárás a tagok felé, hogy aktívak legyenek a BCSE működésében, ezzel is erősítve a közösségi tevékenységüket.

ptcsillagasz01.jpgMeteoritbemutató Bakonyjákón. (kép: Ivanincs Ferenc, VEOL)

 

Az egyesület tagjai pedig mindig újabb és újabb ötletekkel állnak elő, 2019-ben például egy magaslégköri ballon-kísérletet hoztak tető alá, Űrbatyu néven. Szintén tavaly történt, hogy ismeretterjesztő és közösségszervező tevékenységének elismeréseként Civil-díjat nyertek a Legígéretesebb új szervezet kategóriában.

maxresdefault_11.jpgA Balaton, a Bakony és a Föld görbülete 26 km-es magasságból. (Forrás: BCSE facebook oldal)

 

A BCSE az Egy hét a csillagok alatt kezdeményezés időtartama alatt is aktív lesz, augusztus 14. és 16. között rendezik meg ugyanis első csillagászati táborukat a Zirc melletti kis faluban, Pénzesgyőrött.

 

A három nap során a kirándulásoktól a csillagászati foglalkozásokig rengeteg (életkorfüggetlen) programmal készülnek a szervezők, a legnagyobb attrakciónak természetesen az éjjeli távcsöves megfigyelések ígérkeznek. A szabad helyek ugyan egyre fogynak (fizetni csak a szálláshelyért és étkezésért kell), ám az érdeklődőknek lehetőségük van arra is, hogy előzetes bejelentkezést követően részt vegyenek a közös programokon, így akár a távcsöves megfigyeléseken is. Jelentkezni (akár ott-tartózkodásra, akár látogatásra) az egyesület honlapján lehet.

tabor.pngA távcsőpark már készen áll.

 

Ha nem szeretnél lemaradni a programokról, érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt facebook eseményére, a kezdeményezés oldalán pedig további hasznos tippeket, információkat találhattok hamarosan.

map_v9_1.jpg

 

Reméljük minél többen találkozunk majd a csillagos égbolt alatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216078646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása