Csillagvizsgáló

Thrawn: egy legenda útjának rögös kezdete

Bemutató a Thrawn Ascendancy – Chaos Rising c. regényről

2020. november 17. - PFreddy

2019-ben jelent meg, immár a kánon részeként, a harmadik Thrawn-regény Timothy Zahn tollából. Bár legutóbbi írásomban egy trilógia végeként hivatkoztam a műre, valójában az egyes könyvekre külön-külön kérte fel az írót a Disney. Mivel a regények sikeresek lettek, 2019. október 4-én a New York Comic Conon bejelentették, hogy ezúttal egy egész trilógiát kértek az amerikai írótól – a rajongók legnagyobb örömére. Thrawn jelene és jövője azonban elég képlékeny a Star Wars-univerzumban, a Lázadók (Rebels) sorozat végén ugyanis a chiss admirálisnak nyoma veszett. A Disney érezhetően nem akarta már most eldönteni az egyik legnépszerűbb karaktere sorsát, így inkább egy előzménytrilógiát rendeltek Zahntól, amely a Chiss Birodalomban játszódik. Az eredetileg 2020 májusára ígért könyv megjelenési dátumát a vírushelyzet miatt többször is halasztották, végül 2020. szeptember 1-jén került a boltok polcaira. Vendégposzt következik ProfPhysx tollából.

book_cover.png

A jogtulajdonos Disney-nek számos kikötése volt az íróval szemben annak érdekében, hogy ne keletkezzenek ellentmondások a kánon eddig felépített vagy tervezett részeivel. Így például nem véletlen, hogy a Disney égisze alatt megjelent újkori Thrawn-kötetek a karakterekre fókuszáltak; történeteik között nem volt jelentős átfedés, és csak említés szintjén volt jelen a Chiss Birodalmat célzó fenyegetés, amely a főhős motivációit is szolgáltatja. Szintén a Miki egér birodalom kérése volt, hogy Zahn nem hagyhatott helyet a történet galaxison belüli folytatásának a Thrawn – Treason végén. Ugyanakkor a Star Wars-kánon többi részétől való izolációnak pozitív hozadéka is akadt. Mivel az új regények a közelmúltban, egy olyan régióban játszódnak, amelynek nincs befolyása a már megjelent filmekre, sorozatokra, és jelenleg a Disney nem is számol velük, Zahn sokkal nagyobb szabadságot kapott a munkájához. Az új alkotás ebből és a trilógia nyitó szerepéből adódóan eltér az eddigiektől. Bemutatja a karaktereket és a helyszínt egy olyan eseménysorozaton keresztül, mely bár egy kerek történetet mesél el, legfontosabb szerepe, hogy megadja az alaphangot a folytatásoknak.

thrawn-ascendancy-chaos-rising-blue-edges.jpg

 

A történet fő szála a Klónok Háborúja alatt játszódik, főleg az Ismeretlen Régiókban, de pár apróbb, ám annál fontosabb részletet is láthatunk abból, hogyan lett Thrawn a Mitth család és a flotta tagja. Az események nagyrészt a Chiss Birodalmat körülvevő Káoszban zajlanak, de felbukkan a birodalom székhelye, a Csilla, valamint a Köztársaság is tiszteletét teszi pár oldal erejéig. A mű fő konfliktusforrása a főhősünk egyedi gondolkodásmódja, amelyből kifolyólag Thrawn (saját népe érdekét szem előtt tartva) szembemegy a chissek bezárkózást és be nem avatkozást hirdető politikájával.

 

Habár a politikai ellenszél motívuma a korábbi (időben később játszódó) történetekből is ismerős lehet, a fiatal tisztnek (rangidős kapitány a történet során) ezúttal sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a saját oldalán. Ahogy egyre jobban megmutatkozik a chiss kultúra, a politika és a Kilenc Vezető Család közti hierarchia, láthatjuk ezt az ellentétet, a passzív és progresszív felek csatáját a nagyobb egészben is kibontakozni. Habár a történetben már adva van egy közös ellenség, a hangsúly mégis a chissek belső ellentétén van, amely sebezhetővé teszi őket egy külső fenyegetéssel szemben. Már a könyv elején megmutatkozik az izolációs, önközpontú hozzáállás, amelynek korlátai miatt oly nagy szüksége van a népnek Thrawnra. Analitikus gondolkodásmódja, és hogy ösztönösen képes kapcsolatot találni egymástól szinte teljesen független dolgok között, pótolhatatlanná teszi őt a chissek túlélése érdekében. A történet elején ezt természetesen még csak nagyon kevesen látják, sőt, proaktív szellemiségét a többség egyenesen fenyegetésnek értékeli, amellyel pusztulást hozhat birodalmukra

thrawn_symbols.pngA fiatal Thrawn, háttérben a Chiss Birodalom és a Kilenc Vezető Család címere. A chiss kultúra és a politikai küzdelmek meghatározóak a könyvben.

 

Ezt a fenyegetettséget lehetett volna talán kicsit közvetlenebbül is bemutatni. Azon két tanácstaggal, akik leginkább ellenzik a tevékenységét, Thrawn csak a visszaemlékezésekben, fiatalon beszél. Ezekben is még azelőtt, hogy a róla kialakított képük túllépett volna egy jelentéktelen, a Mitth családba nemrég befogadott tiszten. A fő szálban a háttérben szövetkeznek főhősünk ellen, és mintha igyekeznének inkább kitérni az útjából, mint hogy szemtől szembe kerüljenek vele. Mindezt nem magyarázza a félelem Thrawn taktikai zsenijétől, hogy esetleg átláthat rajtuk, hiszen inkább írják sikereit a szerencse, mintsem tehetsége javára. Mivel a könyvben a karakterek gondolatai legalább olyan fontosak, mint kimondott szavaik, a tanácstagok és Thrawn között egy-két interakciót bele lehetett volna illeszteni a történetbe, ahogy ez több másik mellékszereplő esetében meg is történt.

 

Az olvasók számára új világ bemutatása, valamint az ideológiai konfliktusok mellett a chisseket fenyegető valós veszély feltárása és likvidálása adja a regény harmadik alappillérét – egyben a történet szinte teljes egészét. A küldetés miatt sokszor kell a Káoszba, vagy azon túlra merészkedni, melyet a Thrawn miatt félelemben élő vezetők számos módon próbálnak megakadályozni. Válaszul a parancsok sajátos értelmezésétől Thrawn eljut egy pontig, ahol sokan már hazaárulást kiáltanak. Az utolsó fejezetben, az epilógusban Timothy Zahn nevet adva az antagonistának felvezeti a történet folytatását. Azt, hogy ez az ellenfél ugyanaz-e, aki miatt Thrawn csatlakozott a Galaktikus Birodalomhoz, a trilógia maradék két kötete fogja elmesélni nekünk.

onq1obxc9tbsxybcucub-1-1.pngA Chiss Birodalom a nyugalom szigete a Káosz közepén...egyelőre.

 

Összességében egy, az eddigi Zahn-művektől jelentősen eltérő könyvet kaptunk. Az írónak nagy hangsúlyt kellett fektetnie a Chiss Birodalom felépítésére, benne új karaktereket kellett megírnia és mozgatnia, illetve a régi ismerősök fiatalabb és tapasztalatlanabb énjeit is bele kellett illesztenie természetes környezetükbe. A konfliktus, mely a történetszálat mozgatja, szépen lezárul, és annak a szerepének is eleget tesz, hogy a nagyobb képet, a trilógiát elindítsa útjára.

 

A könyv magyarul december 2-án fog megjelenni, Star Wars: Thrawn – Chiss Birodalom – A káosz ébredése címmel. A folytatást október 29-én jelentették be. A Thrawn Ascendancy: Greater Good 2021. május 4-én, hónapra pontosan 30 évvel A Birodalom Örökösei megjelenése után kerül a boltok polcaira angolul.

thrawnascendancy_greatergood_cover_2.jpgA trilógia második kötetének tervezett borítója. A szálak tovább szövődnek, ahogy Thrawnt megpróbálják elnyelni...

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat - tudományról és science fictionről egyaránt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagvizsgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr916288516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.11.19. 11:33:28

olvastam vele pár (tucat) képregényt, meg pár regényt is, de sose értettem, hogy mitől is lett akkora kult amekkora.

Nem rossz a csávó, de nálánál sokkal, de sokkal markánsabb SW figurák vannak, voltak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.04. 00:18:48

Én magát a SW-hype-ot nem értem. Láttam pár percet valamelyik SW-filmből, na nekem annyi elég is volt az egészből. De ez magánügy, az én bajom, ha nem tetszik. Tudom, joggal lehet a szememre hányni, hogy akkor miért is kommentelek egyáltalán róla. Na meg mit szólok bele, ez a blog tulajdonosának joga.

Hát azért, mert nagyon nem érzek ebbe a tudománnyal foglalkozó blogba valónak egy olyan űroperát (és akkor még műfajilag is túlértékeltem), amely tudomány(osságo)t nyomokban sem tartalmaz. Még spekulációkat sem, legalábbis abban az értelemben nem, ahogyan azt Kip Thorne használja Az Interstellar és a tudomány című rendkívül érdekes és hasznos könyvében, amelyet mindenkinek elolvasásra ajánlok. Az angol eredetije The Science of Interstellar címmel jelent meg, de a magyar fordítás az átlagot magasan meghaladóan kiváló, minden elismerés megilleti a fordítót (Kovács József, Európa Kiadó, 2015.)

PFreddy 2020.12.05. 01:53:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amikor belekezdtem a blogba, nem csak tudományról akartam írni, hanem amatőrcsillagászatról, asztrofotókról és scifi-ről is. Nem sikerült teljesen, egyszerűen az írási tempóm nem felel meg mindezen céloknak. Azok a hírek, események, amelyek beleférnek 1-2 bekezdésbe, a facebookon landolnak, de a scifi még így is kiszorult.

A lényeg, hogy nem szeretném tematikailag szigorúan beszabályozni, mi fér bele a blogba. Pl. gyakran írunk vagy tartunk előadásokat az űrutazásról - pedig annak szintén zéró-közeli köze van a csillagászathoz, de valamiért az emberek elfogadják, hogy csillagászokat hallgatnak az űrutazásról, mégiscsak az űrrel foglalkoznak.

Szóval ez lett a laza gondolati kapocs. Teljesen igazad van, a SW még csak scifi-ként sem állja meg a helyét, legjobb esetben is egy űropera, még inkább egy űrben játszódó fantasy. De kit érdekel?
A blog szakmai hitelességét (remélem) nem csorbítja; igyekszünk igényes tartalmakat összehozni, és ha a felhozatal szegényes is (Expanse évadok és SW kötetek mellett volt talán egy Dűne és egy Marsi írás...), de legalább van némi színesebb tartalom is.

Kovács Józsefet ismerem, szintén csillagász, nem meglepő, hogy egy szimpla fordításnál igényesebb művet rakott le az asztalra. Az "Interstellar és a tudomány"-t még nem olvastam, de talán jövőre az is sorra kerül - és akkor ígérem, mindenképpen születik róla bejegyzés. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.05. 18:29:51

@PFreddy:

"A blog szakmai hitelességét (remélem) nem csorbítja"

Isten őrizz, eszem ágában sem volt még csak sugallni sem ilyesmit. Bár ezt még explicite nem írtam le, a kommentjeimből azért biztos neked is lejött, mennyire nagyra becsüllek téged, a munkatársaidat és a blogodat.

"Kovács Józsefet ismerem, szintén csillagász"

Volt egy ilyen sejtésem, mert jópár olyan fordítói megjegyzést fűzött - persze megfelelően jelezve - a szöveghez, amely nem származhatott egyszerű fordítótól. Még szakfordítótól sem, ehhez mélyen és naprakészen benne kell lenni a témában.

PFreddy 2020.12.05. 19:13:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm, de mindig jólesik ezt írásban is "kiprovokálni". :D

butyko 2021.08.02. 22:38:28

Nem értem. Thrawn Főadmirálisról már megjelent egy sorozat Timothy Zahn tollából. Kezdve a Peremvidéken tett szolgálatáról - még kapitányként,majd a Birodalom admirálisa lett ,a végén a Felkelőkkel vívott csata során a saját testőre ölte meg. Miben más ez az új sorozat? Nekem csalódás volt,hogy nem ezt a régebbi történetet filmesítették meg.
süti beállítások módosítása